Vertrek Mous niet door P-Direct

Geen aanwijzing voor nieuwe grootschalige bezuinigingsoperatie IBM

Het vertrek van Peter Mous als directeur van IBM Nederland blijkt een nasleep te zijn van de reorganisatie die IBM vorig jaar trof. Benelux-directeur Harry van Dorenmalen: “Met deze stap worden wij georganiseerd conform de andere Integrated Market Teams.” IDC sluit echter niet uit dat IBM ‘nog wat zal fine-tunen aan de nieuwe organisatie’.

Dat Peter Mous zou zijn weggepromoveerd, na het mislukken van de onderhandelingen over het definitieve contract voor P-Direct (het personeelsregistratie en salarisadministratie-systeem voor bijna alle ministeries), wordt bestreden door Peter Vermeulen van IDC: “Dan was hij op een positie gezet waar hij niet zoveel kwaad kan doen, of waar hij zich opnieuw zou moeten bewijzen. In plaats daarvan krijgt hij nu een zeer strategische positie toebedeeld. Dus de conclusie is simpel: het lijkt erop dat hij echt promotie heeft gemaakt. Als er al een concrete aanleiding voor is, dan zou dat het binnenhalen van het outsourcingscontract met ABN Amro moeten zijn.”

Opmerkelijk is echter wel dat zijn functie niet is opgevuld. In plaats daarvan heeft Benelux-directeur Harry van Dorenmalen de taken van de directeur Nederland op zich genomen. Volgens Vermeulen kan dat echter worden opgevat als een naschokje van de reorganisatie van afgelopen zomer, die enkele honderden Nederlandse werknemers hun baan heeft gekost: “Tot voor kort bestond de Europese structuur van IBM uit drie lagen. Er was een Europees hoofdkantoor, met daaronder een aantal regio’s, en daaronder de landenkantoren. Als gevolg van de reorganisatie van juli vorig jaar is de Benelux tegenwoordig ingedeeld in één regio met het Iberisch schiereiland, Griekenland, Israël en Turkije, Frankrijk en Italië. Onder de Benelux-organisatie bevindt zich dan weer het Nederlandse kantoor. Dat zijn dus vier lagen. Je kunt je afvragen in hoeverre dat efficiënt is. Het opheffen van de functie van directeur Nederland scheelt weer een laagje.”

Deze analyse wordt bevestigd door een woordvoerder binnen de ondernemingsraad van IBM, die deze stap al zag aankomen. Vorig jaar zat Nederland nog met het grote Verenigde Koninkrijk in één structuur, nu met België en Luxemburg in één clubje. De hoeveelheid werk die daarbij hoort rechtvaardigt volgens het or-lid eigenlijk niet het bestaan van twee volwaardige directeursfuncties.

Benelux-directeur Harry van Dorenmalen: “Als je je slagkracht wilt verbeteren, zie je vaak dat er wat lagen tussenuit gaan. Daar is niets mis mee, en dat is ook wat we hier nastreven. Met deze stap worden wij georganiseerd conform de andere acht IMT’s (Integrated Market Teams), die sinds juli in Europa bestaan.”

Dat het vertrek van Peter Mous een voorschotje zou zijn op een nieuwe reorganisatie, wordt door van Dorenmalen ontkend. Vermeulen: “IBM heeft net een bezuinigingsronde achter de rug, dus ik verwacht in ieder geval geen grootschalige operatie. Aan de andere kant is het wel zo dat bezuinigen waar mogelijk een structureel onderdeel is van het algemene beleid van IBM. Men zou dus best nog wat kunnen fine-tunen aan de nieuwe organisatie. Een volgende stap zou het opheffen kunnen zijn van het Benelux-laagje. Het blijft de vraag in welke mate synergie valt te halen uit de samenwerking tussen deze landen, die wezenlijk verschillende markten zijn.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-20T00:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.