Middenmarkt roert zich; de Amerikanen komen er aan

Forse groei ICT-overnames in Nederland

In het tweede kwartaal van 2009 is het aantal overnames op de Nederlandse ict-markt fors gegroeid. Vooral de middenmarkt roerde zich, waarbij ook investeringspartijen zich lieten zien. Opmerkelijk is ook het aantal buitenlandse koopjesjagers, met name uit de Verenigde Staten. Toch is het overzicht geen 'crisislijst' geworden. Het merendeel van de kopers zit stevig in het zadel en heeft vanuit een krachtige positie zaken gedaan. Dat stelt Mazars Berenschot Corporate Finance.

Het financieel adviesbureau dat zich specialiseert in fusies en overnames detecteerde 47 transacties in het tweede kwartaal van 2009. In dezelfde periode in 2008 ging het nog om 30 transacties en in het eerste kwartaal van 2009 noteerde het adviesbureau er 27. 'Een forse groei', constateert Rein van Erp, adviseur van Mazars Berenschot, 'al speelt het seizoenseffect er wel in door. Betrokken partijen willen hun transacties graag nog voor de zomervakantie hebben geregeld. Je ziet dan vaak een piek in juni en begin juli.'

Collega Ramon Schuitevoerder stelt dat de crisis natuurlijk ook zijn sporen nalaat. 'Er zijn diverse overnames vanuit faillissement. Ook versnellen de financiële problemen waarin bedrijven verkeren, een overnametraject. De zomer staat voor de deur, de vakantiegelden moeten worden uitgekeerd en het is nog de vraag of de omzet na de vakantie zal aantrekken. Dan ontstaat een situatie waarin snel extra kapitaal nodig is, van investeerders bijvoorbeeld.' Hij noemt als voorbeeld een softwarebedrijf dat net geld heeft gestoken in een nieuwe versie van zijn pakket, maar geconfronteerd wordt met teruglopende opbrengsten. Zo'n partij raakt dan krap bij kas en zoekt dan naar financiële ondersteuning.

Op eigen kracht

Toch, zegt Van Erp, is het transactie-overzicht van het tweede kwartaal 2009 een krachtige lijst geworden waar geen crisissfeer om heen hangt. De meeste kopende partijen hebben hun transacties vanuit eigen kracht gedaan, en niet noodgedwongen. Er zitten nog diverse strategische overnames bij. 'Dit is wel een verschil met de vorige crisis in de ict, toen de internetballon uit elkaar spatte. Partijen hebben hun lessen uit de oude economie geleerd: het gaat weer om geld verdienen. Acquisities of deelnames worden gedaan door bedrijven die stevig in het zadel zitten.' Verder valt hem op dat diverse buitenlandse kopers hun slag hebben geslagen, vooral vanuit de Verenigde Staten. 'De Nederlandse markt is aantrekkelijker geworden omdat er veel aanbod is tegen interessante condities.'

Volgens beide heren is er nog volop dynamiek in de ict-markt. Schuitevoerder: 'Er zitten nog veel meer deals in de pijplijn. Bovendien verwachten we een stijging van het aantal faillissementen in het derde kwartaal en die zal vanwege de diverse doorstarts zichtbaar zijn in de transactiecijfers van het vierde kwartaal.' De grote vraag voor hen is of ict-ondernemingen die moeite hebben hun huishoudboekje op orde te krijgen, na de zomer overleven. Onder de probleemgevallen zitten vooral detacheerders (uurtarieven onder druk) en hardwaredienstverleners (overcapaciteit: weinig marge, veel spelers), verwacht Schuitevoerder.

Positieve uitzondering

Van Erp wijst op bedrijfsonderdelen die weliswaar door een surseance of een bankroet in de problemen komen, maar in de kern gezond zijn. 'Daar zijn zeker nog kopers voor te vinden. Mazars Berenschot is bijvoorbeeld betrokken geweest bij de doorstart van 2L International, de Nederlandse leverancier van pc-randapparatuur. Een gezond bedrijf dat echter last had van de financiële problemen van het beursgenoteerde moederbedrijf Nedfield en surseance van betaling had aangevraagd. Wij adviseerden investeringspartij Nimbus, die samen met het management de boedel heeft overgenomen.' Bij het doorgestarte bedrijf, nu 2L Alliance geheten, werken circa vijftig medewerkers in kantoren in Nederland, Zuid-Europa en het Verre Oosten.

In weerwil van de transactiegroei op de ict-markt meldde adviesbureau PriceWaterhouseCoopers kortgeleden dat de bodem van de Nederlandse fusie- en overnamemarkt nog niet is bereikt. Volgens Van Erp klopt dit in algemene zin: de grote overnames zijn opgedroogd en in sectoren als transport & logistiek en industrie zijn investeringen schaars geworden. 'De ict-sector is wat dit betreft een positieve uitzondering. Daarbij gaat het dan wel om de middenmarkt. Daar blijft de belangstelling voor transacties groot.'

Overzicht overnames 2e kwartaal 2009

Klik op het overzicht en klik daarna op het kruisje rechtsonder voor vergroting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-23T13:56:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.