Microsoft blijft ontkennen

Tweede getuige Paul Maritz moet puin voorganger ruimen

Microsoft heeft deze week in de antitrustzaak Paul Maritz opgeroepen als zijn tweede getuige. Zijn taak is de vermeende bedreigingen aan het adres van Intel tegen te spreken. Alle ogen zijn op hem gericht, want het optreden van zijn voorganger Schmalensee was geen succes.

Strateeg Paul Maritz staat op de derde plaats in de hiërarchie van Microsoft, na Bill Gates en Steve Ballmer. Hij is als vice-president platformen en applicaties verantwoordelijk voor de productie van de besturingssystemen, de Office-programma's en de browser. Maritz speelt een voorname rol bij de aanklacht die het Amerikaanse ministerie van Justitie en de negentien staten indienden tegen Microsoft. De juristen van de overheid hebben in hun getuigenverhoren namelijk rijkelijk geput uit de elektronische berichten die Maritz naar dezen en genen had gezonden. Uit deze post kwamen de intimidaties van de software-fabrikant naar voren.
Het is duidelijk dat de juristen van de overheid een getuige van formaat tegenover zich hebben. De partijen vlogen elkaar deze week namelijk enkele keren flink in de haren. Maritz ontkent de beschuldigingen dat Microsoft chipfabrikant Intel heeft gedwongen de ontwikkeling van Internet-software te staken. De vice-president geeft evenmin toe dat zijn bedrijf concurrent Netscape heeft voorgesteld de markt onderling te verdelen. Wel erkende hij dat Microsoft verregaande samenwerking met Apple aanging en dreigementen heeft ingetrokken om een compromis te kunnen bereiken over een patentenschending.

Schade

In zijn verklaringen geeft de Microsoft-medewerker aan dat de rechtszaak het gebruik van Windows dreigt te ondermijnen. Als de rechtbank niet toestaat dat Microsoft het besturingssysteem vernieuwt, dan schaadt dit volgens hem niet alleen de gebruikers, maar ook de computerindustrie en Microsoft.
De topman vindt tevens dat zijn bedrijf voldoende concurrentie ondervindt van Linux en Mac-OS op het terrein van de besturingssystemen. Overigens beval rechter Thomas Jackson het ministerie van Justitie de documentatie over de overname van Netscape door America Online en de samenwerking met Sun te overhandigen aan de juristen van Microsoft. De aangeklaagde onderneming ziet in deze mega-transactie het bewijs voor de stelling dat de concurrentie springlevend is. Microsoft beschouwde deze beslissing van de rechter als een overwinning.

Geen succes

Het optreden van de eerste Microsoft-getuige Richard Schmalensee was geen onverdeeld succes voor de onderneming. Allereerst was er een incident met het onderzoek waarmee de professor zwaaide. Schmalensee verwees naar een rapport waaruit blijkt dat 85 procent van de ontwikkelaars vindt dat Microsofts integratie van Windows en Internet Explorer hun bedrijf zal helpen. E-mails die de overheids-advocaten toonden, lieten zien dat dit onderzoek uit de koker van Bill Gates komt, tot verrassing van de getuige zelf. Sterker nog, Gates had aangegeven dat een onderzoek met gunstige resultaten hem enorm goed zou uitkomen. Zijn medewerkers zegden toe een rapport in elkaar te zullen flansen met de door de topman gewenste resultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Michiel Couzy