Binck Bank ‘belegt’ in bpo

Met de overname van Syntel wil Binck Bank diensten op het gebied van business process outsourcing aanbieden. Het betreft het uitvoeren van de verwerking en administratie van effectentransacties voor financiële instellingen.

Syntel levert software waarmee financiële instellingen effectentransacties kunnen verwerken en administreren. Binck is een online-beleggingsbank die diensten biedt aan zowel particuliere als professionele beleggers. De bank wil om verder te groeien zijn dienstenpakket uitbreiden met een nieuwe, internationale tak: het uitvoeren voor derden van hun effectenorders, -admininistratie en -betalingsverkeer. Volgens Binck bestaat er Europees gezien grote behoefte aan deze vorm van dienstverlening, ook wel business process outsourcing genoemd. Financiële instellingen willen de kosten van hun backoffice-operaties verlagen, zeker in geval van vernieuwing. Door bepaalde transactieprocessen uit te besteden kunnen investeringen in nieuwe hardware en software worden vermeden.

Geducht

De software van Syntel vormt dus de kern van de nieuwe bpo-activiteit bij Binck. Bestuursvoorzitter Thierry Schaap spreekt dan ook van een strategische overname. “Door de bundeling van softwarekennis en expertise op het gebied van operationele effectentransactieverwerking ontstaat een krachtig webbased platform voor financiële instellingen.” De combinatie Binck Bank/Syntel zal het op de Europese bpo-effectenmarkt moeten opnemen tegen geduchte concurrenten, zoals het Belgische Fin-Force, Orbay (een joint venture van Rabobank en KBC bank) en Interpay/Transaktionsinstitut für Zahlungsverkehrsdienstleistungen.

De plannen van Binck passen goed bij de internationale ambities van Syntel. De softwareleverancier is dit jaar actief geworden in Duitsland en België. Algemeen directeur Jan Veenstra beschouwt de overname door Binck dan ook als een mogelijkheid om in Europa verder te groeien. Syntel behoudt zijn zelfstandigheid. Bpo-activiteiten die het samen met Binck binnenhaalt worden op het kantoor in Reeuwijk ondergebracht. Het bedrijf, al jarenlang nauw samenwerkend met Magic Software, gebruikt het Magic-ontwikkelplatform voor een aantal producten.

Overnamesom

De overname van Syntel kost de Binck Bank een bedrag tussen de 10,5 en 12 miljoen euro. Het is niet ondenkbaar dat bestaande Syntel-klanten en toekomstige bpo-klanten zullen participeren in Syntel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.