IBM haalt meer Chinees

Nieuwe joint venture met China Greatwall Computer produceert servers

IBM zet opnieuw een joint venture op met China Greatwall Computer (CGC). Deze samenwerking betreft de productie van x86-servers voor de Aziatische markt.

CGC is de op één na grootste computerleverancier in China. Het had via zijn dochter Greatwall Technology reeds jaren een joint venture met IBM, Iipc (International Information Products Corporation). Deze onderneming was opgezet voor de productie van pc's, hoewel ze naast desktops en laptops ook enkele servers fabriceerde.
IBM's belang van 80 procent in Iipc is gekocht door Lenovo, de Chinese nummer één die ook pc-divisie van het Amerikaanse bedrijf overneemt. Deze acquisitie betreft alleen de desktop- en laptopactiviteiten. Lenovo neemt in totaal ruim tienduizend pc-werknemers van IBM over, zo'n 2300 medewerkers in de Verenigde Staten en ongeveer 7700 mensen van de pc-productiesamenwerking met de Chinese nummer twee.
Die ziet zich sinds vorige week op papier geconfronteerd met een joint venture met zijn lokale concurrent en verkoopt nu zijn belang van 20 procent. In het kader van de nieuwe joint venture neemt IBM die 20 procent over en verkoopt het die direct door aan Lenovo. De details waren nog niet rond toen de pc-divisieverkoop werd bekendgemaakt, maar dat zou inmiddels wel het geval zijn.

x-Series en Openpower

De nieuwe joint venture kent dezelfde eigendomsverdeling als de vorige: 80 procent IBM en 20 procent China Greatwall. De financiële waarde en voorwaarden zijn nog niet bekend. Een woordvoerder van CGC liet wel weten komend jaar een productiewaarde van één miljard dollar uit de samenwerking te verwachten.
IBM's overeenkomst met Lenovo leverde de beurskoers van China Greatwall een deuk op, niet het minst door de aanvankelijke onduidelijkheid over de serverproductie, die immers buiten de Lenovo-overeenkomst valt. De vooruitzichten zijn sterk verbeterd nu er een nieuwe joint venture met IBM is. Die samenwerking, Istc (International Systems Technology Company), is alleen gericht op de lucratieve servermarkt.
De joint venture verzorgt de productie van IBM's x-Series servers (met x86-processoren). China Greatwall laat weten dat de samenwerking ook de fabricage verzorgt van de Openpower-servers (met IBM's Power5-processoren). Die risc-machines draaien alleen Linux. Ze zijn eind september dit jaar gelanceerd en sinds oktober op de markt.
De Chinese serverproductie moet in het tweede kwartaal van 2005 starten. Dit gebeurt aanvankelijk in dezelfde fabrieken als die van pc-joint venture Iipc. De faciliteiten worden dus eerst enige tijd gedeeld. Op termijn wordt Istc ondergebracht in eigen gebouwen, zegt vice-president Tara Sexton van IBM. Alledrie de betrokken bedrijven benadrukken dat de productie tijdens de overgangsperiode gewoon doorgaat.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.