Ontwikkelaar sleept Cap Gemini voor de rechter

IT-dienstverlener zou idee 'gestolen' hebben

Cijferdeskundige P.J. Roelen voelt zich door Cap Gemini bij de neus genomen. Hij beschuldigt deze IT-dienstverlener ervan met zijn idee voor de oplossing van de computerproblematiek rond het jaar 2000 aan de haal te zijn gegaan.

Maandenlang zou de vestiging van Cap Gemini in Zeist hem aan het lijntje hebben gehouden om naar zoveel mogelijk over zijn vinding te weten te komen. Daarbij zou Cap afspraken over geheimhouding hebben geschonden.
Cap Gemini, tot voor kort Cap Volmac geheten, onthoudt zich van commentaar in deze kwestie. Het enige dat men kwijt wil, is dat de juridische procedure die Roelen tegen Cap en diens zakelijke partner Techforce uit Hoofddorp heeft opgezet, met vertrouwen tegemoet wordt gezien. Cap kan ook moeilijk praten in verband met dezelfde afspraken over geheimhouding waarop Roelen zich beroept in zijn zaak tegen de Utrechtse IT-dienstverlener.

Schering en inslag

Geholpen door advocaten die op 'no pay-no cure' basis werken, trad Roelen gisteren tegen Cap Gemini in het strijdperk. Overigens zijn dit soort procedures de laatste tijd schering en inslag. Behalve Cap Gemini zijn de afgelopen maanden ook ondernemingen als Akzo Nobel en de LCI Computer Group beticht van oneerlijk zaken doen. In al deze drie gevallen meenden de betrokken 'uitvinders' door het bedrijf aan wie ze hun idee wilden verkopen, aan het lijntje te zijn gehouden om meer over het idee te weten te komen.
Zo ook de 71-jarige Limburgse uitvinder Roelen. Vorig jaar ontdekte deze een cryptografische oplossing voor het 'jaar 2000'-probleem. Cap Gemini leek aanvankelijk veel heil in Roelens oplossing te zien. Maandenlang onderhandelde het concern met de advocaten van Roelen om te komen tot een voorovereenkomst, die zou moeten worden gevolgd door een definitieve overeenkomst. De advocaten die meedeelden in de uiteindelijke opbrengst, probeerden aan Cap de Benelux-licentie van de software te verkopen voor 38,5 miljoen gulden. Roelen werkte inmiddels tijdelijk voor 6000 gulden per maand bij Cap Volmac in Zeist, waar het 'Jaar 2000 team' zit. Beide partijen verplichtten zich tot geheimhouding.

Belangrijk bezwaar

Volgens Roelen leek Cap snel brood te zien in de oplossing. Maar een belangrijk bezwaar zou een definitief contract in de weg staan: het opzoeken van de te corrigeren datum-aanduidingen bleef een hele klus. Dit zou met name bij grote computersystemen in de MVS-omgeving een handicap vormen, zo kreeg Roelen te horen. De Venrayse cijferdeskundige wist dit probleem in ongeveer vier maanden op te lossen. Hij voegde aan zijn software een naar zijn zeggen feilloze manier van datum-zoeken toe. Desondanks kwam er geen definitieve overeenkomst. De voorovereenkomst die drs R. Thonen, directeur van Cap Volmac Management Systems op 5 juli 1996 getekend had, werd twaalf dagen later tijdens diens vakantie weer opgezegd door de juridische afdeling van Cap Volmac.
Roelen zou later van Thonen te horen hebben gekregen dat contractuele verplichtingen met Techforce Cap Volmac ervan zouden hebben weerhouden zaken met hem te doen. Voor het eerst werd hem toen verteld dat Cap al lang via een licentie de beschikking had over een 'tool' die het datum-zoeken sterk vereenvoudigde. "Terwijl Cap dus maandenlang volhield dat het datum-zoeken een probleem was, bleek men de tool hiervoor zelfs al te gebruiken."
Hij heeft hierdoor de stellige indruk dat hij met een smoes aan het lijntje is gehouden. Bovendien zegt hij aanwijzingen te hebben dat Cosmos2000 ingrediënten bevat, die zijn ontleend aan zijn ideeën. Roelen voelt zich het slachtoffer van oneerlijk zakendoen. Daarom heeft hij een kort geding aangespannen tegen Cap Gemini, Cap Volmac Management Systems en Techforce. Hij eist van Cap Volmac boetes voor vermeende schending van de geheimhoudingsplicht en het verzwijgen van het bezit van Cosmos2000.
 
De Venrayse cijferdeskundige Roelen die ook de pincodes zegt te kunnen kraken, heeft een oplossing gevonden voor de overgangsproblematiek die het jaar 2000 met zich meebrengt. In de computerbestanden plegen data met twee cijfers te worden aangegeven. Het getal '19' ontbreekt voor het jaartal.
De 's00lution'-software van Roelen leert het systeem dat '00' groter is dan '99'. Van een jaartal '00' of groter uit de 21e eeuw wordt het cijfer '99' en kleiner van de 20e eeuw afgetrokken. Het is mogelijk datum-aanduidingen te vergelijken, op te tellen en af te trekken.
Uitgangspunt bij de 's00lution'-software is een 128-tallig systeem. Roelen noemt dat een 'omegaal' systeem. Volgens hem werkt zijn oplossing tot het jaar 2127. Ook werkt het 128 jaar terug in de tijd, namelijk vanaf 1872.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-17T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.