Patat en koffie voor een betere CAO bij Atos Origin

De vakbonden voeren actie voor een betere cao bij Atos Origin. Bij de vestiging in Groningen werd het personeel woensdag 26 maart getrakteerd op snacks en een warme kop koffie. Een dag later waren de collega's in Eindhoven aan de beurt. Computable was erbij.

Het kan donderdag 27 maart geen enkele medewerker zijn ontgaan dat er actie wordt gevoerd pal voor de ingang van de Eindhovense vestiging van Atos Origin. De luidspreker brult en de frietgeur walmt langs de pui omhoog. Vier vakbonden regelden een friettent en hopen dat de Atos-medewerkers hun van huis meegebrachte bammetjes laten liggen en naar buiten komen voor een vette hap en een stevige toespraak. Met de ludieke actie willen de bonden het bestuur van de automatiseerder onder druk zetten om het vastgelopen cao-overleg te hervatten.

Gepiepeld

Zodra de lunchtijd begint, stroomt de parkeerplaats rond de snackkar vol met mensen die niet alleen hongerig zijn, maar ook nieuwsgierig naar het verhaal van de bonden. Ze zijn teleurgesteld over de lage loonsverhoging die ze dit jaar van hun werkgever krijgen. "We worden gepiepeld", zegt de een. "Het bedrijf biedt sommige medewerkers best een flinke verhoging, maar dat zijn dan vooral de jonge en nieuwe consultants. Wij als oudere werknemers worden afgescheept met een lullige 2 procent, ook al heb je een goede beoordeling."

Op de parkeerplaats staan dan ook voornamelijk mensen van de oude garde. De een werkt twintig jaar bij het bedrijf, een ander al achtendertig. Ze mopperen over de schamele loonsverhoging maar ook over de slechte interne communicatie en de slechte werksfeer. Zo gebeurt het volgens een van de mannen de laatste vijf jaar regelmatig dat de werkgever zonder opgaaf van reden opleidingen halverwege afbreekt en deelname aan congressen annuleert. Ook de afschaffing van de gunstige adsl-regeling voor thuis en het blokkeren van de actiewebsite zette veel kwaad bloed. "Zo creëer je natuurlijk geen goed klimaat om in te werken."

Op volle toeren

Aan een statafel onder de parasol van het frietkot staat een groepje twintigers. Voor veel van hen is Atos Origin de eerste baas. "Ik maak me wel zorgen over hoe het nu gaat. De economie draait op volle toeren maar toch krijgen veel van mijn collega's er bijna niks bij", zegt een van de jongeren. "Mij hoor je niet klagen, want ik ben een jaar in dienst en heb net promotie gemaakt. En krijg dus ook een hoger salaris. Maar wat gebeurt er als ik tien jaar hier blijf werken? Loop ik dan tegen dezelfde problemen aan als mijn oudere collega's nu? Daarom ben ik nu hier."

De Atossers luisteren met een frietje in de hand naar de woorden van de aanwezige vakbondsbestuurders. Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten is aan het woord en vertelt dat er door de actie schot in de zaak zit. De werkgever zou intern hebben rondgemaild dat er extra loonruimte komt voor medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Maar voorlopig gaan de acties door. "Kom op jongens, laat je eens horen!" Er stijgt voorzichtig gejuich op uit ongeveer honderdvijftig kelen.

Dranghekken

Niet iedereen heeft echter goede hoop. "Uiteindelijk is Atos Origin natuurlijk een Frans bedrijf", analyseert een van de weinige aanwezige vrouwelijke medewerkers. "Ik heb het vermoeden dat het bestuur van de Nederlandse tak financieel gebonden is aan de besluiten en budgetten uit Frankrijk. De Fransen bepalen volgens mij hoeveel geld er is voor loonsverhoging."

Harrie de Vaan, bestuurder bij Dienstenbond CNV, vindt het geen slechte redenering. "Ook de bonden hebben het idee dat we onderhandelen over de verdeling van de pot geld en niet over de grootte er van. Misschien is het budget inderdaad vanuit Frankrijk bepaald." De vrouwelijke Atosser zucht als ze denkt aan de manier waarop Fransen hun acties aanpakken. "Daar vliegen de dranghekken je meteen om de oren."

Moeizaam
Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen?

In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.

90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.

De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden.

Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en kondigden ze de eerste acties aan, in Groningen en Eindhoven. De vakbonden (De Unie, Qlix-ITFNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond) bereiden nieuwe acties voor bij de vestigingen in Arnhem, Rijswijk en Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Eerste ludieke acties bij Atos Origin van start

Bonden buigen zich over uitnodiging van Atos Origin

OR van Atos Origin begrijpt ultimatum 'volkomen'

Vakbonden stellen Atos Origin CAO-ultimatum

Vakbond: kans op acties bij Atos Origin

Atos Origin wil CAO-gesprekken hervatten

Bonden sturen aan op ultimatum bij Atos Origin

Atos Origin geeft meer inzicht in beloningstructuur

Vakbonden beraden zich op acties bij Atos Origin

Atos Origin staakt CAO-overleg

Personeel is tegen CAO-voorstel Atos Origin

FNV: 'Houding van Atos Origin is arrogant'

Atos Origin: loonsverhoging van 4,5 procent

CAO-onderhandelingen Atos Origin gestaakt

Atos wil weer praten over arbeidsvoorwaarden

Pragmatische COR overlegt met Atos Origin

Atos Origin wil in gesprek blijven met bonden

'Personeel Atos Origin kan op oude CAO blijven'

Bonden ontevreden over bemiddeling Atos

Bemiddeling Atos Origin begint eind augustus

Boele Staal bemiddelt bij CAO Atos Origin

Atos zet vaart achter bemiddelaar CAO-conflict

Hesjes, toeters en fluitjes voor een betere CAO

Eerste ICT-stakingsdag ooit van start

Echte staking bij Atos Origin aangekondigd

Marktconforme Atosser krijgt kleinste loonstijging

Bonden kondigen stakingen bij Atos Origin aan

CAO 2008 bij NXP bijna rond


Reacties

Maar we hebben wel gelachen ( 10 jaar geleden)

6 jaar de tijd om als werknemer jezelf marktconform te ontwikkelen en nog steeds geen beweging -2% salaris is dan nog te hoog!

Wanneer beginnen andere ICT-bedrijven met werven van ervaren mensen bij Atos?

Ik werk in de ICT in Engeland; CAO? Nooit van gehoord.
"Niet zeuren, maar werken" is hier nog het motto...

Beste Frank,

Des te meer de reden om hier juist wel een goede CAO te willen! De tijd dat iedere werknemer mondig is en dus voor zichzelf kan opkomen ligt nog mijlen ver van ons helaas....

Daarom: hulde aan de vakbonden die voor onze rechten opkomen!!

Vorig jaar hebben de bonden samen met de COR opgetrokken en had men hoop op beweging van het management m.b.t. het septemberoverleg (moet weg). Dit jaar nog steeds geen beweging. De bonden komen eindelijk in aktie. Had al jaren geleden moeten gebeuren. Nu er eindelijk met het vuistje en mogelijk met de vuist op tafel wordt geslagen komt er beweging aan de top. Voor het eerst dat een ICT bedrijf op deze wijze aktie voert. Ik feliciteer alle AO'ers die zo sociaal zijn om ook op te komen voor de belangen van hun collega's. We maken het bedrijf niet kapot, maar juist gezond. Het moet transparanter en democratischer. Weg met de jaren 50 mentaliteit en terug naar de realiteit van vandaag. Mensen zijn het human capital van de organisatie. Laat het management dit nu eens niet alleen met het woord maar ook met de daad beleiden.
De friet was lekker. Nu nog een goede CAO.

Wel grappig dat Atos Origin in de CAO voorstellen aankwam met "een gezondheidscheck" met namen voor ouder medewerkers.
En de bonden komen aan met patat en hamburgers.
Wie had ook alweer het beste voor met de werknemer ?

Dit geneuzel over de CAO, die beter is dan die van vorig jaar, kost mij ?50 netto per maand. Gezien de lage organisatie graad binnen Atos Origin zouden de bonden niet zoveel invloed moeten hebben. Het gaat om minder dan 10% van de werknemers die de CAO heeft afgekeurt. De rest was voor of is simpelweg niet gevraagd.

Beste Frits. De tijden veranderen en blijkbaar willen de bonden daar niet aan. Bij een bedrijf dat nooit periodieken heeft gekent, willen ze ze nu introduceren. Het was een leuker bedrijf om voor te werken toen er nog geen CAO was. Ook waren mijn salaris verhgingen een stuk hoger (ik zeg niet dat daar een causaal verband tussen is)
De jaren 70 zij voorbij.

De vraag is altijd, vooral bij oudere medewerkers en medewerkers die via outsourcing zijn binnengekomen.
Hoever zit je van het eind van je salarisband.
Bij 2% stijging denk ik zo rond de 0%.
Dan heb je een zeer redelijk salaris voor je kunnen (of voor je waarde 'in de markt').
Denk je dat je te laag zit in je schaal, probeer er 1 omhoog te gaan.
Dan komen de salaris stijgingen vanzelf wel weer.

