Wall Street onzeker over high tech-fondsen

Teleurstellende resultaten drukken beurskoersen

NEW YORK, NY - Wall Street opende de week met opnieuw winstnemingen bij de high tech-fondsen. Het beeld van de afgelopen weken waarbij veel beleggers afscheid namen van technologie-ondernemingen als Motorola en Intel, werd hierdoor versterkt. Fondsen als IBM, Intel, Microsoft, Texas Instruments en Sun Microsystems die later in de week met hun resultaten zouden komen, waren afgelopen maandag flauw gestemd.

In de week daarvoor waren de aandelenkoersen van veel computerfondsen al onderuit gegaan, omdat de beurs niet al te zeer gerust was op de winstcijfers. De eerste stroom resultaten was de beurs al tegengevallen. Gevreesd werd dat dit een voorbode was van meer teleurstellende resultaten. Overigens gaan de koersen van technologiefondsen in New York al enkele weken vrij nerveus op en neer wegens bezorgdheid over de vooruitzichten.
Met name Motorola stelde de beurs teleur. Deze fabrikant van chips en mobiele telefoons meldde over het laatste kwartaal van 1995 een ongeveer 16 procent lagere nettowinst. De prijzen van mobiele telefoons staan onder druk, nu het Finse Nokia met een agressief prijsbeleid probeert marktaandeel te veroveren. Bovendien daalden de orders voor mobiele telefoons in het vierde kwartaal met 5 procent.

Apple stelt teleur

Ook Apple Computer droeg bij tot de mineur. Het verlies van 68 miljoen dollar waarmee de onderneming het vierde kwartaal van 1995 afsloot, lag ver beneden de verwachtingen van de beurs. Apple moet opnieuw reorganiseren. Steeds sterker worden de geruchten dat deze onderneming wordt overgenomen. Als overname-kandidaten vallen namen als IBM, Oracle en Sun Microsystems.
Meer in het algemeen blijven de groeivooruitzichten voor de IT-sector gunstig. De zwakke stemming bij de high tech-fondsen is dan ook voornamelijk een kwestie van psychologie. De beleggers waren zo enorm optimistisch over deze sector dat een correctie wel moest komen.

Veeg teken

Een veeg teken is wel dat de grootste beleggingsgroep ter wereld, Fidelity Investments, haar belangen in technologie-aandelen fors heeft verminderd. Het Magellan Fund, het vlaggeschip van deze groep, was erg actief aan de verkoopkant. Tot de aandelen die in groten getale werden verkocht, behoorden Texas Instruments, Silicon Graphics, LSI Logic, Cirrus Logic, Advanced Micro Devices en 3Com. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-19T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.