Gunstige voortekenen voor EDS en CSC in 1999

Amerikaanse staat experimenteert met uitbesteding IT

Het nieuwe jaar belooft veel voor EDS en CSC, achter IBM de nummers twee en drie in de top van IT-dienstverleners. De markt trekt aan, de pijplijn zit vol met potentiële megadeals en de verwachtingen van Amerikaanse analisten zijn hooggespannen.

Analist Bill Martorelli van de Hurwitz Group voorziet dat de markt voor systeemintegratie dit jaar tot grote bloei komt. Dat betekent volgens hem een toenemende drukte van aanbieders en scherpe concurrentie. Voor Electronic Data Systems een ideale gelegenheid om de smaak van het teleurstellende jaar 1998 weg te spoelen, een jaar waarin de verwachtingen steeds moesten worden bijgesteld, zegt Steve McClellan, een analist van Merrill Lynch. Hij denkt dat de IT-gigant uit Texas in 1999 snel actie zal ondernemen: overnames, herstructureringen en kostenreducties. Het aandeel in de omzet dat van voormalige moeder General Motors afkomstig is - vorig jaar zo'n 25 procent - zal verder afnemen, aldus McClellan.

Stroomlijnen

Veel zal afhangen van de rol van de nieuwe topman Richard Brown, die bij zijn vorige werkgever Cable & Wireless commercieel talent combineerde met het halen van de bezem door de toplaag van dit Britse telecommunicatiebedrijf. Analisten voorspellen dat Brown op een agressieve manier veranderingen zal doorvoeren om EDS beter te stroomlijnen. Diverse EDS-veteranen, waaronder financieel directeur Jody Grant en vice-chairman Gary Fernandes, hebben hun conclusie reeds getrokken en zijn in navolging van de oude ceo Les Alberthal opgestapt. Ook oudgediende Jeff Heller, president en chief operating officer, zou op het punt staan zijn biezen te pakken.

CSC

Ook van het Californische Computer Sciences Corporation wordt veel verwacht in 1999. Dat vinden niet alleen de deskundigen. Topman Van B. Honeycutt sprak zich in een interview met persbureau Reuters zeer optimistisch uit over de op handen zijnde deals voor zijn bedrijf. Hij verwacht veel contracten binnen te halen bij de financiële wereld, nutsbedrijven en de luchtvaartindustrie. "Fusies, de noodzaak tot kostenreducties en de vraag om het ontwikkelen van hoogstaande elektronische handelsoplossingen vergroten de vraag naar IT-dienstverlening", zegt Honeycutt.

Connecticut

Sinds CSC begin december de lucratieve opdracht (geschatte waarde: twee tot drie miljard dollar) verwierf om het Amerikaanse belastingsysteem te moderniseren, blaakt het bedrijf van zelfvertrouwen. Op de valreep van het oudejaar kreeg het echter een tik toen uitgerekend EDS een opdracht van de Amerikaanse staat Connecticut in de wacht sleepte. Connecticut wil zijn automatisering de deur uit doen. EDS is de belangrijkste gegadigde om het contract, dat een waarde heeft van één miljard dollar, in de wacht te slepen. De IT-dienstverlener krijgt drie tot vier maanden de tijd om een gedetailleerd contractvoorstel in te dienen. Daarna volgt een grondige toetsing door overheidsauditoren en -juristen.
Het is voor het eerst dat een Amerikaanse staat overgaat tot uitbesteding. Andere Amerikaanse staten volgen dit experiment van Connecticut dan ook met argusogen. Het beoogde contract heeft een looptijd van zeven jaar. De staat denkt door de uitbesteding zijn versnipperde automatisering beter te kunnen laten functioneren. Verder hoopt het minimaal vierhonderd miljoen dollar te besparen op de IT-uitgaven.
EDS heeft in de wedloop tot het binnenhalen van de opdracht IBM en CSC achter zich gelaten. De ervaring van de Texaanse dienstverlener met het uitvoeren van IT-opdrachten voor de Britse en Australische overheid, gaf de doorslag. EDS werkt bij de invulling van de overeenkomst samen met een team van onderaannemers, onder andere Unisys en Xerox. Gedrieën zullen zij de zeshonderd IT-werknemers van de Connecticutse overheid overnemen, volgens de verdeling: EDS (78 procent), Unisys (20 procent) en Xerox (2 procent).
 
CSC in Europa
De activiteiten van CSC zijn grofweg in drie categorieën in te delen: adviesdiensten, systeemintegratie en uitbesteding. Vaak begint het bedrijf met een adviesopdracht die resulteert in een vervolgopdracht voor verdere IT-dienstverlening. In Europa blijven de orders voor uitbesteding echter achter. CSC hoopt snel groen licht te krijgen voor een order van Alcatel met een waarde van 360 miljoen dollar. Hierbij neemt het Californische bedrijf voor vijf jaar de automatisering van de Franse telecom-onderneming over.
Om de positie in Europa te verstevigen nam CSC eind vorig jaar Sys-Aid over: een Nederlandse adviseur en leverancier van IT-diensten. Het bedrijf uit Venlo heeft een omzet van 22,5 miljoen dollar en biedt werk aan zo'n 260 medewerkers. De activiteiten liggen op het terrein van systeemontwikkeling, software-engineering, systeem- en netwerkmanagement en uitbesteding. Sys-Aid is gespecialiseerd in logistiek, financiën en erp-implementaties en beweegt zich op de Nederlandse, Belgische en Duitse markt. Het bedrijf heeft samenwerkingsovereenkomsten met Baan, Oracle en Progress.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-08T00:00:00.000Z Rik Sanders