Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Derde kwartaal 2014 breekt ICT-overnamerecord

04 december 2014 - 15:586 minuten leestijdAchtergrondInnovatie & TransformatieCFI NetherlandsComputable
Rik Sanders
Rik Sanders

In het derde kwartaal van 2014 zijn er 93 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen geweest op de Nederlandse ict-overnamemarkt. Daarmee wordt een eerder record uit het vierde kwartaal van 2011 van 71 transacties ruimschoots verbroken. Met name de grote buitenlandse interesse en de vele actieve investeerders, die vooral startups ondersteunden, zorgden voor een hausse aan transacties. Maar ook Nederlandse bedrijven lieten zich niet onbetuigd. Dit blijkt uit het kwartaaloverzicht dat Computable met financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance samenstelde.

Het overzicht van het derde kwartaal 2014 staat hier en onderaan dit artikel. Het nieuwe record is opmerkelijk omdat een derde kwartaal – de zomerperiode juli tot en met september en bij uitstek de vakantietijd – doorgaans minder dynamiek toont dan andere kwartalen. Ter vergelijking; in dezelfde periode werden er in 2013 39 transacties en in 2012 67 transacties op de ict-markt genoteerd.

Ramon Schuitevoerder, senior adviseur in het ict-team van financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF), zoekt deels een verklaring in de uitloop van onderhandelingen over deals die in het tweede kwartaal waren gestart. ‘In het tweede kwartaal zagen we dat het aantal transacties lager uitviel dat eigenlijk was verwacht. De groei in het derde kwartaal zou je als een inhaalslag kunnen beschouwen.’

Uitsmijters

Daarnaast merkt hij de groeiende belangstelling vanuit het buitenland voor interessante, innovatieve en veelbelovende ict-partijen uit Nederland. De uitsmijters in dit derde kwartaal zijn de overname van planningssoftwarebedrijf Quintiq door het Franse Dassault Systèmes, en de inlijving van Imtech ICT door het eveneens Franse bouwbedrijf Vinci.

‘Quintiq is op de markt van planningsoftware zeer succesvol. Het gaat om een stukje Neêrlands glorie dat nu onder de vlag van Dassault op een veel grotere schaal kan worden ingezet. De overname van Imtech ICT was in zekere zin noodgedwongen, maar onder technisch dienstverlener Imtech was het een goeddraaiende tak. Daar kan Vinci nog veel plezier aan beleven, nu het Imtech ICT heeft samengevoegd met zijn ict-divisie Axians.’

Andere, in het oog springende buitenlandse deals waren die van telecomconcern Vodafone dat Microsoft Lync-specialist Nexct overnam, de aankoop van Backup Agent door het Zwitsers-Amerikaanse bedrijf Acronis en de Britse durfkapitalist Vitruvian Partners die instapte in het fusiebedrijf ASP4all Bitbrains, een leverancier van managed hosting- en clouddiensten.

Weer een andere Britse geldschieter, Balderton Capital, verstrekte een paar miljoen euro aan 3D Hubs, dat als dienst een internationaal netwerk aanbiedt met zo’n zevenduizend eigenaren van 3D-printers. Klanten zonder 3D-printer kunnen via dit netwerk ontwerpen laten printen bij een ‘hub’ in de buurt.

Silicon Valley

Ook meldde het Canadese Constellation Software zich weer aan het overnamefront. Na de grote overname van TSS eind 2013 nam het bedrijf ditmaal dochteronderneming NedGraphics van NedSense over, een leverancier van ontwerp- en planningssoftware voor de textiel- en modebranche. Voor Constellation Software past deze overname in zijn strategie om zich te versterken in verticale markten.

Interessant is ook de deal waarbij het Amerikaanse Advicent het bedrijf Figlo uit Capelle aan den IJssel overnam. Beide bedrijven leveren in eigen land software voor financieel advies en planning voor banken, verzekeraars en financieel adviseurs. Advicent zocht wereldwijd naar een online programma waarmee het zich kan onderscheiden en groeien op de Noord-Amerikaanse markt; Figlo viel op tijdens deze zoektocht.

In dit Amerikaans verband valt het overigens op het kapitaal uit Silicon Valley de weg naar Nederland heeft gevonden, constateert Pieter de Vries, adviseur in het ict-team van MBCF. ‘Ook in dit derde kwartaal zijn er weer een paar voorbeelden van investeerders uit Silicon Valley die ict-bedrijven uit Nederland ondersteunen, zoals Facebook-investeerder Accel Partners, dat kapitaal verschaft aan online veiling- en verzamelsite Catawiki. Dat is een brevet van vertrouwen.’

