ICT~Office blikt terug op een bewogen jaar

'ICT blijft het terrein van specialisten'

Politiek praat over randvoorwaarden, niet over oplossingen met ict

Dit artikel delen:

Het jaar 2009 tekende zich door kostenbesparingen en ontslagrondes. Voor de ict-sector waren het zware tijden. Directeur Sylvia Roelofs van branchevereniging ICT~Office blikt terug op een bewogen jaar. 'Achteraf denk ik dat het is meegevallen.'

Hoe herinnert u zich 2009?
Het was een bewogen jaar dat in het teken stond van kostenreducties en fusies. Toch denk ik dat het redelijk is meegevallen, hoewel je als ict-industrie afhankelijk bent van andere sectoren die moeten investeren.
Ondanks alle kostenreducties bleven de bedrijven wel gezamenlijk optrekken en hebben we in onze vier kernprogramma's (InnovatieSalon, ICT Onderwijs en Arbeidsmarkt, ICT en Duurzaamheid en Overheid en ICT) meters kunnen maken. Ook vindt volgend jaar mei het World Congress on IT plaats. Daar hebben we de stekker niet uit hoeven trekken. Ict-bedrijven blijven dus investeren in innovatie.
Aan de andere kant begin ik ook wel ongeduldig te worden. Als je weet wat ict kan, is het jammer om te zien dat de veranderingen, zoals bijvoorbeeld het elektronisch patiëntendossier, zo langzaam gaan.

Hoe kan dat?
Ict blijft het terrein van specialisten. Als ICT~Office praat met Kamerleden, praten we altijd met de ict-woordvoerder. Ik zou zo graag eens praten met de Kamerleden die gaan over zorg, onderwijs of veiligheid. Ict kan voor die onderwerpen heel veel betekenen. Er wordt altijd over de randvoorwaarden gepraat, bijvoorbeeld over de kopieerheffing of de open standaarden. Ik onderschat het belang daarvan niet, maar er zou moeten worden gepraat over wat ict kan doen.

Waar bent u trots op?
De samenwerking met de overheidsdepartementen verloopt goed. Maarten Hillenaar is aangesteld als rijks-cio. Hij vindt de samenwerking tussen publiek en privaat ook belangrijk. Hij heeft de ict-haalbaarheidstoets die we in 2008 hebben bedacht, omarmd. Deze toets bekijkt in het nulstadium naar de haalbaarheid van een ict-project. De zesde toets is onlangs uitgevoerd bij het systeem voor het elektronisch betalen en factureren.
Een ander succesvol programma is de Meerjarenafspraak Energie. We hebben met het ministerie van Economische Zaken afgesproken dat wij gaan helpen om de komende jaren 2 procent minder energie te gebruiken. We beginnen eerst bij datacenters. Daarna gaan we om tafel zitten met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren. Dan bespreken we hoe ict kan bijdragen aan milieuvriendelijker werken, bijvoorbeeld door papier te besparen. Maar het gaat daarbij nog meer om te kijken hoe je bestaande processen kunt transformeren en zo tientallen procenten energieverbruik te besparen.

Waarom liet ICT~Office zich het afgelopen jaar duidelijk uit over het Nederlandse opensourcebeleid?
Het opensourcebeleid werd een evangelie. Als branchevereniging vinden wij open standaarden en interoperabiliteit ook belangrijk. Open source is een businessmodel. Bedrijven die kiezen voor gesloten software, kiezen er zo voor om de ontwikkelkosten terug te verdienen. Bedrijven die kiezen voor open source, verdienen op een andere manier hun ontwikkelkosten terug, bijvoorbeeld door dienstverlening. Het beleid is te veel ingegeven door het marktaandeel van Microsoft. Ik denk dat we er te ver in zijn doorgeschoten.

Bent u blij met Neelie Kroes als eurocommissaris voor ICT?
Ze is Nederlandse en ze is vrouw. Daar zijn we sowieso blij mee. Dat ze Nederlandse is, maakt het makkelijk om elkaar te spreken. Dat wordt gezegd dat het een te lichte post is, is te gek voor woorden. Dat raakt aan wat ik al eerder zei over dat ict nog steeds het gebied is van ict-specialisten.

Wat moet Kroes doen?
Tijdens het World Congress on IT wordt een nieuwe Lissabon-agenda opgesteld. En daarnaast komt er een Declaration of Amsterdam. Dat is een agenda die rond een aantal belangrijke maatschappelijke ondewerpen wordt opgesteld, bijvoorbeeld het minder uitstoten van kooldioxide. De agenda die we daar opstellen, zou de agenda van Kroes moeten worden.

Wat wilt u in 2010 bereiken?
We werken nu samen met Berenschot en de overheid aan een model hoe je publiek-privaat kunt samenwerken. Hoe kun je ict-bedrijven in de successen en mislukkingen laten delen? Ict-bedrijven en overheidsdiensten worden dan gezamenlijk verantwoordelijk voor het project.
Wat ik hoop dat in 2010 verbetert is dat de overheid iets doet aan de 'showstoppers'. Achteraf wordt gediscussieerd over privacy en allerlei beveiligingsvraagstukken. Eigenlijk moet het College Bescherming Persoonsgegevens voor de start van een project een stempel geven dat het project privacy-proof is. Nu lopen belangrijke innovaties met ict vaak in een laat stadium vast op deze problemen. Dat is niet nodig en vertraagt innovaties onnodig.

