Innovatieve jachtbouwer aan de slag met Exchange 2007

Al ruim 120 jaar bouwt Royal Huisman aan de meest luxe zeil- en motorjachten. De jachtbouwer met 340 man op de loonlijst staat wereldwijd bekend om de combinatie van vernieuwende technieken en traditioneel vakmanschap. In de afgelopen maanden kreeg men de kans om vast op een aantal servers met Microsoft Exchange Server 2007 te werken.

"We beginnen hier op de werf met het bouwen van een aluminium casco," zegt ict-manager Bernhard Bergman van Royal Huisman. "Vervolgens wordt een schip verder opgebouwd, in bedrijf gesteld, opgeleverd en heeft dan alle disciplines doorlopen. Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel en daarmee hebben we wereldwijd een naam op weten te bouwen."

Om ook op it-gebied voorop te blijven lopen, is Royal Huisman in een vroeg stadium begonnen met het testen van Exchange Server 2007. "We zijn dit keer een early adopter, hoewel de oplossing al flink is getest in de bètafase. We zetten de serversoftware nog niet bedrijfsbreed in. We willen eerst wat ervaring opdoen, voordat we het verder implementeren."

Resources

Royal Huisman mag zich een ervaren Exchange-gebruiker noemen, want ze stapten in bij versie 5.5. "Toen door naar 2000 en eigenlijk pas sinds kort gemigreerd naar Exchange Server 2003. We waren niet op zoek naar alweer een migratie, maar toen wij het aanbod van onze it-leverancier kregen, vonden wij het toch interessant om mee te doen. Je hebt in deze fase meer ondersteuning en je bouwt weer wat ervaring op."

"In Exchange Server 2003 zat wel een aantal zaken die ik voor verbetering vatbaar vond. Met name Outlook WebAccess is in de nieuwe versie verbeterd en aangepast aan de wensen van de gebruiker. Het is meer conform het gebruik van Outlook op de desktop en dat is voor ons belangrijk. Verder is het plannen van verschillende resources verbeterd. Het is makkelijker geworden om bijvoorbeeld een bedrijfsauto of een vergaderruimte te reserveren. Nu dat in Exchange Server 2007 zit, heb ik daar geen aparte applicaties voor nodig. Dat is een groot voordeel."

Heterogene omgeving

Voordat Royal Huisman een aantal jaren geleden besloot Microsoft Exchange in te zetten, heeft Bergman nog wel gekeken naar alternatieven zoals GroupWise en Lotus-oplossingen. "Dat is jaren terug geweest en geen van de alternatieven kon ons destijds bekoren. Juist omdat we altijd op zoek zijn naar standaarden, kwam Exchange Server als eerste keus naar voren."

"Een Microsoft-omgeving past goed bij de overige software die we hebben draaien. Dat is toch iets waar je op let, in een heterogene omgeving. Je weet dat iedere leverancier kijkt of z'n oplossing op de één of andere manier aansluit op Exchange Server. Zo wordt het makkelijk om systemen en platformen op elkaar aan te sluiten. We hebben nooit spijt gehad van die opstelling."

Sterke punten

Dat betekent volgens Bergman niet dat Microsoft-produkten heilig zijn. "We staan altijd open voor nieuwe suggesties en je kijkt natuurlijk ook rond bij andere bedrijven wat voor systemen die gebruiken. Momenteel houden we Linux bijvoorbeeld ook goed in het oog. Met open source gebeurt een aantal aardige dingen, waar je de ogen niet voor moet sluiten."

"We hebben bij Royal Huisman een forse it-omgeving staan met verschillende platformen. Er draait hier Novell, er staat een minisysteem van IBM naast NetWare en de Microsoft-omgeving. Sinds kort hebben we een aantal Linux-servers. Zo proberen we van elk platform de sterke punten goed in te zetten. Het voordeel daarvan is dat je kennis van de diverse systemen goed op peil blijft en dat je weet wat er in de it-wereld gebeurt. Zo kun je de beste keuzes maken."

Geen kapitaalvernietiging

Het implementeren van Exchange Server 2007 is volgens Bergman volgens plan verlopen. "We hebben met onze leverancier en Microsoft een plan opgesteld. Tijdens het implementeren zijn we niets bijzonders tegengekomen waar we al niet over hadden nagedacht. We liepen in de praktijk ook niet veel risico omdat we maar met een beperkt aantal servers zijn overgegaan. Verder hadden we als eis gesteld dat we Exchange Server 2003 en 2007 gewoon naast elkaar konden laten draaien. Iets nieuws uitproberen is interessant, maar het mag niet al te veel tijd kosten en het dagelijkse productieproces niet verstoren."

"De vraag is nu of we ook met alle productieservers overstappen op de nieuwe versie. Het is nog te vroeg om daar al een eenduidig antwoord op te geven. De intentie is er natuurlijk wel, maar we zijn nog maar net overgegaan naar Exchange Server 2003. We werken natuurlijk met een budget en nu in z'n geheel overstappen zou kapitaalvernietiging zijn."

Echt nodig

"Daarom verwacht ik dat we voor de meeste gebruikers voorlopig Exchange Server 2003 houden. In elk geval tot die software is afgeschreven of een gebruiker de nieuwe mogelijkheden van Exchange Server 2007 nodig heeft. Uiteindelijk zullen waarschijnlijk alle servers naar Exchange Server 2007 migreren."

Nu zijn het de mensen van de it-afdeling die profiteren van de mogelijkheden die Exchange Server 2007 biedt. "En een deel van de verkoopafdeling die vaak in het buitenland op weg is," vertelt Bergman. "Die kunnen de functionaliteit op het gebied van unified messaging goed gebruiken en dat is waar Exchange Server 2007 het innovatiefst in is."

[Beeld: Jeroen Scheffer]

Flexibel omgaan met spraak en e-mail

Analist Matthew Cain van onderszoeksbureau Gartner is onder de indruk van de functionaliteit in Exchange Server 2007 op het gebied van schaalbaarheid en beveiliging. Hij meent echter dat de meeste bedrijven zullen overstappen op Exchange Server 2007 omdat deze versie flexibel omgaat met spraak en e-mail. Waar de vorige versie van Exchange Server zich vooral bezighield met mail, is er nu een veel hechtere integratie met spraak binnen de Office Communications Server en hij verwacht dat Microsoft vrijwel alle vormen van communicatie binnen Exchange Server zal brengen.

Vooral het gebruik van mobiele toepassingen zal volgens Cain een vlucht nemen. Hij verwacht echter dat de grote volumes nog wel even op zich laten wachten. Een installed base van 40 procent valt dan ook niet eerder dan in 2010 te verwachten. De modellen die nu in de racks liggen, zijn vaak een jaar of twee oud en bieden volgens Cain niet de prestaties die voor Exchange Server 2007 gewenst zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-22T14:23:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.