Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Nederlandse ICT-markt is kweekvijver

31 juli 2013 - 21:045 minuten leestijdAchtergrondInnovatie & TransformatieCFI NetherlandsComputable
Rik Sanders
Rik Sanders

Na een dip in het aantal overnames, fusies en deelnemingen in het eerste kwartaal van dit jaar toont het tweede kwartaal herstel. Het aantal geregistreerde transacties kwam uit op zestig, tegenover 52 in het eerste kwartaal en 53 in het tweede kwartaal van 2012. De investeerders roerden zich weer na een tijdelijke inzinking en ook buitenlandse partijen lieten hun oog vallen op een aantal veelbelovende Nederlandse partijen. Dat stelt financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) aan de hand van het kwartaaloverzicht dat samen met Computable is samengesteld.

Wie de door MBCF en Computable geregistreerde lijst van transacties (zie onderaan) in ogenschouw neemt, ziet een diversiteit aan kopers. Toch viel het Ramon Schuitevoerder, senior adviseur in het ict-team van MBCF, op dat er veel investeringspartijen actief waren. In het eerste kwartaal – 53 transacties tegenover 67 in het vierde kwartaal van 2012 – hielden zij zich rustig en was er ook sprake van een dip op de Nederlandse overnamemarkt. ‘Een tijdelijke dip dus. Want in het tweede kwartaal van 2013 waren de investeerders goed voor ruim een kwart van de transacties. Ze hielden begin dit jaar even de hand op de knip, maar het vertrouwen in de ict-markt is nooit echt weggeweest. Dat zie je ook aan het feit dat veel transacties voor een groter deel uit eigen middelen gefinancierd worden, omdat de banken in alle bedrijfssectoren onverminderd kritisch blijken. Er is echter wel voldoende durfkapitaal in de markt beschikbaar.’

Positieve signalen

Schuitevoerder geeft als voorbeeld NPM Capital, dat afgelopen mei een belang van 25 procent nam in de IT Channel Company. NPM is een investeringsmaatschappij die tot voor kort niet heel actief was op de zakelijke ict-markt, maar door blijvende ontwikkelingen als cloud computing, waar IT Channel Company over adviseert, is de interesse gegroeid.

Ook wijst hij op grote mediabedrijven als Sanoma, dat via zijn investeringsvehikel geld stak in de Apple-webdienstverlener Fosbury, en RTL, dat middels zijn ventures-tak een belang nam in online-opleider voor het basisonderwijs Futurewhiz Media. ‘Die zien kansen om dit soort jonge technologie verder te ontwikkelen en bij bewezen succes uit te rollen over hun platform. Dat zijn positieve signalen.’

Vooral Nederlandse investeerders zijn behoorlijk actief geweest in de maanden april, mei en juni, vult zijn collega Pieter de Vries aan. ‘Met het kapitaal willen ze een bedrijf versneld laten groeien. Als dat een paar jaar later is gelukt, is zo’n bedrijf toe aan een vervolgstap, vaak internationaal door de relatief kleine thuismarkt. Dan stapt er bijvoorbeeld een nieuwe investeerder in of wordt het verkocht aan een grotere strategische speler. Neem bijvoorbeeld Iaso, een leverancier van backupsoftware, dat door Main Capital aan het internationaal opererende GFI Software is verkocht.’

Kweekvijver

Wat verder in het oog springt zijn de diverse overnames en deelnemingen in partijen die zich bezighouden met cloud computing, hosting en beheerdiensten. Zo kocht het Californische j2 Global het Almeerse bedrijf Backup Connect, een leverancier van online backup-diensten, en nam de Nederlandse regionale investeerder Wadinko een minderheidsbelang in clouddienstverlener Caase Group. Zelfs uit Singapore wordt naar de Nederlandse markt gekeken: de investeringsmaatschappij Securus Data Property Fund is financier geworden van het Almere Data Centre.

Een ander voorbeeld is de investeerder Nedvest die zijn belang in hostingspecialist IT-Ernity Internet Services verkocht aan de buitenlandse investeerders GMT en Vernonis Suhler Stevenson en het management. ‘Dat bedrijf maakt zich met dit extra kapitaal op voor de internationale uitbreiding. Voor schaalbare technologie in een cloudomgeving bestaat momenteel veel interesse. Ook Silicon Valley ziet er brood in. Nederland fungeert daarbij als kweekvijver met interessante, snelgroeiende bedrijven’, zegt De Vries.

5 voor 12

Schuitevoerder merkt verder op dat er in het tweede kwartaal diverse management buyouts zijn geweest, zoals bij detacheerder Corso, en toch ook weer een aantal boedelverkopen na faillissement. Het geeft volgens hem aan dat de markt nog steeds volatiel en onzeker is. Bedrijven willen af van activiteiten die ze niet meer tot de kern rekenen of die te weinig bijdragen aan het rendement. Vaak ziet dan een directeur van zo’n divisie zijn kans schoon om via een buyout eigenaar te worden.

