Oracle en SAP steggelen over strategie

Bedrijfsoftwareleverancier SAP en ict-leverancier Oracle steggelen over de beste strategie als ict-leverancier. SAP houdt het bij het leveren van bedrijfssoftware en laat klanten zelf de hardware kiezen. Oracle gelooft in een aanbod van zowel hardware als software voor betere configuratie. Computable zet de zienswijzen van de kemphanen tegen elkaar af.

Volgens de co-ceo van SAP Bill McDermott houdt concurrent Oracle zijn klanten gevangen doordat ze zowel afhankelijk zijn van de hardware als de software van die leverancier. Die boodschap herhaalt de mededirecteur van de grootste bedrijfsoftwareleverancier van de wereld veelvuldig. Het verhaal staat haaks op de filosofie van Oracle-ceo Larry Ellison. Hij wijst regelmatig op de meerwaarde van een leverancier die zowel hardware als software levert. De Oracle-baas stelt dat de invoering van grote bedrijfssoftwarepakketten vaak misloopt op de configuratie met hardware. 'Vaak krijgt dan de software de schuld, maar het probleem zit in de integratie van programmatuur en apparatuur.' Sinds de overname van Sun Microsystems door Oracle heeft het bedrijf de eerste oplossingen geleverd waarbij het een reeks van apparatuur tot middleware en software afdekt. 'Hardware en software die ontwikkeld zijn om samen te werken' is daarbij het credo.

De SAP-topman gelooft dat zijn klant vrijheid wil en speelt daar op in. 'Klanten willen keuze. Bovendien kan één leverancier nooit op alle onderdelen even sterk scoren is zijn repliek.' Volgens SAP wordt de machtspositie van Oracle sommige klanten teveel en willen ze daardoor van de leverancier af. De Oracle-ceo zegt op zijn beurt marktaandeel te winnen door voormalige SAP-gebruikers aan het klantenbestand toe te voegen.

SAP

Bedrijfssoftwareleverancier SAP tuigt zijn producten op rond de assen on-premise (geïnstalleerde software red.), on demand (software als dienst red.) en on device (software op mobiele apparaten red.). Co-ceo Bill McDermott ziet het mobieltje als de nieuwe desktop. Het bedrijf levert en werkt aan toepassingen van de bedrijfssoftware voor mobiele apparatuur. De overname van Sybase en het Sybase-platform dragen bij aan de ontwikkeling van bedrijfssoftware voor mobiele apparatuur, zoals iPads en smartphones. Die software ontwikkelt de leverancier samen met klanten en partners.

Daarnaast verwacht de co-ceo veel van 'business by design', dat is bedrijfssoftware die als webdienst wordt geleverd. In 2012 ook komt er ook een Nederlandstalige versie op de markt.

Een andere hoofdlijn in de strategie van het bedrijf is de bi-appliance Hana (high-performance analytic appliance). Die combinatie van hardware en software is gericht op analyse van grote hoeveelheden bedrijfsgegevens. Analyses worden daarbij in het werkgeheugen uitgevoerd. HP, Cisco, Fujitsu en Intel hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van Hana.

Oracle

Oracle brengt in 2011 de langverwachte Fusion-apps op de markt. Het gaat om bedrijfssoftware die is opgebouwd uit componenten van de E-business Suite (erp, crm en bi) en onderdelen van de pakketten van de overgenomen leveranciers JD Edwards, Siebel en Peoplesoft. Het aanbod bestaat uit ongeveer honderd applicaties die gericht zijn op verschillende branches. De ontwikkeling van Fusion, dat in 2004 startte, duurde langer dan verwacht. Volgens de leverancier is dit het grootste ontwikkelproject in de bedrijfsgeschiedenis.

De leverancier verwacht ook veel van de Exalogic Elastic Cloud, een geïntegreerd hardware- en softwaresysteem. De appliance komt voort uit de overname van Sun Microsystems. De middleware-machine beschikt over 64-bit x86-processoren. De machine is geoptimaliseerd voor de integratie met Oracle Database 11g, Oracle Real Application Clusters en de Oracle Exadata-databasemachine.

De leverancier kondigde tijdens het congres Oracle Open World in september 2010 ook een nieuwe serverprocessor met zestien kernen aan. De Sparc T3-processor is volgens de leverancier de eerste serverprocessor met zestien kernen. De Sparc T3-systemen draaien Oracle Solaris en Oracle VM for Sparc, zijn geïntegreerd met Oracle Database, Oracle Fusion Middleware en Oracle Applications.

Oracle hoopt met de Fusion-apps marktaandeel af te snoepen van SAP. SAP zoekt onder andere de concurrentie met Oracle op in de databasemarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

waar heeft SAP ooit genoemd dat het iets meer ging doen op de database markt?

@Ontstelt: je eea op kunnen maken uit de volgende links :-)

1. http://jaxenter.com/sap-moves-into-the-database-and-mobile-market-11598.html
2. http://www.devshed.com/c/a/Oracle/IBM-SAP-Aim-their-Sights-at-Oracle/1/
3. http://www.pcworld.com/businesscenter/article/228042/sap_goes_after_oracles_database_with_ase.html

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-21T10:42:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.