India blijft lonken

It-partijen vooralsnog niet afgeschrikt door somber wordende verhalen

De Indiase it-sector kent een aantal zwakke plekken, zoals stijgende lonen, een hoog personeelsverloop en achterblijvende infrastructuur. Dat weerhoudt grote it-concerns er niet van fors te investeren in het land. IBM, Accenture en EDS meldden kort achter elkaar nieuwe initiatieven.

IBM baarde vorige week opzien met de aankondiging dat het de komende drie jaar vier miljard dollar pompt in zijn activiteiten in India (eerder al gaf het concern twee miljard uit). Big Blue zet in Bangalore een nieuwe serie beheer- en callcentra neer en investeert fors in de vernieuwing van infrastructuuroplossingen. Daarnaast breidt de it-reus zijn onderzoekslaboratorium uit met een telecommunicatietak en financiert hij softwareontwikkelopleidingen.

Volgens IBM-topman Samuel Palmisano zijn de investeringen nodig om te kunnen blijven profiteren van de expertise en vaardigheden van Indiase werknemers, met het oog op het bieden van een mondiaal dekkende dienstverlening voor de wereldwijd opererende klantenkring. De Indiase vestiging telt inmiddels 43 duizend medewerkers, verdeeld over kantoren in veertien steden. Daarmee is het de grootste landenorganisatie van IBM buiten de Verenigde Staten.


Hype

EDS, de grootste concurrent van IBM, liet weten dat de overname van Mphasis is gelukt nadat het een meerderheidsaandeel in die Indiase offshorespecialist heeft verworven voor zo’n 380 miljoen dollar. Bij Mphasis werken elfduizend employees, veelal in softwareontwikkeling, opkomende technologie en beheerdiensten.

Accenture blijft niet achter en maakt bekend dat het zijn negende ontwikkelcentrum in India opent, met plek voor zo’n 1600 werknemers. Die zullen zich bezighouden met het ontwikkelen, integreren, testen en ondersteunen van zware bedrijfssoftware (van Siebel tot SAP), Java- en Microsoft-technologie en bedrijfsintelligentiesystemen. De it-dienstverlener expandeert vlot in India: in 2003 werkten er vierduizend mensen; vandaag de dag zo’n achttienduizend.

In het kielzog van deze it-concerns, die al vóór het uitbreken van de offshorehype actief in het land waren, steken ook technologiebedrijven als Intel, Dell, Microsoft en Google geld in de sterk groeiende Indiase economie. Kleinere dienstverleners als Capgemini, Atos Origin en LogicaCMG breiden eveneens hun aanwezigheid uit. Wel ondervinden ze zware concurrentie van sterke lokale partijen, zoals Tata Consultancy Services (TCS).x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-16T09:17:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.