CBS constateert verdere daling IT-vacatures

    Het aantal vacatures in de IT-branche is in het derde kwartaal verder afgenomen. In september 1998 stonden ongeveer zevenduizend arbeidsplaatsen open. In juni van dat jaar waren dit er nog 7700 en in maart 9400. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling van het aantal vacatures in de automatiseringssector is overigens niet uniek. In vrijwel alle bedrijfstakken was er sprake van een teruggang, zo blijkt uit het onderzoek. Landelijk daalde het aantal vacatures met 22.000 tot 117 duizend. Dit is desondanks een hoog aantal. Een daling in het derde kwartaal is volgens het CBS normaal, maar niet in deze mate. De cijfers wijzen dan ook op een minder onstuimige groei van de vraag naar arbeid.

Geen kentering

Het aantal vacatures aan het eind van een kwartaal is het resultaat van twee ontwikkelingen: enerzijds ontstaan nieuwe vacatures en anderzijds worden bestaande beschikbare arbeidsplaatsen ingevuld. Aangezien in het derde kwartaal veel schoolverlaters de arbeidsmarkt betreden en er dus meer openstaande plaatsen ingevuld kunnen worden, is de daling van het aantal vacatures verklaarbaar. De cijfers van het CBS hoeven dus geen kentering op de arbeidsmarkt voor IT-personeel te betekenen. Het bureau wijt de teruggang zelf aan het enorme aantal vacatures dat in het eerste kwartaal van vorig jaar ontstond. In deze periode kwamen er maar liefst twaalfduizend nieuwe banen bij, hetgeen te maken heeft met de millenniumproblematiek. Veel van deze vacatures bleven enige tijd onvervuld. In de daaropvolgende kwartalen vulde de branche een groot deel van deze overgebleven vacatures in, waardoor het totale aantal openstaande banen afneemt. Dit betekent niet dat de krapte op de arbeidsmarkt voor IT'ers afneemt. Sterker nog, uit recente cijfers van de Fenit en de Europese Commissie blijkt het tegendeel.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-08T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.