Dienstverleners prooi en jager

Het is een goede tijd voor middelgrote ict-dienstverleners om zich te verkopen. Als de zaak goed op orde is, lonkt een flinke prijs en aansluiting bij een full-service dienstverlener.

Er is alleen een probleem: er zijn niet zoveel ict-dienstverleners die de perfecte partner vormen, stelt Rein van Erp, adviseur van Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF), na een inventarisatie van vraag en aanbod van ict-dienstverleners in Nederland. Van Erp maakt onderdeel uit van het ict-transactieteam van MBCF en begeleidt bedrijfsverkopen en -overnames. Volgens van Erp hangt er veel geld boven de markt en is een verdere consolidatie van ict-dienstverleners onvermijdelijk. Maar er heerst zeker geen overnamegekte. “Men is selectief. Heeft de kandidaat de juiste expertise, marktpositie, en - belangrijk - hoe zit het met de bedrijfscultuur. Dat laatste is bij wijze van spreken vaak al af te lezen aan de automerken op de parkeerplaats.”

Prooi

Hij ziet op dit moment vijftien tot twintig ‘mooie opportunities’, bedrijven die of jager of prooi kunnen zijn in een overnamerace. “De grootste drive hiervoor is niet zozeer het geld, maar meer de wens van de klant. Die wil een grote, solide full-service partner, zodat ze tijdens een project alles via één loket kunnen regelen.” Van Erp meent ook dat de full-service partners fraaiere opdrachten aan het eigen personeel kunnen presenteren. In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt helpt dit om mensen aan boord te krijgen en te houden.

Wie buiten de overnames valt en zich niet specialiseert, is gedoemd om onderaannemer te worden, aldus van Erp. “En zodra de markt verandert, zal de regisseur als eerste op die onderaannemers beknibbelen.”

Zover is het nog niet. Datamonitor concludeert uit onderzoek dat wereldwijd de vijftig grootste it-dienstverleners omzet verliezen aan kleinere, meer gespecialiseerde bedrijven.


Shortlist

Marcel Lucker, commercieel manager Sylis Nederland onderschrijft de conclusie van van Erp. “Er is inderdaad een enorme consolidatieslag aan de gang. Van de vijf bedrijven die wij vorig jaar zomer op onze shortlist hadden staan, zijn er inmiddels vier overgenomen” Afgelopen januari maakte Sylis de overname van Profinity bekend.

“Als it-dienstverlener moet je steeds meer kennis in huis hebben. Technologie raakt steeds dieper verweven in het bedrijfsproces van klanten. Het is voor hun minder interessant als je alleen maar een server kan installeren.”

Na een analyse van het aantal fusies en overnames in 2004 en 2005 ziet online nieuwsdienst Computerwire duidelijk meer deals in aantocht voor 2006. Alleen al in de norma-liter rustige maand januari werden negentien overeenkomsten gesloten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-23T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.