Baan wisselt opnieuw van eigenaar

Infor koopt SSA Global voor uitbreiding

De softwaremarkt is stormachtig, ook voor succesvolle ondernemingen. ERP-hoogvlieger Baan kwam ten val, werd gekocht, doorverkocht en gaat nu mee in een volgende overname.

Volgens algemeen directeur Willem de Potter van SSA/Baan-specialist Profuse in de Benelux zijn huidige klanten niet negatief over de zoveelste koop van de Baan-nalatenschap. “Ik was de dag na de bekendmaking bij klanten en de eerste wist nog niet van de overname. Hij vroeg mij of SSA wel groot genoeg was, dus die heb ik gelijk kunnen geruststellen: ze zijn nu twee keer zo groot.”

“Een andere klant vond dit minder groot nieuws dan de twee vorige overnames.” De Potter legt uit dat Baan in de problemen zat bij de Invensys-overname en dat Invensys het moeilijk had bij de verkoop aan SSA Global.

“Het verschil tussen moeten verkopen en willen”, schetst hij. “Ik heb nu geen negatieve reacties gehoord, wel afwachtende.” Hij geeft aan dat de Baan-software de laatste tijd binnen SSA steeds belangrijker werd. “Daar wordt grof in geïnvesteerd.”


Schaalgrootte

Vice-president Keith Deane van Infor legt uit dat erp-leverancier Infor de Baan-moederonderneming SSA Global koopt voor uitbreiding. “Dit geeft ons schaalgrootte; samen zijn we de nummer drie, na SAP en Oracle. Het gaat Infor ook om geografische uitbreiding. “We worden hiermee sterker in Nederland, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten.

Daarnaast gaat het Infor om gerichte deelmarkten. “SSA Global is gericht, dat past in onze strategie”, verwijst de Emea-topman (Europa, Midden-Oosten en Afrika) naar eerdere overnames op specifieke erp-gebieden. “We krijgen met SSA Global technologie voor specifieke toepassingen in handen.” Deane noemt software voor projectbeheer en pakhuizen als concrete SSA/Baan-gebieden. “Hun software is ook high end en daarmee bereiken we andere klanten.”

Nieuw hoofdstuk

Met de overname van SSA Global begint een nieuw hoofdstuk in de toch al roerige geschiedenis van Baan. Opgericht in 1978 door Jan Baan om administratieve en financiële dienstverlening te leveren, ontwikkelde het bedrijf al snel een eigen softwarepakket. Daarmee betrad het de toen nog jonge erp-markt. Er volgde een periode van zeer snelle groei, met als een van de hoogtepunten het binnenhalen van Boeing als klant.

In 1998 ging het mis, toen de eerste geruchten over vermeende financiële manipulaties opdoken. In 2000 leidde dit tot de overname van het bedrijf door het Britse Invensys, dat in Baan de kern van zijn nieuwe divisie Software and Services zag. Die overname werd geen succes en in juni 2003 nam SSA Global Baan over. De merknaam ‘Baan’ verdween daarmee en werd vervangen door ‘SSA ERP LN’. In feite was de eerste LN-versie, release 6.1, een doorontwikkeling van het Gemini-project, de poging van Baan om na het matig verkopende Baan V een nieuwe versie van zijn erp-systeem uit te brengen.

Juist omdat SSA Global meer lijn in zijn brede portfolio van bij elkaar gekochte softwarepakketten leek te hebben gebracht, kwam de aankondiging vorige week dat SSA Global wordt overgenomen door het relatief onbekende Infor Global Solutions als een grote verrassing.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.