Groeiend pessimisme over cao Getronics

Bestuurder De Unie: 'Volgens mij komen we er niet uit'

Het pessimisme onder de onderhandelaars over de uitkomst van de cao-besprekingen bij Getronics krijgt de overhand. "Volgens mij komen we er niet uit", reageert bestuurder Gerard van Dijk van vakbond De Unie. Het laatste overleg tussen bedrijf en de bonden heeft opnieuw geen resultaat opgeleverd.

De vorige Raamwerk Arbeidsovereenkomst (RAO) van Getronics liep op 1 januari dit jaar af. In september startten de onderhandelingen over de verlenging van deze overeenkomst. De besprekingen zijn echter op niets uitgelopen. Op 28 januari komen de partijen opnieuw bijeen. Het is dan alles of niets. Uitzicht op een akkoord is er echter niet; de standpunten van vakbonden en het IT-bedrijf liggen immers nog ver uit elkaar. "Het gevaar dat de onderhandelingen worden afgebroken is aanwezig", zegt bestuurder John Koudys van CNV Dienstenbond.

Wisselgeld

"Getronics heeft het idee dat de cao staat en dat we met enkele kleine aanpassingen verder kunnen gaan. Maar wij willen een volwaardige overeenkomst", aldus Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. Volgens zijn collega Jeroen Sparla van VHP denkt Getronics dat er veel onderhandelingsruimte bestaat. "Wij hebben een aantal belangrijke voorstellen gedaan. Dit willen we binnenhalen en er is zodoende weinig wisselgeld mogelijk. We houden onze rug recht."

Geschilpunten

Er zijn acht belangrijke geschilpunten. Dit blijkt uit informatie die CNV-leden van hun vakbond ontvingen. Zo is er nog geen overeenstemming over de salarisaanpassing. Volgens de ledenbrief van CNV Dienstenbond wil Getronics geen budget afspreken, omdat concurrenten dan teveel in de keuken kunnen kijken. De onderneming wil wel een aantal minimumverhogingen afspreken. Deze zijn echter kleiner dan de bedragen die de bonden vragen.
Verder wil Getronics minder vergaande afspraken maken over een keuzemodel dan de vakorganisaties. Dit model biedt werknemers mogelijkheden om zelf invulling te geven aan de afspraken door bijvoorbeeld vrije dagen te kopen of verkopen. De bonden denken voor Getronics aan een aantal extra RAO-dagen die werknemers kunnen inzetten."Hierover valt met uw werkgever niet te praten", staat in de ledenbrief.
Het automatiseringsbedrijf wil slechts beperkte afspraken maken over deeltijd. Van Hees bevestigt dit. "Getronics kijkt hierbij alleen naar de belangen van de werkgever." Voor kinderopvang geldt hetzelfde. "Het mag de werkgever niets kosten", staat in het schrijven. Verder wil het bedrijf geen aparte regeling of afspraken maken over calamiteitenverlof, transformaties of vakbondsfaciliteiten.

Werk op zondag

In de CNV-brief staat ook dat Getronics inzake de Arbeidstijdenwet het ruimere regime wil toepassen. Dit betekent dat de werkgever het personeel meer kan inzetten en op minder aantrekkelijke momenten, zoals de zondag. "Ook betreffende de nieuwe wet Flex en Zekerheid wil uw werkgever afspraken maken over een verslechtering van de positie van werknemers als het gaat om tijdelijke contracten en opzeggingstermijnen", aldus de informatie aan de leden.
Personeelsmanager Mattijs Kropholler van Getronics wil niet veel kwijt over de inhoud van de onderhandelingen. Hij lijkt optimistisch. "We zijn er weliswaar nog niet uit, maar er is sprake van goed en druk overleg. We hebben nu wat extra tijd om een aantal inhoudelijke onderwerpen uit te diepen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-22T00:00:00.000Z Michiel Couzy