Apple

De Vries wijst ter onderstreping van deze tendens ook op de overname door Apple van de Nederlandse tool Prss, ontwikkeld door de makers van het iPad-magazine TRVL. Hierbij gaat het om een zogeheten ‘acquihire’, waarbij de overname bedoeld is om talentvolle medewerkers binnen te halen. Met Prss is het mogelijk om zonder programmeerkennis iPad-tijdschriften maken. Naar verluidt zou Apple de expertise van de medewerkers van Prss, die naar Silicon Valley zijn verhuisd, willen inzetten voor de bouw van een nieuw tijdschriftenplatform voor de iPad.

Naast Apple wist een ander bedrijf uit Californië interessante Nederlandse technologie op te pikken. De Amerikaanse chipmaker Qualcomm nam Euvision, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam over. Euvision levert software voor de analyse van digitaal beeldmateriaal.

Interesse uit eigen land

Maar laten we niet vergeten, stelt Schuitevoerder, dat er in het afgelopen kwartaal ook veel transacties door Nederlandse bedrijven en investeerders zijn gedaan. ‘Veel bedrijven hebben na de economische recessie hun huishoudboekje weer op orde en zien hun marges verbeteren. Ze vinden het moment aangebroken om te kijken of ze via een overname sneller kunnen groeien of zich strategisch kunnen versterken.’

Een sterk voorbeeld vindt hij KPN. Het ict-concern stootte in het derde kwartaal weer een paar niet-kernactiviteiten af (dochteronderneming Callfactory, een deel van de Mitel-tak), maar investeerde ook in het uitbreiden van zijn hostingaanbod met de overname van Argeweb.

De Vries stelt verder vast dat veel Nederlandse startups en jonge bedrijven kapitaal hebben gekregen van investeerders (van klein tot groot), of van bedrijven die via zo’n investering innovatieve concepten willen toevoegen aan hun portfolio.

‘Kijk naar Randstad dat via zijn investeringsfonds geld steekt in veelbelovende online portalen op het gebied van personeelszaken. Of RTL en Sanoma, die hetzelfde doen maar dan op mediagebied.’ Een mooi voorbeeld van een investeerderdeal vindt hij die van Bright Computing. Dit bedrijf, een leverancier van clustermanagementsoftware for high-performance computing, haalde elf miljoen euro op bij Amerikaanse en Nederlandse investeerders.

Rijke lijst

Dit derde kwartaal-overzicht is een rijke lijst, stellen beide MBCF-adviseurs vast. Met 93 transacties werd het oude record van het vierde kwartaal van 2011 (71 transacties) uit de boeken geschreven. Zonder de rest van de deals tekort te doen, willen ze nog een paar opvallende transacties voor het voetlicht brengen. Zo werd het Nederlandse Bisnode verkocht aan marketingautomatiseerder EDM. Bisnode levert profielinformatie over Nederlands huishoudens en is een oud-Wegener-onderdeel. ‘Dat onderdeel is een aantal keren van eigenaar verwisseld en was tot voor kort in handen van het Zweedse Bisnode, aldus Schuitevoerder.

Ook de minderheidsdeelneming van Vlugtinvest, de investeringmaatschappij van de familie Blokker, in netwerk- en telecomdienstverlener Koning & Hartman, viel hem op. ‘Dat Blokker hierin stapt, is een teken dat er veel vertrouwen is in de mogelijkheden voor verdere groei van Koning & Hartman.’

De Vries noemt nog Pantheon Automatisering uit Hoogeveen. Dat bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het opkopen van oudere softwarepakketten rond verschillende IBM-platformen. In het derde kwartaal kondigde het bedrijf aan dat het de softwarepakketten Odisy en Extasy overneemt van PST Business Services, alsmede Emis van Unit4. ‘In zo’n krimpende markt valt voor een bedrijf, mits je je schaal op peil kan houden, nog een goede boterham te verdienen.’

Tot slot nog een laatste, bijzondere acquisitie: Computable is in handen gekomen van de Jaarbeurs, dat het ict-vakblad Computable overnam van uitgeverij De Persgroep. De oorspronkelijke evenementenorganisator is bezig met het uitrollen van een digitale strategie en wil met de overname zijn online positie in de zakelijke it-markt versterken.

Klik voor een scherpere PDF-versie van deze lijst HIER

Meer over

Back-upConsultingFusiesHostingOvernamePrintingSocial media

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    Computable.nl
    AchtergrondInnovatie & Transformatie

    Groei Nederlandse ICT-overnames jojoot

    knoppenbord lift
    ActueelCloud & Infrastructuur

    ICT-overnamemarkt zit weer in de lift

    Computable.nl
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Overnames e-commerce krijgen allure

    Munten
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Aantal ICT-overnames daalt in 2013

    Computable.nl
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Derde kwartaal toont dip in overnames

    Computable.nl
    ActueelInnovatie & Transformatie

    ICT-overnamemarkt zakt in derde kwartaal weg

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs