Heibel rond cao's

Problemen met harmonisatie bij EDS en Getronics

Leden van dienstenbond CNV gingen eind vorig jaar niet akkoord met het cao-voorstel van EDS en de bonden. Het automatiseringsbedrijf besloot daarop het grootste struikelblok, de vervoersregeling, uit de cao te halen. Dit meldt Wim Burggraaf, ict-onderhandelaar voor het CNV. Ook bij Getronics verloopt het harmoniseren van de cao niet vlekkeloos.

EDS wil de vervoersregelingen van de medewerkers uniformeren. Door overnames gelden voor medewerkers met vergelijkbare functies verschillende regelingen. De 'CVI-automatiseerders' (de voormalige it-afdeling van de Nederlandse Spoorwegen) beschikken over een openbaar vervoerkaart. Van de it'ers afkomstig van andere bedrijven rijden sommigen in een lease-auto, terwijl anderen afspraken maakten over het gebruik van de eigen auto. Bonden en EDS kwamen overeen dat er een regeling zouden komen voor mobiele medewerkers - die zouden een lease-auto krijgen - en voor niet mobiele medewerkers - met een budget voor een fiets, auto of ov-kaart.
Van de vakbondsleden van het CNV was een kleine meerderheid tegen het voorstel, aldus onderhandelaar Wim Burggraaf. Volgens hem accepteerde een krappe meerderheid van de FNV-leden het voorstel. Bij vakbond De Unie staakten de stemmen. De EDS'ers waren verdeeld over de wijze waarop ze gecompenseerd gingen worden. Met die uitslag keerden de onderhandelaars terug naar EDS. Beide partijen besloten daarop de vervoersregelingen uit te stellen. Binnen een half jaar komt een commissie met een nieuw voorstel, dat per 1 januari 2002 kan worden ingevoerd.

Pensioenregeling

Het it-bedrijf wil ook de pensioenregeling harmoniseren. Een deel van de medewerkers heeft een eindloonregeling, waarbij de hoogte van het pensioen 70 procent bedraagt van het laatstverdiende salaris. Het bedrijf ging per 1 januari dit jaar over op een middelloonregeling, waarbij het pensioen 70 procent bedraagt van het gemiddelde salaris. EDS'ers ouder dan vijftig jaar kunnen ervoor kiezen de oude regeling voort te zetten. Een aantal van deze medewerkers wil nu meer tijd om de voor- en nadelen van de nieuwe regeling uit te rekenen.
In de nu goedgekeurde cao, die loopt tot eind 2002, krijgen normaal presterende medewerkers 3 tot 4 procent loonsverhoging. Medewerkers die bovengemiddeld presteren krijgen een hoger percentage.

Getronics

Eind vorig jaar sloten ook it-leverancier Getronics en de drie bonden een nieuwe raam-cao voor de achtduizend medewerkers. Getronics verhoogt de minima en de maxima van de salarisschalen met 4 procent. De salarisverhoging van individuele medewerkers is afhankelijk van hun prestaties. Normaal presterende medewerkers krijgen 2,75 procent meer loon.
Net als bij EDS is de inzet voor Getronics het uniformeren van de verschillende regelingen. FNV-onderhandelaar Gerard van Hees is "niet alleen maar superenthousiast" over de Getronics-cao. De helft van de onderhandelingen betrof volgens hem de arbeidsvoorwaarden van de zogenoemde bovenschaligen, relatief dure it'ers afkomstig uit door Getronics overgenomen bedrijven. Hun beloning valt hoger uit dan de Getronics-salarisschalen. Een loonsverhoging zit er voor deze medewerkers daarom niet in. Dit jaar verhoogt het bedrijf deze salarissen eenmalig met 1,5 procent. Van Hees hoopt op alternatieve manieren om de bovenschaligen enige groeimogelijkheden te geven, zoals het verhogen van de salarisschalen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.