Durf en kapitaal zijn volop aanwezig op ICT-markt

Hausse aan overnames en investeringen in tweede kwartaal 2011

Op de Nederlandse ict-markt werden in het tweede kwartaal van 2011 maar liefst 65 overnames en investeringen gepleegd. Dit blijkt uit het kwartaaloverzicht van overnames, fusies en investeringen dat financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) samenstelt met hulp van Computable. Het is het hoogste aantal geregistreerde transacties in een kwartaal in de afgelopen vijf jaar. Een bonte stoet van deals kwam in de maanden april, mei en juni voorbij. De ict-investeerder blijft onverminderd positief.

Vorig jaar kende het tweede kwartaal van 2010 een kleine daling in vergelijking met dezelfde periode en jaar daarvoor: 41 (in 2010) versus 47 gerapporteerde transacties (in 2009). Dit jaar laat het tweede kwartaal een sterke stijging naar 65 transacties zien. In het eerste kwartaal van 2011 was er al een record aantal transacties (53); dat record is nu gebroken.

Buitenlands kapitaal

De ict-investeerders blijven onverminderd positief. Zij zien volop investeringskansen liggen, stellen Ramon Schuitevoerder en Kevin Driesen, adviseurs in het ict-team van MBCF. Uit het overzicht van het tweede kwartaal blijken 14 van de 65 deals van durfkapitalisten te zijn. Niet alleen Nederlandse investeerders lieten zich gelden, ook vanuit het buitenland werd geld gestoken in ict-ondernemingen. Zo haalde het Britse fonds Atomico Ventures, geleid door Niklas Zennström (mede-oprichter van Skype), geld op om te investeren in het prille softwarebedrijf Silk, een Amsterdamse ontwikkelaar van webtools voor het gestructureerd opslaan van informatie. Het risicokapitaal van 320.000 euro is bedoeld voor productontwikkeling en marktintroductie. Overigens komt een deel van het opgehaalde geld van Nederlandse private investeerders, waaronder Floris Rost van Tonningen, mede-oprichter van Hyves.

Een ander Brits fonds, Infracapital Partners, nam de telecominfrastructuurdienstverlener Alticom uit Meppel over, terwijl het Amerikaanse Edison Ventures maar liefst zes miljoen euro stak in het softwarebedrijf Learningguide Solutions uit Den Bosch. Learningguide ontwikkelt hulpsystemen voor eindgebruikers van softwarepakketten. Microsoft-dienstverlener Qurius kreeg nog een kredietversterking van tien miljoen euro van YA Global Master SPV Ltd.

Durfkapitalisten

Ook Nederlandse investeerders lieten zich niet onbetuigd, stelt Schuitevoerder van MBCF. Tot een aantal opvallende participaties behoren de buyout van het Ordina-onderdeel Finext door het personeel met hulp van investeerders, een investering van 5,5 miljoen dollar van Accel Partners en softwarebedrijf Atlassian in de Amsterdamse cloudsoftwareleverancier Cloud9, en het meerderheidsbelang van participatiemaatschappij Synergia uit Veenendaal in Vicrea Solutions, eveneens gevestigd in deze Utrechtse stad. Volgens Schuitevoerder is deze laatste transactie een voorbeeld van steun voor een al langer bestaand en goed draaiend bedrijf. Hij wijst er op dat investeerders niet alleen naar startups kijken. Vicrea levert al sinds 1999 geografische informatiesystemen en wil met de steun van de nieuwe aandeelhouder verder groeien in de marktsegmenten lokale overheid en infrastructuur, maar ook nieuwe markten betreden.

Beursfondsen

Zijn collega Driesen vertelt dat in het afgelopen kwartaal ook een aantal beursfondsen zich behoorlijk hebben versterkt. Het duidt er in zijn ogen op dat zij 'hun huis' op orde hebben en dat er genoeg financiële middelen beschikbaar zijn voor aankopen. Zo deed technisch dienstverlener Imtech over de grens inkopen door Britse (Smith Group), Noorse (Elajo) en Hongaarse (YIT) collega-bedrijven over te nemen. Ook informatieconcern Wolters Kluwer was internationaal actief en kocht de bedrijfssoftwareleveranciers Toppower (België) en Lexi-Comp (VS). Opmerkelijker was de aankoop van Twinfield, de Nederlandse leverancier van online boekhoudsoftware voor financiële professionals in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. 'Eerder liet Twinfield nog weten op eigen kracht wereldwijd te willen groeien. Die strategie is aangepast en die groei moet nu onder de paraplu van Wolters Kluwer plaatsvinden', aldus Schuitevoerder.

