'We wilden één aanspreekpunt'

Het contract (11): Achmea en HDS

Wie?

Verzekeraar Achmea en Hitachi Data Systems (HDS), leverancier van opslagsystemen.


Waarvoor?

Voor het herinrichten van de ‘open storage’-infrastructuur van Achmea.


Waarom?

Achmea wil de complexiteit en beheer van zijn machinepark verminderen. De verzekeraar heeft velerlei merken apparatuur in huis, van Unisys en Siemens tot aan IBM. “Wij zijn een soort Efteling: noem een ‘attractie’ en we hebben het”, zegt Caspar de Lint, senior inkoper van Achmea. “Ook aan de opslagkant kennen we tal van variaties. Met als gevolg dat de beheerinspanningen fors zijn toegenomen. Die willen we terugbrengen naar een aanvaardbaar niveau.”


Aanpak?

“Wij doen voortaan slechts zaken met één aanspreekpunt: HDS”, vertelt De Lint. “Het kostte de nodige overredingskracht, maar via HDS kunnen wij ook apparatuur van andere leveranciers aanvragen.” Uiteindelijk is er voor gekozen om i3-solutions, de implementatiepartner van HDS, een rol te laten spelen als ondersteunende partij, mocht Achmea apparatuur van derden willen aanschaffen.

Daarnaast moet HDS zorgen voor een stabielere en betrouwbare ‘storage-omgeving’. Het komende halfjaar voert de opslagleverancier een migratie uit naar één nieuwe, geïntegreerde infrastructuur. De daarbij horende beheersoftware voorziet in de invoering van een gelaagd opslagmodel, en kan data lokaal en op afstand kopiëren en verplaatsen (zowel automatisch als online). Deze vereenvoudiging moet leiden tot een kostenreductie.


Hoe groot is de besparing?

De Lint verwacht enkele miljoenen euro gedurende de looptijd van het contract. Hij tekent daarbij aan dat een exacte bepaling lastig is, vanwege de lopende integratie met Interpolis. Daarbij is het streven de rekencentra van beide verzekeraars op enig moment te integreren, maar hoe dat precies uitpakt, valt nu nog niet te zeggen.


Waarom gekozen voor HDS?

De Lint: “HDS bleek in het voortraject bereid mee te denken over onze problemen met het beheren van ons storage-park en de gevolgen van bepaalde oplossingen, zonder dat er iets tegenover hoefde te staan. Zij kijken verder dan hun neus lang is en die houding sluit aan bij onze inkoopvisie.” Achmea zoekt namelijk naar partijen die meer willen doen dan alleen dozenschuiven of, in dit geval, nog meer disks leveren.

Volgens De Lint is ict voor verzekeraars een onontbeerlijk hulpmiddel geworden. Daar past de klassieke verhouding (‘Gij zult dit doen, want anders...’) met leveranciers niet meer bij. “Wij willen onze it-partners meer verantwoordelijkheid geven, maar vragen van hen ook om een innovatievere aanpak van it-problemen die er spelen, in plaats van de ‘koop meer van ons’-houding...”


Looptijd contract?

Vier jaar met een optie voor een vijfde jaar.Taart of champagne?

Champagne met feestelijke hapjes.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.