Kwetsbaar monopolie voor IBM

IBM gedraagt zich steeds netter - omdat de markt daartoe dwingt

Nog steeds lijkt IBM heer en meester op de markt voor mainframes, maar niemand lijkt van deze dominante positie meer echt wakker te liggen. De forse prijsverlagingen en andere klantvriendelijke vernieuwingen die IBM de laatste jaren doorvoerde, waren dan ook vooral het gevolg van een vooralsnog weinig zichtbare maar steeds gevaarlijker concurrentie, van de kant van PC-netwerken.

Nog niet zo lang geleden was de naam 'IBM' vrijwel synoniem met de term 'monopolie'. De dominante positie van de computergigant in de door IBM zelf geschapen markt voor mainframes maakte het concern tot één van de meest succesvolle in Verenigde Staten. Begin jaren tachtig werd IBM onder druk van de anti-trustautoriteiten gedwongen zijn divisie dienstverlening te verzelfstandigen, om een eind te maken aan klachten dat het zijn machtspositie zou misbruiken. Maar op het moment dat de juristen de laatste documenten daarvoor ondertekenden, was IBM zijn greep op de IT-markt aan het verliezen. Het werd vervolgens op de totale computermarkt voorbijgestreefd door bedrijven die hun opkomst te danken hadden aan de personal computer, een technologie die IBM zelf had geïntroduceerd maar die het concern uit handen was geglipt.

 


De oorspronkelijke uitgever van deze vertaalde bijdrage geeft geen toestemming voor elektronische publicatie. Raadpleeg de Computable van bovenstaande datum voor de complete tekst van dit artikel. Heeft u de betreffende Computable niet (meer) in uw bezit, bel dan (023) 546.3413.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-10T00:00:00.000Z The Economist
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.