CIBIT sterker na overname door DNV

Internationale kansen sterk toegenomen

Het Bilthovense CIBIT (consultancy en opleidingen) maakt sinds begin dit jaar deel uit van het Noorse conglomeraat Det Norske Veritas (DNV). Managing director Johan den Biggelaar is blij met de overname en ziet een belangrijke rol weggelegd voor CIBIT in de it-divisie van DNV.

Het kwam CIBIT niet slecht uit in 2006: voor een overname benaderd worden door het Noorse DNV. Het Bilthovense bedrijf was op dat moment zelf op zoek naar ‘een platform voor onze internationale ontwikkeling.' Dat zegt Johan den Biggelaar, toen en nu managing director van CIBIT. "We hadden het jaar daarvoor de beslissing genomen meer internationaal actief te worden. De internationale klanten vroegen erom, en onze hoogopgeleide medewerkers wilden ook graag over de grenzen actief zijn. We zijn toen begonnen in Groot-Brittannië. Dat behoeft een lange adem, bleek al gauw. Het ging ons niet snel genoeg."

Bij DNV trad in mei 2006 een nieuwe chief executive officer (ceo) aan, de Deen Henrik Madsen. De onderneming kon bogen op een ruime ervaring in risicomanagement in governance, chemie, scheepvaart, offshoring en it-infrastructuur. Bedrijven zijn voor de continuïteit van hun onderneming in toenemende mate afhankelijk van it. Madsen wilde de it-sector dan ook toevoegen aan de portefeuille van DNV. Zijn strategie: het overnemen van een aantal bedrijven in Noordwest-Europa, die bundelen in één divisie, de expertise internationaal delen en daarmee vervolgens een snelle groei realiseren.

Shortlist

Den Biggelaar: "Madsen zocht bedrijven met een brede kennis van ict, kennisintensief, onafhankelijk en met een omvang van vijftig tot tachtig consultants. CIBIT bleek bovenaan zijn shortlist te staan." Hij denkt met DNV over het internationale platform te beschikken waar CIBIT naar op zoek was. "Maar denk vooral niet dat we nu ineens heel andere dingen gaan doen. We blijven actief in de adviessector die goed is voor 60% van de omzet en met opleidingen (40 procent)."

DNV IT Global Services beschikt volgens Den Biggelaar over een breed portfolio van it-diensten. Het Parijse QLabs is met 110 man vooral actief op het terrein van het verbeteren van software ontwikkelprocessen (cmmi, integrated capability maturity model). "Zij zijn de grootste in Europa; Annie Combelles, chief operating officer (coo) van IT Global Solutions is de voormalige ceo van QLabs." Tireno uit Hamburg (15 man) houdt zich vooral bezig met it service management, Echelon uit Fleet bij Londen met it-beveiliging (penetration testing) bij grote klanten in de overheidssector. Daar komt CIBIT nu met 76 man bij. Totaal in Europa: 300 medewerkers.

DNV richt zich met IT Global Services op een viertal terreinen: verbeteren van software en systeemprocessen, it service management, informatiebeveiliging en informatiemanagement. "De dienstverlening op dat laatste terrein wordt vanuit Nederland geleid, met een grote groep experts in Noorwegen." Elk van de vier diensten moet op den duur in elk land leverbaar zijn, desnoods vanuit de vestiging van DNV in een ander land. Den Biggelaar: "Gelukkig beschikken we in Bilthoven op al die terreinen over expertise."

Daarnaast is DNV IT Global Services bezig een aantal ‘centers of excellence' op te bouwen. Bilthoven heeft de centers voor kennismanagement, softwareproductkwaliteit (documentatie, code en architectuur) en it-architectuur (deels gebaseerd op de SERC-erfenis van CIBIT). "Er is daarnaast grote belangstelling voor de manier waarop we in Nederland specialistische expertise met onze vijf opleidingsdeskundigen omzetten in professionele cursussen. "Dat model blijkt goed te exporteren: nu al naar Duitsland en binnenkort naar Frankrijk en Groot-Brittannië."

‘In drie jaar verdubbelen'

DNV IT Global Services heeft ambitieuze plannen, zo blijkt uit een telefonisch interview met Annie Combelles, de Franse coo van de it-divisie van DNV. "Er is zeker ruimte voor meer overnames; we kijken voortdurend om ons heen. Ik verwacht die echter niet in 2007. Ons target voor dit jaar is 40 miljoen euro omzet, een groei van 15 procent." CIBIT realiseerde volgens Den Biggelaar in 2006 een omzetgroei van 26 procent en trok 19 nieuwe medewerkers aan. Combelles: "In de drie jaar na 2007 willen we de omzet verdubbelen tot tachtig miljoen in 2010. Het aantal medewerkers zal dan toenemen van 300 tot 500 à 600 mensen. Hoe realistisch dat is, zal afhangen van de marktcondities en van het aantrekken en binden van de gekwalificeerde medewerkers die deze groei moeten realiseren. DNV zorgt goed voor zijn mensen; we kennen weinig verloop en dat zal zeker helpen. Technisch en economisch is die verdubbeling te doen."

Combelles ziet haar concurrenten op twee verschillende hoeken van het toneel opereren: lokaal en internationaal. "DNV heeft in elk land waar het bedrijf actief is te maken met lokale concurrenten. Vaak zijn dat kleinere bedrijven die in een bepaalde geografische regio of niche actief zijn met hun diensten. Internationaal gesproken moet je onze concurrenten zoeken bij bedrijven als IBM Global Services, Accenture en Atos Origin. Ons voordeel is dat we met ons dienstenportfolio en onze expertise in risicomanagement meer focus hebben dan de global players. In grote contracten op wereldschaal participeren wij dan ook vaak in het consortium dat zo'n opdracht binnenhaalt."

Det Norske Veritas

CIBIT is niet overgenomen door een ‘kleintje': het Noorse moederbedrijf Det Norske Veritas (DNV) behaalde in 2006 met meer dan 7.000 medewerkers in honderd landen een omzet van ruim een miljard euro. DNV werd in 1864 opgericht als classificatiemaatschappij in de scheepvaart. Risicobeheer is de hoofdactiviteit gebleven, maar inmiddels strekt die zich uit tot ver buiten de scheepvaart. De hoofdvestiging bevindt zich in Hövik bij Oslo. DNV bestrijkt de markt met vier divisies: maritiem (scheepvaart en offshoring), energie, industrie (certificering en consultancy) en de nieuwe divisie DNV IT Global Services waarvan CIBIT deel uitmaakt. Die telt 250 it-consultants, actief in Zweden, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland plus 50 consultants op het hoofdkantoor in Noorwegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-17T00:00:00.000Z René Rippen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.