Het contract (15)

Solide investering voor BackupAgent

BackupAgent, leverancier van online backupsoftware- en services, gaat in zee met participatiefonds Solid Ventures.

Welke partijen?

BackupAgent, leverancier van online backupsoftware- en services, en participatiefonds Solid Ventures


Onderhandelingsperiode?

Half jaar


Waarvoor?

Solid Ventures investeert een niet bekend gemaakt bedrag (wel onder de één miljoen euro) in ruil voor een “substantieel minderheidsbelang”, aldus Robert Wilhelm, partner van de durfkapitalist. BackupAgent wil het geld gebruiken voor verdere productontwikkeling en internationale expansie.


Opgericht?

BackupAgent is in 2003 opgericht door Roland Sars, Robbert van Geldrop, Paul de Grijp. Tijdens hun studies - Sars aan de Erasmus Universiteit en de andere twee aan de TU Delft - startte het trio al met hun bedrijf voor online backup-software. En met succes, waardoor het drietal na het afstuderen direct doorging met ondernemen. Inmiddels is het personeelsbestand gegroeid tot twaalf man en telt de onderneming uit Delft zo’n 250 klanten (providers) in binnen- en buitenland.Wat is er zo ‘hot’ aan backup-software?

Roland Sars, marketingdirecteur BackupAgent: “Het gaat om het online maken van reserve-kopieën. Dat is vernieuwend. Een eindgebruiker kan de applicatie via zijn verkennersmenu aanklikken en aangeven welke bestanden hij wil backuppen. De gegevens worden dan beveiligd over internet naar een externe locatie verzonden en daar opgeslagen. Zo ben je af van het gesleep met usb-sticks, cd-roms of disks.”

Zo’n externe locatie kan de server van een internetserviceverlener of een hostingfirma zijn, die tot de doelgroep van BackupAgent behoren. Een klant van bijvoorbeeld InterNLnet, Priority Telecom of Hostbasket die de software onder eigen naam aanbieden, betaalt dan een bepaald bedrag voor deze online backupdienst. Maar ook hardwareleveranciers, zoals Paradigit Computers, bieden de software, voorgeïnstalleerd in de apparatuur, aan als extra service.Wat wordt er aan productontwikkeling gedaan?

Het Delftse bedrijf werkt aan een nieuw product: BackupAgent Appliance. Hiermee kunnen grote bedrijven een kopie maken van hun bedrijfskritische data, die kan oplopen tot in de terabytes. Eerst worden de backup-systemen op een lokale serverkast geplaatst, om naderhand te kunnen synchroniseren, waarna de kopie via het web naar een externe locatie wordt gesluisd.


En hoezo internationale expansie?

BackupAgent is actief over de grens, maar het aantal klanten moet omhoog. “In Nederland ben je snel klaar”, constateert Sars. “Wij richten ons eerst op België, Frankrijk en Engeland; later op Duitsland. We gaan onderzoeken of we er verkoopkantoren kunnen openen. Het handige van software is dat je het met wat aanpassingen makkelijk kunt uitrollen naar andere landen.” Het softwarebedrijf kan gebruikmaken van het internationale netwerk van Solid Ventures. “Wij kunnen ze met de juiste mensen op de juiste posities in contact brengen”, zegt Wilhelm van het participatiefonds.


Hoe is BackupAgent bij Solid Ventures terechtgekomen?

Beide partijen kennen elkaar van het Technopartner-initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Dit programma ondersteunt jonge, innovatieve startups met raad en daad om ze zo verder op weg te helpen. Een van de manieren is extra financiering: EZ sponsort nieuwe participatiefondsen, waardoor hun investeringsrisico wordt verkleind. Solid Ventures - geleid door drie partners - is in dit kader opgericht.


Het geld rolt weer?

Wilhelm merkt dat het investeringsklimaat de laatste twee jaar is verbeterd na jaren van afbouw. “Het ondernemingsschap in het technologiesegment groeit. Ook de investeerders roeren zich, zowel de particulieren als de fondsen. De Technopartner-regeling van EZ is een steun in de rug voor kleinere durfkapitalisten.”Taart of champagne?

Sars: “Champagne, natuurlijk!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.