Telfort is eerste Westerse belbedrijf dat 3g-spullen van Huawei koopt

Netwerk haal je bij 'de Chinees'

Telfort gaat naast de geplande vernieuwing van het gprs-netwerk met edge-technologie komend jaar ook beginnen met umts-telefonie. Huawei haalt met Telfort zijn eerste Europese 3g-opdracht binnen.

  
"Voor Telfort is de keuze voor Huawei niet moeilijk omdat de 3g-spullen zich elders in de wereld bewezen hebben en veel nieuwe eigenschappen bevatten."
Ton aan de Stegge, algemeen directeur van de Nederlandse aanbieder van mobiele telefonie ziet de investering in edge en umts als twee complementaire vernieuwingen. "Telfort kan met de investering van ruim twintig miljoen euro in edge medio volgend jaar in heel Nederland op zijn gprs-netwerk even snelle mobiele datadiensten te leveren als de twee umts-aanbieders nu." Later dat jaar begint het bedrijf met de bouw van zijn umts-netwerk, in eerste instantie om op drukke gebieden in de Randstad congestiepunten in het netwerk te ontlasten. "De vernieuwingen vullen elkaar zo aan en voorkomen dat Telfort met een slechte dekking van zijn snelle datadiensten begint."

Innovatief

Voor Telfort is de keuze voor Huawei, bij het belbedrijf door zijn wat moeilijke uitspraak intern ook wel 'de Chinees' genoemd, niet moeilijk omdat de 3g-spullen zich elders in de wereld bewezen hebben en veel nieuwe eigenschappen bevatten, meent Aan de Stegge. "Huawei overtreft in zijn kopieerdrift de Japanners door ook nieuwe, cruciale eigenschappen als hsdpa (high speed downlink packet access - red.) standaard toe te voegen aan zijn apparatuur. Daarnaast neemt de hardware zo weinig ruimte in dat 80 procent van de umts-spullen zonder problemen in gsm-opstelpunten op te nemen is.
Huawei opent volgend jaar in Amsterdam zijn Europese onderzoeks- en ontwikkelcentrum. Het beschikte al over een distributiecentrum in Rotterdam. Het richt voor Telfort in dit centrum een testomgeving in, waarin ze gezamenlijk nieuwe 3g-diensten gaan uitproberen. Huawei heeft meerdere allianties lopen met Westerse bedrijven. Het startte in februari dit jaar een joint venture met Siemens voor de ontwikkeling van td-scdma, een nieuwe, snellere umts-variant. Uit 2003 dateert een soortgelijke overeenkomst met de Amerikaanse netwerkfabrikant 3Com op het gebied van apparatuur voor bedrijfsnetwerken. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.