Getronics breekt cao-gesprekken af

Onderneming geïrriteerd over uitspraken vakbonden

Getronics heeft de onderhandelingen met de vakbonden over een nieuwe cao voorlopig afgebroken. De onderneming annuleerde de bijeenkomst die gisteren plaats had moeten vinden. Uitspraken van vakbondsbestuurders in een artikel dat vorige week in Computable verscheen, vormen de aanleiding voor deze stap.

Volgens personeelsmanager Mattijs Kropholler moet Getronics opnieuw een positie bepalen. Het IT-bedrijf zal in ieder geval niet meer spreken met bestuurder Gerard van Dijk van De Unie. Deze vakbondsman meldde vorige week in het artikel dat de partijen er volgens hem niet meer uitkomen. Volgens Kropholler hadden de partijen afgesproken geen inhoudelijke uitspraken te doen over de onderhandelingen. "Ik ben teleurgesteld dat dit wel is gebeurd. Dergelijke uitspraken zijn klungelig en onhandig." Van Dijk was niet bereikbaar voor een reactie.

Brief

De onderhandelaar van Getronics heeft zich tevens geërgerd aan de brief die CNV heeft gestuurd naar zijn leden. De vakbond schreef dat de standpunten van de partijen nog ver uit elkaar liggen en noemt acht geschilpunten, waaronder salarisaanpassing, deeltijd en kinderopvang. Volgens Kropholler hanteert bestuurder John Koudys in deze brief "ouderwets vakbondsjargon". Getronics gaat nu onderzoeken hoe de overige onderhandelaars Gerard van Hees (FNV) en Jeroen Sparla (VHP) verder willen.
Kropholler noemt de nieuwe situatie "heel vervelend, want we waren er praktisch uit".

Afleidingsmanoeuvre

John Koudys van CNV noemt de beslissing van Getronics een "afleidingsmanoeuvre". Volgens de bestuurder probeert het bedrijf een wig te drijven tussen de vakbonden. "Waar het echt om gaat is dat de partijen ver uit elkaar liggen. Het is niet verstandig om na vijf maanden onderhandelingen de zwarte piet toe te kennen aan één of twee vakbonden." Koudys geeft aan dat er nogal wat oud zeer zit bij Getronics. Van Dijk had al eerder uitspraken gedaan die de onderneming niet bevielen. Ook een kritische brief van CNV aan de leden over de pensioenregeling bij Getronics viel niet in goede aarde.

aandacht pers

Gerard van Hees van FNV Bondgenoten vindt het jammer dat de onderhandelingen van het ene obstakel naar het andere hobbelen. Hij is toch nog steeds optimistisch over de kansen van een nieuwe cao. "De partijen moeten er wel aan wennen dat deze cao zo belangrijk is, dat ook de pers hier aandacht aan besteedt." Van Hees acht het uitgesloten dat alleen FNV en VHP een akkoord sluiten met Getronics.
Kropholler waarschuwt de bonden dat Getronics ook arbeidsvoorwaarden kan afsluiten met de eigen werknemers en ondernemingsraden. Koudys vindt dit geen reële optie. "De onderneming heeft dit in het verleden ook gedaan en daarover waren veel klachten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Michiel Couzy