Investeerders weer volop aanwezig in derde kwartaal 2015

Rijp en groen door elkaar op ICT-overnamemarkt

Het derde kwartaal van 2015 is niet zo'n opzienbarend kwartaal geworden als dezelfde periode een jaar geleden. Toen werden er ruim negentig transacties op de Nederlandse ict-overnamemarkt geteld. Nu bleef het aantal op zestig steken. Daarmee loopt dit derde kwartaal wel in de pas met het voorgaande kwartaal. Verder staat rijp en groen door elkaar: in dit derde kwartaal van 2015 zijn er deals rond zowel grote en middelgrote als kleine it-bedrijven.

Dit komt naar voren uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable steeds met financieel adviesbureau MBCF samenstelt. In de periode juli tot en met september 2015 vonden zestig door MBCF en Computable geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt plaats (zie overzicht hier of onderaan het artikel). Dat is een fractie minder dan het tweede kwartaal (63 transacties) van 2014, en een stuk minder dan het derde kwartaal van 2014 (93 transacties), maar dat blijkt een uitschieter te zijn geweest.

Hoewel er in de maand juli een hoop dynamiek was met onder meer de opvallende overname van VisionWaves, een aanbieder van managementondersteunende ('operational intelligence') software door de Zweedse bedrijfssoftwareleverancier IFS, en de acquisitie van clouddienstverlener IS Group door KPN, was de zomervakantiemaand augustus een stuk rustiger. In september keerde de dynamiek weer terug.

Mix aan investeerders

Wat in het overzicht naar voren komt, is de aanhoudende belangstelling van investeerders voor deelnemingen in ict-bedrijven, stelt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van MBCF. Bij 23 van de zestig transacties - ruim 30 procent - waren investeerders betrokken, uiteenlopend van 'venture capital' en 'private equity' tot aan private investeerders en crowdfunding.

Die laatste vorm van meer kleinschalige financiering komt in de ict-markt langzaam op. In dit derde kwartaal haalde Sparkleflow (software voor applicatie lifecycle management) geld bij het publiek op via het Collin Crowdfund. Eerder dit jaar gebruikte Grexx (cloud collaboration software) dit platform al. Maar er zijn ook andere platforms, zoals het internationaal gerichte Indiegogo. Daar startte het in Eindhoven gevestigde e-readermerk Icarus eind oktober een crowdfundingcampagne voor de bekostiging van een nieuwe e-reader.

Extra kapitaal nodig

Schuitevoerder wijst er op dat een aantal grote investeringsmaatschappijen zich weer hebben laten gelden in dit derde kwartaal. Dat toont volgens hem aan dat er op de Nederlandse ict-markt nog steeds genoeg voor private equity aantrekkelijke bedrijven actief zijn. Hij noemt bijvoorbeeld De Hoge Dennen Capital dat SAP-dienstverlener myBrand overnam en Main Capital Partners dat vanuit zijn softwarefonds voor de Benelux, een meerderheidsbelang nam in Ymor, een aanbieder van software en diensten voor application performance monitoring (apm) en analyses van it-omgevingen.

Collega-adviseur Pieter de Vries constateert dat er sowieso veel belangstelling is om te investeren in softwarebedrijven. Deze bedrijven hebben bijvoorbeeld extra kapitaal nodig om de omslag te maken van een gesloten licentiemodel naar een open, software as a service (SaaS)-abonnementenmodel. Maar er is ook interesse in start-ups, zoals blijkt uit participatie van Health Innovations, een investeringsfonds waaraan zorgverzekeraar VGZ, ABN Amro en zorgmiddelenleverancier Mediq meedoen, in softwareontwikkelaar Cloud9 Health Solutions. Deze start-up uit Deventer ontwikkelt software die ziekenhuizen aanzienlijke tijdwinst moet opleveren bij het maken van kwaliteitsregistraties.

