Jurisprudentie inhuren buitenlanders onduidelijk

Indiase IT'ers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat automatiseringsbedrijven sneller vergunningen krijgen voor het in dienst nemen van ict'ers uit India. Een recente uitspraak door de rechtbank in Den Bosch schept hier volgens Buza geen precedent voor. Het ministerie zal ict-bedrijven beter voorlichten.

De uitspraak van de bestuursrechtbank in Den Bosch betekent volgens Buza-woordvoerder Frank de Bruin niet dat het gedaan is met de tijdrovende procedure voor een Machtiging voor Voorlopig Verblijf (MVV). India, Ghana, Nigeria, Pakistan en de Dominicaanse Republiek zijn de vijf landen waar mensen moeten wachten met het vertrek naar Nederland tot de MVV is toegekend. Daarvoor moeten medewerkers van de ambassade of het consulaat alle persoonsgegevens hebben geverifieerd.
Buitenlandse Zaken wil zo voorkomen dat fouten in de documenten uit die landen in de Nederlandse administratie worden opgenomen. Het verifiëren kan maanden in beslag nemen. Nederlandse ambtenaren moeten bijvoorbeeld naar de geboorteplaats om het geboortebewijs te controleren.

Consulaat

De Bossche rechtbank stelde dat de voorlichting over deze verificatie onduidelijk is, aldus De Bruin. Alleen om die reden zou de rechtbank vinden dat het Nederlandse consulaat in Mumbay (Bombay) één Indiase ict'er moet toestaan naar Nederland te vertrekken zonder dat de MVV is geverifieerd. Het verzoek hiertoe was gedaan door automatiseringsbedrijf DSQ. Verbetert de voorlichting, dan is volgens De Bruin het probleem met het afwachten van de MVV afgedaan.
Advocaat voor DSQ Hans Verstrepen is het oneens met de lezing van Buitenlandse Zaken. "Ik wist wel dat het ministerie jurisprudentie uiterst nauw interpreteert. Dit toont dat nogmaals aan." Volgens de advocaat verandert de procedure wel degelijk door de uitspraak. Bij buitenlandse werknemers die aan alle voorwaarden voor de MVV voldoen, kan het verifiëren van de gegevens eruit voortaan achterwege blijven. De rechter stelt dat in deze gevallen verificatie geen wettelijk vereiste is voor de MVV. Komen ook de gezinsleden van de ict'er over, dan moeten hun gegevens wél geverifieerd worden.
DSQ-woordvoerder Johan Opperman hoopt dat de uitspraak van de rechtbank het inhuren van Indiase IT'ers vergemakkelijkt. Het softwarebedrijf heeft al vier Indiase IT'ers in dienst. Hun vijfde collega volgt binnenkort.

Interpretatie

Brancheorganisatie Fenit is het met Verstrepen en DSQ eens. De organisatie vreest dat de interpretatie van Buza de onduidelijkheid slechts groter maakt. Fenit zal met het ministerie overleggen of de uitspraak het inhuren vergemakkelijkt voor alle IT'ers uit India. Woordvoerder Bernd Taselaar: "We hopen dat de procedure korter wordt."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-01-05T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.