Wat verwacht u voor 2010?
De bestedingen zien er over het algemeen weer wat positiever uit. De krimp wordt steeds minder, zij het dat met name de hardware-industrie het nog erg zwaar zal hebben. Dat moet in 2010 blijven doorzetten. Als dat niet gebeurt, hebben we een groot probleem. Nederland heeft hoge salarissen, maar geen grondstoffen. We moeten het van slimme ict hebben.

Sylvia Roelofs

Sylvia Roelofs is directeur van branchevereniging ICT~Office. Daarvoor was zij van 2001 tot 2005 directeur van Nederland-ICT, de voorloper van de branchevereniging. In 1995 werd zij directeur van FENIT, de Federatie van Nederlandse ondernemingen in de InformatieTechnologie.
Roelofs voltooide het gymnasium aan het Nijmeegse Canisiuscollege en studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit. Daarna werkte ze jarenlang in de advocatuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Als je weet wat ict kan, is het jammer om te zien dat de veranderingen, zoals bijvoorbeeld het elektronisch pati�ntendossier, zo langzaam gaan."
Dat is ook niet de vraag hier. Het gaat erom wiens belangen met bijv. het EPD gediend worden. Aangezien dit een publiekelijk geheim moet blijven en niet iedereen daarover op een lijn zit, gaat het niet zo snel ;-)

"Wat ik hoop dat in 2010 verbetert is dat de overheid iets doet aan de 'showstoppers'. Achteraf wordt er discussieert over privacy en allerlei beveiligingsvraagstukken."
Wanneer u zich, als Ict-Office directeur eens goed zou laten voorlichten op dit gebied, zou u zelf ook tot de conclusie kunnen komen dat privacy slechts een HOAX is!

Een publieke opine decoy om de aandacht van de ware aard van bepaalde ict-systemen af te leiden.
Privacy is al morsdood sinds de MOGELIJKHEID van ongecontroleerde DATA OPSLAG door DERDE PARTIJEN over uw leven, acties, uitlatingen zonder dat:
- u er ZELF vanaf weet
- u controle hebt over deze dataopslag
- u gebruik van deze data door DERDEN kan beinvloeden

Hier een paar youtube filmpje die u op weg kunnen helpen om dit te leren begrijpen:

1. "One mainframe to rule them all"
http://www.youtube.com/user/Enki1968#p/c/8806B1C23C769BCD/0/lBgMtWKODr4

2. Facebook als CIA dataminig applicatie
http://www.youtube.com/watch?v=KpLNlSKugHw

3. Google (sponsored by CAI) Masterplan
http://www.youtube.com/watch?v=NAx-6nHEWbE

4. Privacy Matters? Echt waar?
http://www.privacymatters.nl/

".. Nederland heeft hoge salarissen, maar geen grondstoffen. We moeten het van slimme ict hebben."
Volgens mij moeten we het gaan hebben van intelligente(re), ict bewust bestuurders van BV Nederland. Die bepalen met hun bestuurlijke spelletje het ict (ondernemers) klimaat en beleid.
Niet de slimme ict ;-)

Zijn er geen andere zaken dan de genoemde meters en het klagen over open source waar ICT~Office zich mee heeft bezig gehouden? Kan mij nauwelijks voorstellen dat dit alles is? Overigens wat is er zo goed aan het vrouw-zijn van Kroes? Maakt dit de kwaliteit van haar werk beter? En haar nationaliteit, zijn Nederlanders de enige die goede ICT bedrijven in Europa? Ik mag toch van de directeur van een ICT-branche betere antwoorden verwachten. Jammer dat ook de leiding van onze branchevereniging zich zo uitlaat in de pers.

Volgende uitspraken beschouw ik als een diskwalificering.
Ze zijn natuurlijk te verwachten, getuigen echter van weinig realiteitszin.

"Het opensourcebeleid werd een evangelie"
Dat beleid is niet veranderd, heeft mevrouw wellicht niet begrepen.

"Als je weet wat ict kan, is het jammer om te zien dat de veranderingen, zoals bijvoorbeeld het elektronisch pati�ntendossier, zo langzaam gaan."
Als die gegevens eenmaal op straat liggen dan weten we dat "snel" niet zo een goed kriterium is . . . .

ICT-Office is een promotie-klubje van een zeer beperkte vertegenwoordiging van de markt, dat mis ik in dit artikel.

Het enige waar ICT~Office nog goed voor is zijn de algemene voorwaarden (voorheen Fenit), die door veel ICT bedrijven worden gebruikt.

Bedoelt mw Roelofs dat zij het eigenlijk maar niks vindt dat ICT ook het terrein lijkt te blijven van specialisten als het gaat om het bespreken van wat ICT te bieden heeft? Als dat zo is ben ik het voor een groot deel met haar eens. Die specialisten hebben we weliswaar nodig, maar zitten in gesprekken over de vraag van de business en mogelijkheden van ICT in het algemeen eerder in de weg dan dat ze er aan bijdragen, simpelweg omdat buiten hun specialisme het blikveld flink verkleind is. Maar specialisten hebben we wel nodig, om een oplossing te ontwikkelen voor de vraag die we hebben. Bijvoorbeeld bij het EPD. En als de lat hoog ligt is zorgvuldigheid geboden. Een landelijk werkend systeem uitrollen over omgevingen en systemen die bijna nergens uniform zijn en gevoelige informatie bevatten die absoluut niet ongeautoriseerd gemanipuleerd moet kunnen worden is geen sinecure. Daar hebben we die specialisten hard nodig.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-08T08:54:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.