Betreden markt in VS gaat niet van leien dakje

IT-startups plukken medewerkers SAP Amerika weg

Europese IT-bedrijven willen dolgraag vaste voet aan Amerikaanse grond krijgen. Bij sommigen gaat dat met horten en stoten. Niet elk bedrijf blijkt in staat om het personeelsbestand uit te bouwen en makkelijk overnames te plegen, zoals vorig jaar Alcatel (vijf netwerkovernames), Cap Gemini (Beechwood) en Getronics (Wang Global) dat deden.

Hasso Plattner, de topman van SAP, is niet te spreken over de gang van zaken in de VS. Hij gaf op een buitengewone aandeelhoudersvergadering tandenknarsend toe dat zijn bedrijf in de Verenigde Staten te kampen heeft met een uittocht van hooggekwalificeerde medewerkers. De meesten werden met aantrekkelijke regelingen naar Internet-startups gelokt, maar uit een artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung bleek dat ook een dertigtal naar concurrent Siebel is overgestapt. Plattner wil de leegloop een halt toeroepen door desnoods naar de rechter te stappen. In de tussentijd heeft de erp-leverancier zijn bonusregeling voor werknemers aangescherpt. Het bestaande Star-programma krijgt een aanvulling in de vorm van het zogeheten Long Term Incentive (LTI) Plan. Met deze extra beloningsoptie wil SAP de seniormanagers langer aan het bedrijf kunnen binden.

Stap voor stap

In een reactie op de problemen van SAP meldt woordvoerder Toby Ellson van Origin dat zijn bedrijf in de VS geen optieregelingen kan aanbieden. Het probeert medewerkers te ronselen en vast te houden door zich te positioneren als erp-specialist en te wijzen op de open bedrijfscultuur. Tot nu toe is een sterke groei uitgebleven. Om die reden legde Leen Zevenbergen eind vorig jaar zijn functie als directeur Origin Nederland neer om de Amerikaans kar te trekken en eventueel overnames te plegen.
Ook Pink Roccade kent een moeizame start in de VS. De Amerikaanse groei van het bedrijf wordt beperkt door de lastige wet- en regelgeving rond de (beperkte) afgifte van visa. "Daardoor kunnen we minder consultants uit Nederland inzetten dan gepland", vertelt zegsman Paul Kwakkenbos. "Het tempo van de groei van ons kantoor in Chicago ligt dan ook lager dan die van de vestiging in het Canadese Toronto." Pink Roccade heeft in Chicago een man of tien in dienst en kiest voor een rustige uitbouw van het kantoor via samenwerkingsovereenkomsten en eventuele kleine overnames. Optieregelingen kent het bedrijf niet; wel biedt het de typisch Nederlandse (lees: socialere) loopbaanbegeleiding als onderscheidend element aan.
Ook Debis IT Services, onderdeel van de Daimler Chrysler Services, wil zijn positie in de Verenigde Staten uitbouwen. De uitvalsbasis is echter een stuk smaller dan in Europa. Tijdens de fusie in 1998 tussen de automobielfabrikanten Daimler Benz en Chrysler ging de IT-divisie van Chrysler niet mee. Volgens Karl Heinz Achinger, directeur Debis IT Services, is zijn bedrijf in de VS nog te klein om Chrysler IT (een club van 2000 man) alsnog over te nemen. "We zullen stap voor stap moeten groeien, desnoods via kleinere, lokale overnames."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-28T00:00:00.000Z Rik Sanders