Europese ICT-markt groeit

Software en diensten breiden sterk uit

De markt voor informatietechnologie en telecommunicatie in de EU zal dit jaar met 2,9 procent groeien tot 668 miljard euro, zo voorspelt de European Information Technology Observatory (Eito). Voorzitter Bruno Lamborghini plaatst bij dit positieve nieuws een kanttekening.

De genoemde groei wordt voornamelijk gerealiseerd door it-diensten, softwareapplicaties en breedband datadiensten. Voor volgend jaar verwacht de Eito eenzelfde groei.

Informatietechnologie betoont zich een betrouwbare bron van groei: de betreffende bedrijven zijn goed voor een omzet van 320 miljard euro dit jaar, een groei van 4,4 procent. Software en it-diensten zijn booming, met respectievelijke toenames van 6,5 en 5,5 procent dit jaar. Er is een sterke vraag naar professionele it-diensten zoals outsourcing, advies en systeemintegratie, aldus Eito in haar onderzoeksrapport.

De hardwaremarkt herstelt zich, en groeit dit jaar naar verwachting 1,7 procent en volgend jaar 2,2 procent. Notebooks en multifunctionele randapparatuur zullen voor een toenemende vraag zorgen, terwijl de markt voor desktop-pc´s afneemt.

De Europese telecommunicatiemarkt groeit dit jaar met 1,5 procent tot 340 miljard euro, en daarmee langzamer dan de it. Volgend jaar wordt een groei van 1,1 procent voorzien naar 352 miljard euro. Een uitschieter met 6,4 procent vormen de vaste datadiensten zoals dsl. “Breedband internet is al standaard in bedrijven; de consumenten haken nu aan. Van de huishoudens in West-Europa heeft 42 procent een snelle netwerktoegang.” De vraag naar mobiele datadiensten is ook nog steeds groeiende. Tegelijkertijd krimpt de markt voor vaste telefoniediensten (spraak) in Europa met ongeveer 5 procent per jaar. Nieuwe diensten met toegevoegde waarde moeten voor grotere omzetten zorgen. Naast data- en internetdiensten groeit de populariteit van 3g-mobiel verkeer en mobiele internettoegang. Door gebruikers gegenereerde Web 2.0-toepassingen en content zorgen voor nieuwe kansen.

Uitdaging wereldwijd

Fabio Colasantini, van het Directorate General for Information Society and Media van de EU, verwelkomt het onderzoeksrapport van de Eito. “De ict-sector blijft een van de meest dynamische sectoren van de economie, met een hoger dan gemiddeld groeipercentage en onderzoeksinspanningen. De studie wijst uit dat de eerste tekenen van een fundamentele verandering zichtbaar zijn, nu Europa richting kenniseconomie gaat.”

Volgens Lamborghini moet de Europese Unie wereldwijd de uitdaging aangaan. “Dit is mogelijk door gebruik te maken van de strategische kracht van de Europese Unie; de geavanceerde communicatie-infrastructuur en dienstverlening en de grootste markt ter wereld voor educatie: ongeveer een half miljard mensen. Tegelijkertijd moet Europa eindelijk eens zijn zwakke punten aanpakken; marktfragmentatie, te weinig geld voor r&d in de ict, het beperkte aantal hightech start-ups, en onvoldoende mobiliteit van mensen met de juiste vaardigheden.”

De Eito verwacht nieuwe markten, met name door it-innovaties op gebieden als p2p-software, logistiek en rfid´s, beveiligingstechnologie en elektronische gezondheidsdiensten, en door de digitalisering van overheidsdiensten. Volgens Lamborghini bevestigt het Eito-onderzoek dat Europa een nieuwe tijd van ict-investeringen is ingegaan. Faciliterend werken daarbij: een sterker economisch herstel dan verwacht, uitbreiding van de EU, en de sterk groeiende Aziatische markt. De verwachte groei van software en it-diensten, samen met het oprukken van breedbandnetwerken, bieden Europa volgens de Eito de komende jaren nieuwe kansen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-13T12:54:00.000Z Ruben Acohen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.