Vakbeurs trekt meer publiek

Zorg nu pas klaar voor slim gebruik ICT

Dit artikel delen:

Het slim gebruik van ict in de zorg begint nu pas echt. Dat was een van de constateringen tijdens de vakbeurs Zorg & ICT. Grote veranderingen staan voor de deur: het elektronisch patiëntendossier, werkstroommanagement, telemedicine, webportalen. Belangrijke vragen voor zorginstellingen: hoe voeren we dat allemaal in en wie gaat dat beheren?

Bezoekers van de vakbeurs Zorg & ICT hebben het besef dat ict binnen de zorg voor een omwenteling zal zorgen. "Het was de beurs van de doorbraak", aldus projectmanager Erik Heemskerk van VNU Exhibitions. Met 5.744 bezoekers is de beurs nog nooit zo druk bezocht, meldt hij. "In de zorgsector zit groei. Was het tot enkele jaren geleden zo dat de zorg de kat uit de boom keek, nu leeft meer dan ooit het besef dat de inzet van ict de kwaliteit van de zorg verbetert."

De interesse van bezoekers ging voor een belangrijk deel uit naar functieondersteunende software, infrastructuur, mobiele communicatie, hardware en thuiszorgtechnologie. Ook waren er veel vragen over het elektronisch patiënten dossier (epd).

Veranderingsmoe

Getronics PinkRoccade hield tijdens de tweedaagse vakbeurs Zorg & ICT - 19 en 20 maart in de Utrechtse Jaarbeurs - een poll onder een paar honderd standbezoekers. De centrale vraag luidde: wat zijn de grootste ict-uitdagingen in uw zorginstelling? Als winnaar kwam uit de bus: ‘het behouden van motivatie van het personeel in een continu veranderende wereld'. "Zorgmedewerkers hebben veel te maken met nieuwe systemen en trainingen, en daarmee samenhangende veranderingen in hun werkwijzen,", zegt Judy Tokkie, productmanager sector Healthcare bij Getronics PinkRoccade. "Maar ze raken veranderingsmoe. Voor managers zal het een flinke klus zijn om het zorgpersoneel blijvend te motiveren voor ict-vernieuwingen."

Op de tweede en derde plek van de peiling stonden ‘het formuleren van ict-visie en -beleid' en ‘het realiseren van adequaat ict-beheer'. Is het eerste punt meer iets voor ‘business consultants' deze uitkomsten spreken een ict-dienstenleverancier als Getronics PinkRoccade meer aan. "Het tweede punt over het bedenken van beleid is niet verrassend vanwege de snel veranderende ict-omgeving. Zorginstellingen raken steeds meer gedigitaliseerd. Ook groeit de hoeveelheid computerapparatuur in huis. Deze uitdijende omgeving zal beheerd moeten worden," vertelt Tokkie.

Veel organisaties in de zorg zijn nog terughoudend in het uitbesteden van beheer. De discussie over of instellingen er verstandig aan doen hun ict uit te besteden, komt echter op gang, merkt ze. "Als dienstverlener wijzen wij er op dat een mix ook mogelijk is, bijvoorbeeld het beheer in de avond- en nachturen bij een ict-partij neerleggen, of het functioneel beheer in huis houden en het technisch beheer uitbesteden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-01T10:39:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.