Stoelendans in top EMC

Joe Tucci neemt ceo-plaats over van Mike Ruettgers

Joe Tucci, president van EMC, neemt de plek in van ceo Mike Ruettgers, die voorzitter van de raad van bestuur wordt. Ruettgers, die negen jaar ceo was, vervangt Dick Egan, een van de drie oprichters van EMC. Egan blijft wel lid van de raad van bestuur.

Volgens Wouter Kolff, consultant bij EMC Nederland, is de aankondiging van de verschuivingen in de top van EMC een formalisering van een situatie die al een jaar bestaat. "Het afgelopen jaar was Tucci al degene die de zaak runde, terwijl Ruettgers zich vooral bezighield met strategische zaken."
Ruettgers laat EMC in blakende gezondheid achter. Toen hij ceo werd, stonden de zaken er slecht voor. Het bedrijf leverde een grote verscheidenheid van producten en maakte nauwelijks winst. Onder leiding van Ruettgers besloot EMC zich te specialiseren in opslagsystemen. Dat ging met harde hand. Op de eerste vergadering als ceo deelde hij kotszakken uit om aan te tonen dat hij braakneigingen kreeg als hij dacht aan de kwaliteit van de producten van EMC. Zijn botte aanpak had wel succes. EMC ging in recordtempo aartsrivaal IBM voorbij en is inmiddels een paar jaar onbetwist marktleider in opslagsystemen.

Krachtpatser

Mike Tucci, die pas een jaar bij EMC werkt, heeft een indrukwekkende staat van dienst. Na een topbaan bij Unisys kwam hij in 1993 bij het noodlijdende Wang, dat hij herstructureerde van een leverancier van minicomputers in een aanbieder van technieken en oplossingen voor netwerken. Toen Wang uit de rode cijfers was, kwam Getronics met een overnamebod dat hij niet kon weigeren. In een periode dat het Wang-aandeel schommelde rond de twintig dollar, bood Getronics 29,25 dollar. De overname was opvallend, want Getronics was in alle opzichten kleiner dan Wang. Getronics telt 12.500 werknemers, Wang meer dan twintigduizend. In 1998 had Wang een omzet van drie miljard dollar, bijna het dubbele van de 1,66 miljard dollar van Getronics. Het Nederlandse bedrijf was zo gebrand op de overname omdat het zo een internationale dienstverlener werd. In de praktijk verloopt de integratie van de bedrijven moeizamer dan verwacht en lijdt Getronics verlies.

Onzekerheid

Hoewel de resultaten van EMC niets te wensen overlaten, verschillen analisten van mening over de vraag of leveranciers van opslagsystemen invloed zullen ondervinden van de lagere uitgaven aan informatietechnologie. Dane Lewis, analist bij Robertson Stephens, denkt dat dit wel het geval zal zijn en gaf EMC daarom een lagere waardering. UBS Warbourg is het daar niet mee eens en voorspelt dat EMC zijn voorspelde omzet van twaalf miljard dollar dit jaar wel zal halen.
 
Opslagsystemen voor midrange-markt
EMC brengt diverse Clariion netwerkopslagsystemen op de markt. Met de Clariion 4700 complementeert het bedrijf zijn Chameleon-aanbod. De Snapview en mirrorviewsoftware maakt het mogelijk data te repliceren of te spiegelen. Uitbreidingen van de Navispher manager software suite bieden de gebruiker de mogelijkheid verschillende opslagsystemen te integreren.
Data Migration service voor Microsoft Windows zorgt voor migratie van niet EMC-opslagsystemen naar de Symmetrix- of Clariion-systemen van EMC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-02T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.