Aantal ICT-overnames Nederland stijgt in 2016

Fintech, IT-security en online marketing populair; NXP 'hors categorie'

Stijging

In 2016 groeide het aantal overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt. Met in totaal 302 geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen was er een behoorlijke groei ten opzichte van de 263 transacties in 2015. Er blijken volop Nederlandse it-bedrijven te bestaan met met veel groeipotentieel. Ze staan op de radar van investeerders.

Dit beeld komt naar voren uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable steeds met financieel adviesbureau MBCF samenstelt.

Terugkijkend op de periode oktober-december 2016 (67 transacties) is de klapper ongetwijfeld de overname van chipfabrikant NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm voor een slordige 43 miljard euro, een van de grootste acquisities ooit in de Nederlandse economie. Hors categorie dus, maar wel een transactie die past in de internationale consolidatieslag op de wereldwijde chipmarkt.

Fintech

'Dichter bij huis hebben zien we in de afgelopen drie maanden ook weer een aantal fintech-deals', stelt Pieter de Vries, collega-adviseur in het ict-team van MBCF, vast. 'Er gebeurt veel in de financiële markt, zoals de aanpassingen binnen de Basel III-wetgeving, de opmars van blockchain-technologie en het ontstaan van innovatieve vormen van betalen. Om in te spelen op veranderingen hebben banken innovatieve it nodig. It-partijen spelen hierop in en doen gerichte aankopen om hun klanten beter te kunnen helpen. En investeerders ondersteunen veelbelovende fintechs met kapitaalinjecties.'

De Vries wijst bijvoorbeeld op Five Degrees uit Breukelen dat tijdens een investeringsronde ruim tien miljoen euro ophaalde bij zowel bestaande als nieuw toetredende Nederlandse investeringsmaatschappijen. Het bedrijf zet het geld in om (internationaal) te groeien en voor verdere productontwikkeling.

Een ander voorbeeld is Tjip uit Delft, ontwikkelaar van frontoffice-software voor de financiële wereld. Dat nam het afgelopen kwartaal Meetingpoint, en de bijbehorende onderdelen transactieplatform MP4All en vergelijkingsplatform MAS, over. Meetingpoint is een platform voor het elektronisch berichtenverkeer tussen negen grote verzekeringsmaatschappijen en hun intermediaire kanaal. Saillant detail: Tjip komt voort uit een groep softwaremakers die onder anderen werkten aan Chipper, één van de chipkaarttechnologieën voor elektronisch betalen aan het eind van de vorig eeuw.

Ict-beveiliging

Een segment waar eveneens veel beweging zit, is de ict-beveiliging. Volgens Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team en partner van MBCF, zijn zowel producenten van beveiligingssoftware als hun dienstverleners en wederverkopers op zoek naar partijen die een versterking betekenen voor het portfolio. Daarbij krijgen ze vaak hulp van investeerders. 'Vaak vormt ict-beveiliging nog een lokale aangelegenheid. Maar de behoefte aan schaalbare, internationaal inzetbare oplossingen groeit sterk.'

Een goed voorbeeld van zo'n transactie in de beveiligingssfeer acht hij Avensus, een specialist in cloud- en beveiligingsoplossingen uit Almere. Daar stapte investeringsmaatschappij Holland Venture en ondernemer Abram Schermer in met als doel het bedrijf te laten groeien binnen de financiële wereld en de zorgsector en zijn technologische expertise verder te ontwikkelen.

Een ander voorbeeld is Securelink, waar investeerder Investcorp eind 2015 instapte, dat middels overnames gestaag bouwt aan een Europese positie als leverancier van beveiligingsoplossingen. Afgelopen december werd hier het Duitse IT-Cube Systems aan toegevoegd. En in november nam netwerkintegrator Infradata, gesteund door investeerder Waterland, de Franse netwerkbeveiligingsspecialist Nomios over van Omnes Capital.

Voor 2017 verwacht Schuitevoerder opnieuw het nodige vuurwerk in dit segment. 'In de gesprekken, met onze klanten merken we de laatste tijd veel belangstelling voor het vraagstuk hoe data goed te beveiligen. In Nederland zijn nog behoorlijk wat interessante ict-beveiligingspartijen actief die een meerwaarde kunnen betekenen voor een bedrijf. Die vijver is nog niet leeg en dat geldt ook voor andere Europese landen.'

