Oracle schoolt duizenden mensen om

Cursus richt zich op ontslagenen bij andere bedrijven

Oracle Nederland start dit jaar een groot omscholingsprogramma. Het initiatief genaamd 'Bizid' moet vanaf 2000 jaarlijks vijfhonderd Oracle-specialisten op de arbeidsmarkt brengen. Bizid is vooral bedoeld voor mensen die elders overbodig zijn geraakt.

Het gaat volgens een woordvoerster van Oracle om een Nederlands initiatief, dat andere afdelingen van het bedrijf kunnen overnemen. Op dit moment schoolt het softwarebedrijf docenten van de Hogeschool Utrecht bij. Deze leerkrachten zullen uiteindelijk voor de Oracle-klassen staan. "Wij betalen de cursus van de docenten; de hogeschool maakt hun werknemers hiervoor vrij", aldus de woordvoerster.

Geen IT-achtergrond

Het traject is bestemd voor mensen die geen IT-achtergrond hebben en dan met name voor personen die bij andere bedrijven op straat zijn gezet. "We zien nu dat honderden mensen overbodig zijn bij bedrijven als KPN Telecom en andere ondernemingen", zegt directeur Nico van de Ven van het softwarebedrijf. Het is de bedoeling dat deze deelnemers uiteindelijk weer op de arbeidsmarkt terechtkomen.
"Bedrijven die hun mensen aan dit programma laten meedoen, mogen hen weer terugnemen. Verder kunnen wij deze specialisten ook zelf gebruiken, maar ze zijn ook bestemd voor onze partners. Op deze manier breiden we de vijver uit van potentiële werknemers, waarin de IT-bedrijven kunnen gaan vissen. Ik heb met onze partners afgesproken dat wij zelf proberen de `Oracle-economie' uit te breiden. Dit doen we dus ondermeer door mensen buiten die Oracle-vijver om te scholen. Dat zet enige zoden aan de dijk", zegt Van de Ven. Oracle heeft op dit momenten contacten gelegd met andere IT-bedrijven om zich bij dit project aan te sluiten. De onderneming kan nog geen namen geven, maar het gaat voornamelijk om hardware-leveranciers.

Veel emotie

Dit jaar starten twee proefklassen, die uiteindelijk honderd specialisten moeten afleveren. De cursus duurt iets meer dan honderd dagen. Volgens Van de Ven is dit programma niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. "Dit initiatief heeft ontzettend veel overredingskracht en emotie gekost. Uiteindelijk hebben we een aantal partijen uit het onderwijssector en bedrijven uit de IT-sector aan tafel gekregen. Dit kost ons geld, maar we denken dat het volgend jaar geld gaat opleveren. In eerste instantie gaat het om vijfhonderd deelnemers, maar dat zullen er duizenden moeten worden. De hele IT-sector kan hiervan profiteren."
De opleiding kost twintigduizend gulden per deelnemer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-08T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.