@DiRadical

Ja de jaren 70 zijn voorbij. Democratisering is bij AO ver te zoeken. Kijk ik puur naar het resultaat van de CAO dan kan ik daar mee leven. Kijk ik echter naar de beloning van een medewerker die 1) onder zijn referentiepunt zit. 2) 2,5% loonsverhoging krijgt en 3) een 4 gescoord heeft en dus bovengemiddeld heeft gepresteerd. Dan kan ik alleen maar zegge dat de slaris structuur niet deugt. Als je zonodig reparaties wilt uitvoeren op medewerkers die achter lopen op de markt dan moet je die bijtrekken. Maar gun de harde werkes en goeden onder ons ook hun deel van het succes en scheep ze niet af met 2 of 2,5 %warmee ze de inflatie niet kunnen bijhouden. 3,5% voor iedereen is echt niet teveel.

Frits

@FC Groningen.
Als je 6 jaar lang nauwelijks de mogelijkhied krijgt om jezelf marktconform te ontwikkelen omdat dit geld kost (een beetje cursus kost al gauw 2500 euro, betaal jij dat?) moet Atos Origin niet gaan zeuren dat je niet marktconform bent en de hand op de beurs houden.

@DiRadical & Frits
De CAO biedt inhoudelijk financieel vrijwel geen verbetering, behalve de lease dan misschien maar dit is voor iets meer dan de helft van het personeel interesant. Veel verbeteringen zijn door Atos Origin niet gehonoreerd. Als je dus geen lease hebt krijg je dus vrijwel niks erbij via de CAO!

Voor wat btreft het salaris. Voor medewerkers met een beoordeling 3 en meer dan 10 punten van hun referentiepunt bij de divisie MO was er een loonsverhoging van 2,7% En dan zit je dus echt een eind van je referentiepunt af he! Bij andere divisies lag dit ietsjes anders!

Robert

Afgelopen zeterdag bij alle (?) Atos Originners een lange buis in de brievenbus met meer dan 60 choco-eitjes. Dus alle AO-ers: Vrolijk Pasen!

Wat een bedrijf werken we toch! Als het nu ook nog een leuk salaris bood was het toch echt geweldig! Ik krijg binnenkort zelfs een skippybal bezorgt ivm mijn Right to Play!!

Het is om te huilen maar we lachen ons dood!

Paaseitje

Mijn vriend heeft heel slechte ervaring met Atos Origin. De lonen zijn slecht en de leasebedragen zijn erg laag. Hij werkt inmmidels voor een ander bedrijf en verdient 800 euro meer!

DiRadical; zullen we wedden dat je een van de hogere managers bij Atos Origin bent? En voor een niet lid weet je verdomd veel over de wel en wee van de vakbonden, hoe zou dan komen...

Kunnen we eens ophouden met die verdachtmakingen? We zijn hier toch allemaal Positive People onder mekaar! En als de vakbonden eenmaal begrijpen wat Atos wil, gaan ze om als een blad aan de boom. echt!

Ad: "Wanneer beginnen andere ICT-bedrijven met werven van ervaren mensen bij Atos?"

Zouden die er na zoveel historie nog zijn?

Atos Origin is gewoon overal in Europa slecht bezig. Zie bv. http://tinyurl.com/37a6fm

Misschien dat het Olympisch Comite ook eens moet kijken naar de loon- en arbeidsvoorwaarden van zijn IT-leverancier, in plaats van alleen wat te zeuren over de Chinezen.

@Toeschouwer. Ik ben gewoon Software Engineer (al lang in dienst bij Origin)
En ik kan goed luisteren.

Tja , wat toe te voegen ... DiRadical ... luisteren ... is punt een, doen en zeggen wat je gaat doen is punt twee ... maar jaren van "verlies, bevriezing en SUPER (not) promoties" begint men toch hun geloof te verliezen. Rekenen kan men goed promo1 15% , promo2 1% .... jaja gemiddeld 8% ... klinkt goed voor de naivelingen :-(

Atos wordt binnenkort outsourcer van het mainframe voor Kas Bank NV, te Amsterdam. In het kader van personeel volgt baan is het vooruitzicht om voor Atos te mogen werken "uitermate geruststellend".

