'Certificering automatiseerders nodig'

L Paso model moet einde maken aan jungle van IT-functies

Beroepsverenigingen voor informatici moeten hun leden certificeren voor bepaalde competenties. Op deze manier ontstaat er meer duidelijkheid in de huidige jungle aan beroepen en functies in de branche. Dit zegt professor Jan Dietz, geestelijk vader van het L Paso model, een nieuwe standaard beroepsindelingen voor de IT-sector.

Visitekaartjes met vier of vijf Engelstalige functies zijn in de automatiseringsbranche gemeengoed. Systems Engineer International Accounts, of Marketing Program Manager Technical Systems zijn hiervan twee willekeurige voorbeelden. Jan Dietz, professor aan de vakgroep Informatie Systemen van de TU Delft, ziet deze onoverzichtelijkheid als een obstakel voor de professionalisering in de informatica. "Het werkterrein informatica heeft geen heldere, bruikbare en stabiele cultuur. Dat maakt de herkenning en ook de erkenning van de informaticus, vergeleken met andere beroepsgebieden, extra lastig", schrijft hij in de inleiding van zijn nieuwe model L Paso. Dit raamwerk, de opvolger van het VRI-model, pretendeert structuur aan te brengen in het werkterrein, waaraan informatici en bedrijven zichzelf of hun personeel kunnen toetsen op kwaliteiten.

Verdeling

Het model verdeelt het werkterrein in vier soorten werkzaamheden ('architectureren', ontwikkelen, invoeren en beheren), drie soorten systemen (bedrijfsprocessen, informatiesystemen en ICT-infrastructuur) en twee modellen (functie/gedrag en constructie/werking). Hieruit vloeien 28 deelgebieden voort, waarop informatici werkzaam kunnen zijn. Binnen deze terreinen kunnen de mensen een bepaalde rol vervullen; uitvoerend, besturend of adviserend.
Om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen, zou het volgens Dietz 'heel mooi zijn' als de informatica-gemeenschap een tiental goed gedefinieerde beroepen vaststelt, die het gehele werkterrein bedekken. "Als voorbeeld noem ik de medische wereld; daar heb je bijvoorbeeld gynaecologen en cardiologen. Dat is helder. Het is onvermijdelijk dat iets soortgelijks ook in de IT-branche gaat gebeuren", licht Dietz toe. Binnen deze beroepen moeten de verenigingen keurmerken voor de niveaus van bekwaamheid kiezen, zoals junior, professional, senior en expert. Daarna dienen ze de informatici te certificeren, zodat de professionaliteit van deze mensen herkenbaar is. Op deze manier ontstaan duidelijke combinaties als expert programmeur of senior IT-auditor.
Aangezien permanente educatie een noodzaak is voor informatici, pleit Dietz voor de invoering van permanente educatie punten, zogeheten `peppen'. Op deze manier kunnen werkgevers hun personeel verplichten een bepaalde hoeveelheid punten te behalen.

Uitvoering

Jan Dietz zegt dat de uitvoering van het model in handen ligt van anderen. "Er moet veel gebeuren. Ik hoop dat de gespecialiseerde beroepsgroepen dit model oppakken." Dietz denkt dat de uitvoering op den duur onvermijdelijk is. "Als de aanbodkant het laat zitten, komt de vraagkant in actie. Bedrijven willen meten, bewaken en certificeren."
Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt ontbreekt wel de noodzakelijke stimulans om tot certificeren over te gaan. De nood is vaak zo hoog bij bedrijven, dat ze niet geven om keurmerken. "De detacheerders zijn niet altijd even kritisch. Pas als hun klanten, de afnemers van automatiseerders, om certificaten gaan vragen, ontstaat de prikkel. En dat gaat vanzelf gebeuren. Grote bedrijven zien de noodzaak in. Zij willen intern een professioneel circuit samenstellen."
 


 
BedrijfsprocesInformatiesysteemInfrastructuur 
1234567
architec- turenconcipiëren architectuur procesfunctieconcipiëren architectuur proces- constructieconcipiëren architectuur systeem- functieconcipiëren architectuur systeem- constructieconcipiëren architectuur infrastructuur- functieconcipiëren architectuur infrastructuur- constructieconcipiëren architectuur hardware- functie
ontwik- kelenfunctioneel procesontwerptechnisch procesontwerpfunctioneel systeem- ontwerptechnisch systeem- ontwerpfunctioneel ontwerp infrastructuurtechnisch ontwerp infrastructuurfunctioneel hardware-ontwerp
implemen- terenproces- implementatieproces- installatiesysteem- implementatiesysteem- installatieimplementatie infrastructuurinstallatie infrastructuurhardware-implementatie
beherenfunctioneel procesbeheeroperationeel procesbeheerfunctioneel systeem- beheeroperationeel systeem- beheerfunctioneel beheer infrastructuuroperationeel beheer infrastructuurfunctioneel hardware- beheer
 
A
B
C
D
 
functieconstructiefunctieconstructiefunctieconstructiefunctie 

 
Het L Paso model van Jan Dietz onderscheidt 28 deelgebieden waarin informatici werkzaam kunnen zijn. Deze indeling moet de beroepsgroep beter in kaart brengen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.