IBM sluit 1995 af met record aantal patenten

ARMONK, NY - Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft IBM van alle organisaties de meeste octrooien veroverd. Vorig jaar werden 1383 patenten toegekend aan 's werelds grootste IT-leverancier. Dit is een nieuw record: in 1994 behaalde één organisatie 'slechts' 1298 patenten. Ook toen ging het om IBM.

Na IBM kwamen vooral Japanse bedrijven vorig jaar in aanmerking voor grote aantallen octrooien. De nummer twee was Canon met 1088 stuks, gevolgd door Motorola (1012), Nec (1005), Mitsubishi (971), Toshiba (970), Hitachi (909), Matsushita (852), Eastman Kodak (772) en General Electric (757).
Bijna alle octrooien die IBM verwierf in 1995 hebben betrekking op informatietechnologie. Zo ontwikkelden medewerkers een manier om werkstations in een netwerk op afstand te configureren; een mobiel netwerksysteem om digitale gegevens over niet-digitale cellulaire telefoontoestellen te kunnen versturen en een methode voor het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere instructies op een microprocessor.
Dat IBM haast heeft met het te gelde maken van dergelijke uitvindingen, blijkt wel uit het feit dat laatstgenoemde innovatie inmiddels toegepast wordt in de Power-pc 603 en 604.
Een ander patent werd toegekend voor een nieuwe wijze van formatteren, waardoor 30 procent meer gegevens op een harde schijf te plaatsen zijn. Dit werd bereikt door het weghalen van de identificaties van ieder blok gegevens op een schijf. De vereiste informatie wordt niet langer fysiek opgeslagen, maar elektronisch berekend.
Veel octrooien kreeg IBM voor innovaties op het gebied van PC's. Zo ontwikkelden de laboratoria een manier voor het opvragen van multimediale gegevens uit een database via het eenvoudig aanklikken van een icoon. Een toepassing hiervan is het meesturen van zo'n referentie-icoon via e-mail, waarna de ontvanger de beeltenis kan aanklikken om automatisch de bijbehorende gegevens te laten ophalen uit een database op het netwerk. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-26T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.