Instructie-ondersteuning voor trainingssimulatoren

ENSCHEDE - 'An instructional support system for training simulators' is de titel van het proefschrift waarop Hilbert Kuiper vorige maand aan de Universiteit Twente promoveerde.

Het proefschrift behandelt een algemeen toepasbaar 'instructie support systeem' (iss) dat een instructeur ondersteuning biedt bij het opleiden met behulp van trainingssimulatoren. Dergelijke simulatoren zijn vaak een verplicht onderwijsmedium bij het trainen van bemanningsleden van tanks, vliegtuigen en schepen.
Een 'iss' bestaat uit een preparatiesysteem om courseware te maken, een systeem dat de (real-time) training bestuurt en een evaluatiesysteem. Het trainingsdeel bestaat uit een analyse-, beoordelings- en voortgangsbepalingscomponent.
Kuiper heeft in zijn huidige werkkring, TNO Fysisch en Elektronisch Laboratorium, een prototype van een tweede generatie iss ontwikkeld en geëvalueerd. Dat gebeurde in het kader van een groot simulator-project. Voor de ontwikkeling van het Iss zijn gestructureerde methoden (Yourdon) toegepast.
Tijdens de evaluatie bleken de proefpersonen opmerkelijk gemakkelijk met het systeem te leren omgaan. Na één dag introductie en één dag oefeningen konden zij een les maken. Kuiper noemt dat een bemoedigend resultaat, aangezien het indiceert dat de lesontwikkeltijd kan worden gereduceerd. Bovendien kan één instructeur met het Iss meer trainingsstations tegelijkertijd bewaken. Verdere kostenbesparingen zijn mogelijk, omdat het Iss eenvoudig kan worden aangepast aan modificaties en/of andere trainingssimulatoren. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-12T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.