Of een ander bedrijf ziet zijn kans schoon. Zo nam zakelijk dienstverlener voor de agrarische sector Comore uit Zeist bijna alle aandelen van Agrovision over. Deze landbouwautomatiseerder uit Deventer was in handen van de agrarische bedrijven Agrifirm, Siva-producten en Forfarmers. Die kozen voor verkoop van hun aandelen omdat zij zich willen richten op hun kernactiviteiten.

Daarnaast blijken vooral de kleinere bedrijven, die opereren in een economisch lastig segment maar niet de juiste schaal hebben, kwetsbaar. Die vallen om bij een nieuwe opdonder, wanneer bijvoorbeeld een belangrijke klant wegvalt. ‘Voor sommige bedrijven is het vijf voor twaalf. Die zullen extra alert de zomerdip tegemoet treden. Aan de andere kant: voor bedrijven met een goede technologie en interessante klanten bestaat altijd interesse.’

Wolters Kluwer

Informatieconcern Wolters Kluwer blijft op overnamepad en lijfde het afgelopen kwartaal weer twee bedrijven in: Avantiq en Prosoft (het stootte ook de niet-kernactiviteit Best Case Solutions af). Een paar weken terug kocht het ook nog Svensoft. MBCF-adviseur Pieter de Vries licht toe: ‘Sinds 2004 is het vroegere uitgeverijconcern onder leiding van Nancy McKinstry bezig met een omwenteling. In plaats van printproducten ligt de focus nu op elektronische formats. Dat gebeurde eerst in Noord-Amerika en nu breidt Wolters Kluwer zijn positie als softwareleverancier in Europa sterk uit door middel van overnames. Het bedrijf wil van een markt met lagere toegevoegde waarde overstappen naar een markt met hogere marges.’

Overzicht

Wonderworks
Voor de volledige lijst in PDF klik HIER

Meer over

FusiesOvername

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Investeerders helpen startups Vigour en Fosbury

    Overname
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Main Capital verkoopt Iaso aan GFI Software

    Overname
    ActueelCarrière

    Aamigoo verkoopt Corso terug aan oude eigenaar

    Handen schudden
    ActueelCloud & Infrastructuur

    NPM neemt kwart belang in IT Channel Company

    Investeren in cloud computing
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Wadinko investeert in Caase.com

    AchtergrondInnovatie & Transformatie

    Dip betekent nog geen crisis ICT-overnamemarkt

    2 reacties op “Nederlandse ICT-markt is kweekvijver”

    1. Johan Duinkerken schreef:
      5 augustus 2013 om 09:12

      Wat die kweekvijver betreft moest ik laatst denken aan het voetbal denken. Eigenlijk kan je daar een parallel trekken. Want qua opleidingen in het voetbal is Nederland een leverancier van vrij veel goed opgeleid talent. Maar die vertrekken uiteindelijk allemaal naar het buitenland. Hetzij de absolute top of de subtop.

      Maar zoals (het ‘Orakel van Eindhoven’) Harry van Raay al veel eerder waarschuwde zou het volhouden van het weglokken van Nederlands talent met hele grote bedragen desastreus uitpakken voor het Nederlandse voetbal om de simpele reden dat ze gewoon niet mee konden komen. En vele jaren later heeft hij gelijk gekregen.

      Dus wat het wegkopen van Nederlands talent betreft en die in het buitenland laten ontbloemen doet onze Nederlandse kenniseconomie op de lange duur geen goed. Het beste waar we op kunnen hopen is dat we het min of meer tegengaan door ‘minder’ buitenlands talent hier naar toe te halen om het nog enigzins vol te kunnen houden. Een overheid zou hier ook bij kunnen helpen door ipv het belastingvoordeel aan postbus bedrijven te gunnen het aan bedrijven te gunnen die hier ook daadwerkelijk FTE’s scheppen.

      Login om te reageren
    2. Maarten Oberman schreef:
      20 augustus 2013 om 18:50

      @Johan

      …..wegkopen talent…. via de EU sponsoren we Spanje en die sponsoren indirect FC Barcelona en Real Madrid, te samen staat daar 1 Miljard in de min… Van Raay heeft dus maar een heel klein deel van het gelijk(=ongelijk)

      In de ICT ligt dat gelukkig anders en is er niet zo’n internationale migratie anders dan dat er diverse Nl’ers zijn die in het buitenland werken of voor een buitenlandse maatschappij, maar dan zonder transfersom…

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs