Nederland staat zesde in Europese software-top 100

In de top 100 van Europese softwarebedrijven komen drie Nederlandse bedrijven voor. Gemeten naar landen staat Nederland daarmee met een totale omzet van ruim een half miljard euro op de zesde plaats in Europa.

Het verschil tussen groot en klein is in de Europese software-industrie zeer aanzienlijk te noemen. De grootste (SAP) zet bijna 9,5 miljard euro om. De nummer honderd (het Britse Veriphone) komt echter nauwelijks boven een omzet van 20 miljoen euro uit. Dat blijkt uit de Truffle 100, een overzicht van de honderd grootste softwarebedrijven van Europa gemeten naar de omzet die zij in 2006 behaalden. Het overzicht is in opdracht van de Franse venture capitalist Truffle opgesteld door IDC en CXP. Criterium hierbij was dat zowel hoofdkantoor als R&D-afdeling zich in Europa moeten bevinden. Onder ‘Europa' verstaan de onderzoekers de EU aangevuld met Noorwegen en Zwitserland.

De totale omzet van de top 100 lag in 2006 op ruim 22 miljard euro. Tachtig procent van die omzet werd gegenereerd door de 23 grootste bedrijven. Tweeëndertig bedrijven hebben een omzet van meer dan honderd miljoen euro, terwijl in totaal vierenvijftig ondernemingen meer dan vijftig miljoen omzetten. Een aantal spelers is daarnaast wereldwijd toonaangevend in hun segment. De onderzoekers noemen onder andere SAP, Sage, Dassault Systemes en ook Exact. Opvallend is verder het grote aantal nationale kampioenen: eenderde van de Truffle 100 bestaat uit bedrijven die in hun eigen land in de top 3 staan. De top 100 is bovendien winstgevend: in 2006 bleef onderaan de streep 2,8 miljard euro over. Overigens hebben de kleinere bedrijven het op dit punt toch wel lastig. Waar de gemiddelde marge 10,7 procent bedraagt, komen de laatste vijftig niet verder dan gemiddeld 3 procent.
Een op de drie bedrijven in de lijst is op een of andere manier bij enterprise resource planning betrokken. Eenzelfde aantal richt zich vooral op infrastructuursoftware. Andere belangrijke segmenten zijn beveiliging, waar Sophos, F-Secure en Beta Systems actief zijn, en financiële software met onder andere Mysis, Fidessa, Simcorp en Temenos.

Vooral Franse en Britse bedrijven bevolken de lijst; samen maken zij meer dan de helft van de lijst uit. Gerekend naar omzet leiden de Duitsers uiteraard. Nederland staat op de zesde plaats en moet ook de Scandinavische landen (eenentwintig ondernemingen) en Italië (zeven) voor laten gaan.

Klik hier voor de volledige top 100

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Allemaal erg betrekkelijk. De lijst is derhalve incompleet dat het beeld dat geschetst wordt niet reeel is, buiten de top 10. Deze top 10 is voor zich sprekend, echter alles wat daarna komt is een greep uit bedrijven die bekend zijn bij deze "analisten". Ik ken meerdere bedrijven, waaronder ons bedrijf dat meer omzet deed in 2006 als anderen in de lijst, echter wij zijn hier niet in opgenomen als NL bedrijf. Helaas, want het was een leuk initiatief.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-21T00:00:00.000Z Robbert Hoeffnagel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.