Cao-akkoord Getronics doorbraak IT-branche

Getronics heeft met de bonden een principe-akkoord bereikt over een cao. Na ruim een jaar onderhandelingen hebben beide partijen elkaar afgelopen maandag gevonden. Gesproken wordt van een doorbraak in de sector IT-dienstverlening.

De bonden zijn zeer te spreken over de realisatie van een beginsel-overeenkomst. Tot nog toe kregen ze nauwelijks voet aan de grond in de IT-sector waar de organisatiegraad laag is.
Getronics is de eerste grote IT-dienstverlener bij wie het de bonden gelukt is tot een principe-akkoord te komen. Als de leden zich achter de overeenkomst scharen, is een uniek feit gerealiseerd. Onlangs mislukten pogingen een raam-cao voor de ICK-sector (informatie, communicatie en kantoorautomatisering) af te spreken.
Vrijwel geen enkele IT-dienstverlener werkt met een cao. Alleen Debis, edi-onderdeel Agridata en Getronics-dochter Raet kennen een dergelijke situatie.

Twee jaar

De Raam Arbeids Overeenkomst (RAO) geldt voor alle onderdelen, uitgezonderd Electric Engineering dat onder de metaalcao valt. De nieuwe cao kent een looptijd van twee jaar. Alle werknemers krijgen met terugwerkende kracht tot 1 januari 1997 structureel een loonsverhoging van 1,25 procent. Afhankelijk van het bedrijfsonderdeel komt daar nog een extra verhoging bij, die tussen 0,25 procent en 2 procent ligt.
De bonden hebben voor een tweejarige cao gekozen om voldoende tijd te hebben voor nadere gesprekken over functiewaardering, beoordelingsstelsels en beloningssystemen. Ook over de pensioenregelingen volgt nog nader overleg.
De ondernemingsraad krijgt bij de nadere invulling van de arbeidsvoorwaarden het recht van instemming. Per bedrijfsonderdeel zullen verdere onderhandelingen nodig zijn.
John Koudys, bestuurder van de Dienstenbond CNV, spreekt van een groei-cao. Qua loonsverhoging is dit niet de meest riante cao, maar belangrijk is dat er een basis is gelegd. Hij gelooft niet dat de wens bij Getronics om sterk te staan tijdens de race om de Roccade Groep, van doorslaggevende betekenis is geweest bij het bereiken van een principe-akkoord. Koudys denkt dat de schaarste op de arbeidsmarkt een grotere rol heeft gespeeld. "Nu er een strijd woedt om personeel worden heldere arbeidsvoorwaarden een steeds belangrijker middel voor bedrijven om zich te profileren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-24T00:00:00.000Z Correspondent