Gouden idee voor de aandeelhouders: de directie outsourcen naar een lagelonenland. Dat scheelt een hele hand miljoentjes! Die Kieboom alleen toucheert er al drie. Weet je wat; outsource het hele management maar! Dan zijn we hier af van het bonus graaien en naar een nieuwe uitdaging roteren terwijl je je puinhoop achter laat. Blijft er meer dan voldoende over voor een fatsoenlijke cao hier. Zelfs een cao voor het management in de derde wereld moet dan geen probleem zijn. Kijk, dat is nog eens ontwikkelingswerk! Dan kan dat Derde Wereld Fonds waar AO nu mooi weer mee speelt maar niets bijdraagt ook opgedoekt.

@Les Peuples Positief, petje af voor je! Je zegt echt dingen om te zoenen. Ik vraag me af wanneer het management openbaar gaat maken hoeveel 'loonsverhoging' ze dit jaar zelf gehad hebben. Wedden dat het hele vele malen groter is dan wat de gemiddelde Atos Origin medewerker dit jaar gekregen heeft? Het blijft graaien inderdaad, bah!

Het salaris van het management is al beschikbaar en gelukkig openbaar! kijk even op onze eigen website in het jaarverslag, volgens mij Pagina >150 Ome Wilbert Kieboom heeft naar ik zie voor het 4e jaar op rij zich een mooie loonsverhoging toebewezen van 100%....

Ik kan me nog goed herinneren rond 2002 dat Kieboom begon met een startsalaris van 300K het jaar daarop naar 600K en nu ruim 2 miljoen BASIS ... en dan praten we nog niet over pensioen en opties ... leaseauto ...

Ik geloof overigens dat ze hem in India ( lage lonen?) niet willen hebben!
Volgens mij geldt dit ook voor de rest van het MT!

Weet je 3+, ik run die tent wel voor 500K/jaar, gaat de resterende 1,5M direct naar jullie salarisverhoging. Met zo'n salaris zie ik graag af van een verhoging de komende 5 jaar. Weer extraatjes voor jullie! Een bedrijf draait tenslotte om de mensen ;-)

Als ex-BSO-er en huidige Atosser gaat het mij aan het hart hoe het bedrijf moreel te gronde wordt gericht. Door het geschemer rondom de CAO, de burocratieen die als reuzen door het bedrijf stampen, het management wat als hazen aan elkaar hangt, commercieel hangt het allemaal meer aan de bonus dan het bot, richting medewerkers is het allemaal: too little, too late, if at all, het schaamteloos plukken uit allerlei subsidieruiven. Het houdt niet op. Eckart (moge hij tollen in zijn graf) zou zich doodschamen maar hij hoeft het gelukkig allemaal niet meer te zien. Van een bedrijf waar je je niet bekommerde om je salaris is het verworden tot een op kostenreductie gerichte bonusmachine. What a place to work!

Ik weet trouwens nog steeds niet of ik 3+ of 3- of erboven of er tussenin ben. Interresseert me ook niet. 2 % is gewoon te min. Of je nou volgens het management "best wel veel verdient voor je inschaling" of niet. Voor mensen die het niet waard zijn om met hun salaris in het jaarverslag te noemen is het zaak om de inflatie in ieder geval bij te houden. Als je dat niet bijhoudt en je werkt bij een goedlopend bedrijf dan is de boodschap: rot maar op!

Kan wel lachen om de reacties. Ben zelf nu 2 jaar in dienst van Atos Origin en heb het geweldig naar mijn zin, leuke collega's, leuke uitdagingen en wel de waardering en beloningen!
Mijn motto is als je niet tevreden bent over je beloning of je waardering dan moet je een andere werkgever zoeken. Daarbij snap ik ook wel dat sommige medewerkers die via een insourcing binnengekomen zijn aan hun plafond zitten voor een ICT bedrijf, besef dan dat je het gewoon erg goed hebt. Ook snap ik dat als je loon al jaren bevroren is dat je er echt niet vrolijker op wordt. Zorg dus dat je, je bijzonder maakt en opvalt dan komen de promoties en beloningen vanzelf...
Wel ben ik het eens met de kritiek op ons huidige beoordelingsschema en de communicatie omtrent de cao.

Mij zie je dus ook niet tussen de stakende collega's, maar wel even achter het raam naar buiten kijkend. Jammer dat je dan in de krant gelijk als directie neergezet wordt (dagblad van het noorden) ;-)

ps. er is voor elke medewerker een opleidingsbudget binnen Atos Origin. Wees assertief en spreek je manager er op aan. Van achterover leunen en wachten tot je aan de beurt bent wordt je zeker niet rijker!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-27T19:28:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.