E-marketing

Een ander marktsegment waar een hoop gaande is, is volgens MBCF de digitale marketing en e-commerce. Een opvallende overname van eind november is die van Mirabeau door de Indiaas-Amerikaanse ict-dienstverlener Cognizant. Mirabeau, een Amsterdams bureau voor digitale marketing en klantervaringen, moet klanten van Cognizant helpen in te spelen op veranderend (digitaal) klantgedrag. Mirabeau ontwerpt en implementeert hiervoor onder andere omnichannel platformen. 'Een aanbieder van business process outsourcing die een specialist in data intelligence overneemt, dat zijn interessante transacties', zegt Bas de Haan, adviseur van MBCF.

Hij wijst ook op de aankoop van Eperium, een it-adviesbureau met een specialisatie in e-commerce en omnichannel gerelateerde oplossingen, door de Britse branchegenoot Salmon, onderdeel van de Amerikaanse WPP Group. Met name Eperiums ervaring in online supermarkten en connecties met India zijn aantrekkelijk voor de WPP-dochter.

Weer een ander voorbeeld is PostNL dat directmarketingspecialisten Yourzine en Searchresult heeft overgenomen. Of neem de twee voormalige medewerkers van klantcontactbedrijf CX Company: zij namen de social media-tak van het bedrijf over inclusief het Digital Customer Engagement Center en zetten een nieuwe onderneming op: The Webcare Company. 'Het is een versnipperde markt waar de nodige consolidatie plaatsvindt. Dat proces gaat nog wel even door', stelt De Haan.

In het oog springend

Andere opvallende deals uit het vierde kwartaal van 2016 zijn onder meer de overname van contentmanagementsoftware (cms-) leverancier Hippo door de Amerikaanse branchegenoot Bloomreach, het meerderheidsbelang dat investeerder Avedon Capital Partners heeft genomen in de WCC Group (een aanbieder van vergelijkingssoftware uit Utrecht) en de acquisitie van PCI Holding, een leverancier van kantoor- en documentoplossingen, door ABN Amro Participaties (belang van 53 procent).

Ook wijzen de MBCF-adviseurs op de twee transacties van Hoge Dennen: de investeerder nam Hot Item over, een leverancier van maatwerkoplossingen op het veld van business intelligence en analytics, en stapte met een minderheidsbelang in Pseudonimiseer. Dit is een Amsterdamse specialist in privacybescherming bij data-analyse. De Vries: 'Dit zijn ook weer twee voorbeelden van veelbelovende, maar niet bij het publiek bekende Nederlandse it-bedrijven. Ze staan wel op de radar van investeerders die op een zeker moment instappen om die bedrijven verder te laten groeien.'

Een interessante deal, waar MBCF als verkopend adviseur zelf bij betrokken is geweest, is de overname van de internationaal opererende klantenservice-specialist Brightone IT Services uit Amersfoort door CRM Partners. Brightone was in handen van de Duitse investeringsmaatschappij Aurelius Equity Opportunties. Volgens De Vries heeft CRM Partners Europese ambities en wil het bedrijf een 'powerhouse' worden op het gebied van 'customer engagement'. CRM Partners is inmiddels actief in Duitsland en Engeland en de aankoop van Brightone is de eerste overname in deze groeistrategie.

Recidivist

Verder kwamen er in slotkwartaal van 2016 weer een aantal 'recidivisten' langs die opnieuw overnames pleegden. Zo nam Accenture afgelopen november gis-leverancier Realworld OO Systems over. Medio 2016 nam de ict-dienstverlener in Nederland ook al webbouwer Mobgen over en begin 2016 Salesforce-partner CRMWaypoint.

Ook Total Specific Solutions liet weer van zich horen door opnieuw een softwareleverancier (Itris) voor de corporatiebranche over te nemen, alsook Magenta Multimedia Tools met dochtermaatschappij Niveo. Die laatste twee bedrijven bedienen met hun software een breed pallet aan klanten, waarbij Magenta zich richt op de veiligheidsregio’s en openbare orde en Niveo op de gezondheidszorg.

Overzicht

Er is een overzicht beschikbaar van de fusies, investeringen en deelnemingen in het vierde kwartaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-10T10:31:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.