Red Hat als duivel-doet-al

Event | Red Hat Summit 2023

Zelden heeft Red Hat tijdens zijn jaarlijkse conventie zoveel aankondigingen in één keer gedaan. Dat is allicht deels toe te schrijven aan het gelijktijdig plaatsvinden (voor het eerst!) van het evenement met de jaarlijkse Ansible Fest-conferentie die door de Ansible-gemeenschap wordt ingericht.

En dus liepen de Ansible-aankondigingen zeker voorop. Zo was er Ansible Lightspeed, zeg maar de volgende fase van het Project Wisdom-initiatief waarbij de IBM Watson Code Assistant aan Ansible wordt toegevoegd om het voor bedrijven gemakkelijker te maken met automatisering te starten via technologie die tegelijkertijd intelligent en gebruiksvriendelijk is en op die manier nieuwe gebruikers in staat te stellen taken te automatiseren terwijl ervaren specialisten ontlast worden van eenvoudige opdrachten. Alles uiteraard ai-gedreven...

Nog van Ansible is Event-Driven Ansible, dat eind vorig jaar al even getoond werd en nu beschikbaar komt als onderdeel van het Red Hat Ansible Automation Platform 2.4. Het is een schaalbare oplossing die bedrijven in staat stelt automatisering door te voeren als een betrouwbare strategie voor de hybride cloud. Bestaande it-investeringen worden daarbij opgewaardeerd zodat it-teams nog meer kunnen innoveren zonder de dienstverlening of de responsetijden te compromitteren. Het resultaat: consistente en automatische responses voor meerdere it-management functies  zodat manuele en niet-foutbestendige taken wegvallen en de werknemers zich kunnen concentreren op opdrachten met een hogere prioriteit. De oplossing is te integreren met een waaier van monitoring en analytische tools van alle mogelijke partners.

Ai en edge

"Belangrijk is dat het gebruik van ai dan niet langer beperkt is tot de gespecialiseerde data-scientist"

Nu ai op alle domeinen in de belangstelling staat, mocht uiteraard ook OpenShift AI niet ontbreken, zeg maar de opvolger van OpenShift Data Science, bedoeld als schaalbare basis voor ai-projecten, met een standaardplatform voor het creëren en draaien van ai- en ml-modellen en toepassingen. Belangrijk daarbij is dat het gebruik van ai dan niet langer beperkt is tot de gespecialiseerde data-scientist. Daartoe wil Red Hat met OpenShift AI een collectie tools aanleveren die je in staat stellen alle training en monitoring te doen die nodig zijn voor ai om zo meer modellen sneller naar een productie-omgeving te brengen. Een aanpak die Red Hat overigens al een tijdje toepast bij zijn moeder IBM.

Vorig jaar kondigden Red Hat en ABB een samenwerking aan rond schaalbare digitale oplossingen voor de industriële edge en de hybride cloud, en daar wordt nu een vervolg aan gebreid met ABB Ability Edgenius on Red Hat OpenShift and Red Hat Device Edge. Hiermee willen de partners de transitie van geautomatiseerde naar autonome operaties vergemakkelijken, ofwel de grenzen tussen it en ot (operational technology) wegnemen. Het is een fenomeen dat lijkt door te breken in de industriële sector nu almaar meer fabrikanten een beroep doen op opensource-technologieën om realtime-data-inzichten aan de edge te verkrijgen en op die manier een meer flexibele ot-architectuur te ondersteunen.

Veilige connecties

Om ontwikkelaars in staat te stellen veilige connecties te creëren tussen uiteenlopende diensten en toepassingen zonder complexe wijzigingen aan netwerkconfiguraties of securityregels te moeten uitvoeren heeft Red Hat nu Service Interconnect aangekondigd. De bedoeling is applicaties en diensten met elkaar te laten communiceren ongeacht de omgeving of het platform. Simpel gesteld: een mechanisme dat het mogelijk maakt voor ontwikkelaars om zelf de interconnecties op te zetten die ze nodig hebben terwijl de infrastructuurspecialisten toch de integriteit en de controle behouden die ze nodig hebben voor hun beveiligde infrastructuur. Service Interconnect is een uitloper van het open source project Skupper.io dat een beveiligde verbinding verzekert tussen Kubernetes clusters, zonder vpn’s of speciale firewalls.

Nog altijd ten dienste van de ontwikkelaars kondigde Red Hat ook zijn Developer Hub aan, een open portaal gebaseerd op het Backstage-opensourceproject en met de beste tools, templates en plug-ins om een omgeving te creëren waar zowel de beginnende als de ervaren ontwikkelaar zich thuis voelt. De bedoeling is een compleet overzicht te bieden van alle middelen en de gebruikers daar via selfservice te laten kiezen welke tools op dat moment voor hen de meest geschikte zijn. Red Hat levert alvast een aantal plug-ins voor Backstage mee die in de komende maanden beschikbaar komen.

Supply chain beschermen

"Nu bedrijven vaker een beroep doen op opensourcesoftware komt het beveiligingsaspect nog duidelijker aan bod"

Nu bedrijven vaker een beroep doen op opensourcesoftware komt het beveiligingsaspect nog duidelijker aan bod, vooral voor cruciale toepassingen in de supply chain. Red Hat introduceert daarom zijn Trusted Software Supply Chain, een oplossing om organisaties te helpen beter weerstand te bieden tegen bedreigingen tijdens de software-ontwikkelingscyclus. Er zitten twee nieuwe clouddiensten in, Trusted Content en Trusted Application Pipeline. De eerste is een clouddienst die je applicaties analyseert en kwetsbare code al vroeg in de workflow opspoort. De tweede geeft klanten toegang tot een security-focused continuous integration/continuous delivery (ci/cd)-service die het makkelijk maakt om procedures en tools te gebruiken die Red Hat toepast bij de ontwikkeling van zijn productiesoftware.

Boven op het geheel heeft Red Hat nog zijn Advanced Cluster Security Cloud Service gelegd die via een dashboard een overzicht geeft van alle auditcontroles en zo ontwikkelaars in staat stelt snel nieuwe bedreigingen te ontdekken en te neutraliseren.

Betaalmuur

Een belangrijke aankondiging nog kort na de conferentie: RHEL (Red Hat Enterprise Linux) zal voortaan niet meer openlijk beschikbaar zijn maar komt achter een betaalmuur terecht.  De broncode zal dan enkel nog toegankelijk zijn via de Red Hat Customer Portal, dus via abonnement. Het bedrijf wil hiermee een einde willen maken aan de geldende praktijk dat ontwikkelaars  RHEL gebruiken als basis voor hun eigen ontwikkelingen waar zij dan flink geld mee verdienen. En Red Hat zegt openlijk dat de investeringen rond CentOS Stream en de nieuwe prioriteiten die het nu vooropstelt het onderhouden van afzonderlijke verouderde repositories niet meer verantwoorden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures ICT-branche

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-27T12:02:00.000Z Frans Godden


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.