Verticals

Ook softwarebedrijven zelf bleken op zoek naar versterkingen. Zo liet IBM-expert Pantheon Automatisering meer van zich horen door opnieuw een softwarelijn over te nemen, ditmaal Bestmate (van Centric), een enterprise resource planning (erp)-oplossing binnen de IBM i-markt. En bijvoorbeeld Microsoft-specialist HSO versterkte zich met @Work Management Associates, een specialist op het gebied van de verkoop, implementatie en ondersteuning van de klantrelatiebeheersoftware Microsoft Dynamics CRM. Opvallend was ook de overname van de gemeentelijke backofficesoftwarespecialist Procura door Conxillium (Pharox Holding), eveneens een leverancier van software voor de lokale overheid.

Een ander voorbeeld is Total Specific Solutions (TSS) met de overname van de ACA Groep uit Eindhoven, een automatiseerder voor de modebranche. TSS voert net als het Canadese moederbedrijf Constellation Software het beleid om zich te versterken in 'verticals', software voor specifieke branches. In het tweede kwartaal lijfde TSS ook al Van Brug Software in, een leverancier van software voor het notariaat.

Van alles wat

Dit zijn voorbeelden van grotere deals, zegt De Vries, maar over het geheel genomen laat het derde kwartaal van 2015 een mix zien van allerhande bedrijven, van groot tot klein, van rijp tot groen die zich strategisch willen versterken of bepaalde expertise in huis willen halen. Ook vindt er een consolidatie plaats in de markt van hosting en cloud computing, merken de twee MBCF-adviseurs. De eerder genoemde aankoop van IS Group door KPN past hierbij, maar ook de overnames (Nines en Yenlo) van hostingbedrijf Sentia vallen hieronder. De consolidatie gaat ook over grenzen heen, want eind november kondigde Sentia aan te fuseren met de Belgische branchegenoot Intelligent.

Naast de nodige aandacht voor software was er ook veel belangstelling voor internetbedrijven en start-ups. Het Luxemburgse Mangrove Capital Partners ontfermde zich bijvoorbeeld over Synerscope, een jonge leverancier uit Eindhoven van software voor data-analyses waarbij complexe queries worden vervangen door visuele representaties. De start-up, die in 2014 nog finalist was van de CeBIT-innovatiewedstrijd CODE_n14, gaat nu onder de vleugels van de investeerder het internationale avontuur aan.

Onlosmakelijk

Met de buitenlandse belangstelling viel het in de periode juli tot en met september overigens wel mee, merkt Schuitevoerder op. Die is in andere kwartalen wel eens groter geweest. Desondanks liepen wel weer een paar deals in het oog, waaronder die van IBM (Strongloop, een start-up die applicatieontwikkelingssoftware bouwt voor de zakelijke markt, gebaseerd op de open source Javascript programmeertaal Node.js) en het Britse Micro Focus dat het Nederlandse middleware-beveiligingsbedrijf Authasas acquireerde (wat een exit betekende van investeerder TIIN Capital).

Non-ict-bedrijven

MBCF-adviseur Schuitevoerder valt de tendens op dat non-ict-bedrijven zich steeds vaker manifesteren met een overname of investering in het ict-domein. 'Ict is zo'n onlosmakelijk deel van de bedrijfsprocessen geworden dat ook niet-ict-bedrijven soms de specifieke kennis en kunde ervan in huis willen hebben.'

In het derde kwartaal van 2015 is de hierboven aangestipte deal van Health Innovations een goed voorbeeld, net als de supermarktorganisatie Boon Beheer Groep die de internetsite Verscentrum Nederland koopt en het Belgische bouwbedrijf APK Groep dat CIAG overneemt, een adviseur en aanlegger van telecommunicatienetwerken.

Verder viel in dit kader de afronding van de verkoop van de studentinformatiesystemen Alluris en EduArte door UP Learning aan de Iddink Groep op. Dit van oudsher schoolboekenbedrijf, dat ook eigenaar is van schoolinformatieplatform Magister, heeft nu een groot deel van de markt voor onderwijsinformatiesystemen in handen. Iddink is in handen van participatiemaatschappij NPM Capital.

Overzicht

Klik voor een scherpere pdf-versie van deze lijst HIER.

Lees ook het interview met de Alastair Sorbie, de topman van IFS, over de overname van VisionWaves.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-30T11:30:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.