Tekort aan kennis

Kleine detacheerders het zwaarst onder druk

De ict-dienstverlening in Nederland maakt nog steeds een groei door, zij het dat zij vervlakt. Er is dan ook een niet aflatend tekort aan gekwalificeerd personeel. Zo'n 3400 hbo+'ers volgens de Fenit.

In de Nederlandse ict-sector zijn, in deze zwak economische tijden, verschillende bewegingen zichtbaar. De eerste, en meest zichtbare, is die van winstwaarschuwingen, ontslagen en bankzitters (personeel dat gewoonlijk gedetacheerd is bij klanten, maar tijdelijk werkloos thuis zit). Recent hebben Compaq, Unisys en Sun ontslagen aangekondigd. Grote detacheerders klagen dat zij geen werk hebben voor een aantal personeelsleden, waar zij een jaar geleden nog niet aan de vraag wisten te voldoen. Hoeveel bankzitters Nederland op het moment telt, valt lastig te achterhalen. Bij diverse bedrijven valt echter te horen dat mensen werkloos thuis zitten. Vooral de sanering binnen KPN, toch een van de grootste opdrachtgevers in de ict-sector, heeft flinke klappen uitgedeeld.
De detacheerders hopen dat over een half jaar de economische omslag plaatsvindt en de bankzitters weer aan het werk kunnen. KPN kan nu wel snoeien, maar zal uiteindelijk toch wel moeten investeren in bijvoorbeeld zijn umts-netwerk om daar omzet uit te kunnen halen, is de redenering.
Tegelijk staan de marges stevig onder druk. Onder aanvoering van IBM en Philips breken nu zelfs overheidsinstanties detacheringscontracten op om prijsverlagingen af te dwingen. De grote bedrijven, met gevestigde namen, kunnen zo'n negatieve periode nog wel een tijdje overbruggen. Maar, zo valt te beluisteren, dat moet niet veel langer duren dan een half jaar.

Laagopgeleiden

Tegenover deze negatieve tendens staan positieve geluiden, blijkens de resultaten van enquêtes die de Fenit onder haar leden heeft gehouden en de marktmonitor van onderzoeksbureau Heliview. Machiel de Rooij, woordvoerder van brancheorganisatie Fenit zegt niet te weten hoeveel bankzitters Nederland telt. Hij weet wel dat ons land nog steeds een tekort heeft aan bekwaam ict-personeel, momenteel 3400 mensen. Daar zit overigens wel een daling in: in januari vorig jaar bedroeg het tekort nog 7400 mensen. "Wij hebben het dan wel over mensen met minimaal hbo. Mocht er personeel op de bank zitten, dan zijn dat werknemers met een lager opleidingsniveau. Dat kan ook wel kloppen, omdat het lastiger is mbo'ers in te zetten op andere projecten. Die zijn minder flexibel en staan daardoor eerder aan de kant."
Het tekort aan gekwalificeerd personeel komt ook tot uiting in de opmerking van Jan-Willem van den Braak, directeur sociale zaken van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij klaagt erover dat de Nederlandse overheid veel te laks is met het toelaten van hoogwaardig ict-personeel uit het buitenland.
Het Centraal Planbureau heeft woensdag een rapport gepubliceerd over de Nederlandse kenniseconomie. Daarin staat dat het niet nodig is de alarmbel te luiden, maar rooskleurig is de situatie nou ook weer niet. Vooral de technologische trends die een verschuiving in de arbeidsvraag van laagopgeleiden naar hoogopgeleiden teweeg brengt, baart het CPB zorgen.
Uit een eerste blik op de cijfers blijkt voorts dat de ict-dienstverleners die lid zijn van de Fenit (meestal de grotere bedrijven) nog steeds een omzetgroei boeken. Dat betekent dat vooral de kleinere detacheerders het zwaar hebben. De kleinere bedrijven zijn vaker gespecialiseerd op een bepaald marktgebied en komen dan ook eerder in de problemen dan de ondernemingen die een breder werkveld hebben.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-18T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.