Imago + financiële gezondheid = kracht

De 100 krachtigste ict-bedrijven van Nederland

Natuurlijk hebben de toppers in de Computable 100 hun financiën op orde. Daarnaast staan de winnaars te boek als goede zakenpartner, leveren ze innovatieve producten of diensten en zijn ze aantrekkelijk om voor te werken. De eindlijst van krachtigste ict-bedrijven is gebaseerd op financiële gezondheid en op imago.

Sinds vorig jaar kijken we bij de samenstelling van de Computable 100 niet alleen naar de financiële cijfers van de geselecteerde bedrijven, maar ook naar het imago. Uiteindelijk zeggen reputatie en ervaringen ook iets over de kracht van een bedrijf. Omdat de respons op het imago-onderzoek van marktonderzoekbureau TNS NIPO die van vorig jaar ruimschoots oversteeg, is een nog beter beeld ontstaan van de mening van ict-professionals.

Eindlijst

Om de financiële resultaten en de imagoscores te kunnen vergelijken, zijn alle scores geïndexeerd.
Daarbij werd de maximaal behaalde score op 100 gesteld. Met andere woorden: het bedrijf met de beste financiële score (Chipsoft) kreeg op dit onderdeel de waarde 100. De andere scores werden volgens deze index omgerekend, ofwel de financiële score gedeeld door de score van Chipsoft maal 100. Voordat de financiële scores werden geïndexeerd, zijn ze omgerekend door het financieel slechtst scorende bedrijf de waarde 0 te geven. Bij de cijfers van de andere bedrijven is dezelfde waarde opgeteld. Op deze manier kwam het uiteindelijke bereik, evenals bij de imagoscores, tussen de 0 en de 100 te liggen.

Ook de drie imagoscores: meest geliefde zakenpartner, meest innovatieve bedrijf en beste werkgever, werden op deze manier gewogen (zie het kader ‘Imago' voor details over de imagoscores). Bij elk van de drie criteria werd de hoogst behaalde score op 100 gesteld. Microsoft behaalde bijvoorbeeld met een score van 4930 het beste resultaat als zakenpartner. De scores van de andere bedrijven op dit criterium werden berekend als: score zakenpartner gedeeld door 4930 maal 100. Bij de andere twee criteria, meest innovatief en ideale werkgever, werd dezelfde methode toegepast. Om tot de uiteindelijke Computable 100-score te komen, werden de gewogen financiële score en de drie gewogen imagoscores van een bedrijf bij elkaar opgeteld. Ook in de einduitslag werd de score van de nummer 1, in dit geval Microsoft, op 100 gesteld. Zo is in de Computable 100 precies te zien hoe de verschillende bedrijven relatief scoren ten opzichte van de nummer 1.

Imago

In augustus 2007 voerde TNS NIPO in opdracht van Computable het imago-onderzoek uit. Hiervoor werden 31.190 ict-professionals en -beslissers per e-mail benaderd. 4.512 respondenten namen deel aan het online onderzoek. Aanmerkelijk meer dan vorig jaar (1.358 respondenten).
De deelnemers werden verwezen naar een speciale website waarop zij de vragenlijst konden invullen. Als eerste werd gevraagd voor welk bedrijf de respondent werkte. Deze onderneming werd uit de lijst met te beoordelen bedrijven weggelaten. Vervolgens konden de deelnemers een top 5 samenstellen voor drie criteria: meest ideale zakenpartner, meest innovatieve bedrijf en aantrekkelijkste werkgever. Per vraag werd een lijst met 146 ondernemingen gepresenteerd die actief zijn in de Nederlandse ict-markt. Bij ieder criterium werd per bedrijf de totaalscore berekend door het aantal respondenten dat een bedrijf op de eerste plaats zette te vermenigvuldigen met vijf, het aantal respondenten dat het bedrijf op de tweede plaats zette met vier enzovoort.

Citrix

Hoewel Citrix op zijn website uitgebreid inzage biedt in zijn cijfers, is Citrix dit jaar per abuis niet opgenomen in de Computable 100. Volgend jaar zal Mazars Berenschot de financiële kracht van de onderneming op basis van de Nederlandse cijfers beoordelen. In de resultaten van het imago-onderzoek is Citrix wel opgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tot mijn verbazing zag ik dat Citrix Systems in de Computable 100 van de meest krachtige Nederlandse bedrijven niet is opgenomen. Ter verantwoording wordt in de redactionele bijlage van de top 100 vermeld dat Mazars Berenschot geen cijfers over Citrix in Nederland, de Benelux of Europa heeft kunnen achterhalen.

Uiteraard heeft Citrix als beursgenoteerde onderneming met hoofdkantoor in de VS het beleid geen cijfers op landniveau bekend te maken. Dit geldt voor vele andere ondernemingen waarvoor dit blijkbaar geen obstakel is geweest om in de Computable 100 te worden opgenomen. Waarom de cijfers van Citrix moeilijker vindbaar zouden zijn dan die van onze collega-ondernemingen met een hoofdkantoor in het buitenland is voor ons een raadsel.

Ieder kwartaal worden door middel van persberichten de cijfers van Citrix wereldwijd en in Europa, Midden-Oosten en Afrika bekendgemaakt. Het afgelopen kwartaal (Q3 2007) groeide de omzet in Europa e.o. met 20% en bedroeg 31% van de wereldwijde omzet. Het bedrijf verwacht over 2007 een wereldwijde omzet van ongeveer 1,36 miljard dollar te realiseren, ten opzichte van 1,13 miljard dollar vorig jaar, met een gezonde winstontwikkeling.

Daarnaast zijn we de afgelopen 3 jaar verdubbeld in omzet en hebben wij het vertrouwen uitgesproken dat wij wederom zullen verdubbelen in omzet. Hieruit is ons inziens af te leiden dat we in 2007 nog steeds, net als in 2006, in de top 100 van krachtigste bedrijven van Nederland thuis horen.

Wij vertrouwen erop dat de lijst van 2008 een beter beeld van de krachtigste ondernemingen in Nederland zal laten zien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-26T13:04:00.000Z Martijn Vet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.