Bruggenhoofd

Nederland vormt zelf ook een vijver waar buitenlandse bedrijven graag in vissen om bijvoorbeeld een bruggenhoofd voor verdere groei in Europa te creëren. Driesen wijst op de Noorse infrastructuurdienstverlener Basefarm dat het hostingbedrijf Bluedome overnam en aangaf meer hostingpartijen te willen overnemen om de schaal te vergroten. Schuitevoerder noemt het Duitse Zanox.de dat zijn oog liet vallen op zijn Nederlandse tegenhanger M4N, een online platform voor adverteerders en websites. 'Een mooie overname in het online veld, bedoeld om via 'affiliate marketing' toegang tot nieuwe klantgroepen te krijgen.'

Uit de lange lijst van transacties valt bij Driesen de overname van salarisverwerker Corso door Aamigoo in het oog. Aamigoo is een jong bedrijf dat eind 2010 een beursnotering heeft verkregen via een zogeheten omgekeerde overname ('reverse takeover') van de lege beurshuls EDCC. Dit bedrijf ontwikkelt zich nu onder de naam Aamigoo verder als uitzendbureau en detacheerder en is onder andere sterk actief in de ict-sector. Schuitevoerder wil HSO uit Veenendaal nog onder de aandacht brengen. De Microsoft Dynamics AX-implementatiepartner nam in Engeland Touchstone AX over en is inmiddels internationaal opererend in Engeland, Duitsland, Italië, Noord-Amerika en Azië. 'HSO zorgt ervoor dat het op een behapbare manier groeit.'

Apps

Op de Nederlandse softwaremarkt zijn de afgelopen jaren tal van ontwikkelaars van mobiele applicaties gestart. De app-markt is sterk groeiend en veelbelovend. Volgens een studie van Forrester Research wordt op de wereldwijde markt voor mobiele apps in 2015 een omzet van zeventien miljard dollar bereikt. Langzamerhand beginnen dan ook de eerste financiële deals zichtbaar te worden. Zo ontving Service2Media, een Enschedese leverancier van mobiele apps, in juni heeft een investering van tien miljoen euro gekregen van participatiemaatschappijen Prime Ventures en Newion Investments. Nog opvallender was het nieuws over Sofa, een ontwikkelaar van apps uit Amsterdam, dat door vriendensite Facebook bleek te zijn opgekocht.

Zie voor PDF-versie: link hieronder

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Strategen zijn aan zet bij ICT-overnames

Eerste kwartaal 2011 breekt overnamerecord

Nichespelers roeren zich op kopende ICT-markt

ICT-overnames: 2010 goed, 2011 beter

Transacties ICT-markt vallen niet terug

Manager grijpt kans op bedrijfsuitkoop

ICT-sector is nog lang niet overnamemoe

Helft meer ICT-deals in eerste kwartaal

ICT-markt combineert kracht met zwakte

ICT-sector gelooft in 2010

Overnamemarkt straalt kracht uit

Forse groei ICT-overnames in Nederland

Aftrap 2009: overnames blijven op peil

Strategische ICT-overnames nemen af

Kleinere overnames zetten de toon

ICT-bedrijven gaan terug naar de kern

Nog geen dip in groei overnames Nederlandse markt

ICT-markt laat geld rollen in 2007

Kooplust op ICT-markt

Overnemen blijft ‘in’

Geldkraan banken weer open voor ICT-overname

Appical krijgt half miljoen voor Europese groei

Derde kwartaal toont dip in overnames

'Software stimuleert groei ICT-sector in 2013'

Groei herpakt zich op overnamemarkt

Aantal ICT-overnames valt terug in tweede kwartaal

Vissen in Nederlandse ICT-vijver blijft populair

Facebook steekt Google naar beurskroon

Recessie schrikt ICT-bedrijven niet af bij overnames

MKB laat zich zien bij ICT-overnames


Reacties

Tav M4N" 'Een mooie overname in het online veld, bedoeld om via 'affiliate marketing' toegang tot nieuwe klantgroepen te krijgen.'"

Dat is een ietwat onzinnige opmerking, gezien Zanox juist een directe concurrent van m4n is en dus reeds op het gebied van affiliate marketing actief is.
( het blijft trouwens wel een mooie overname.)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-21T08:44:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.