Rechter haalt streep door plannen Microsoft

Microsoft zal Windows 98 inclusief de geïntegreerde Explorer in het tweede kwartaal van 1998 uitbrengen. Dat zei woordvoerder Mark Murray na de preliminaire uitspraak van rechter Thomas. Microsoft overweegt om fabrikanten de mogelijkheid te bieden om de Explorer uit het systeem te verwijderen.

De voorlopige rechterlijke beslissing kan grote gevolgen hebben voor Windows 98. Microsoft mag in afwachting van nader onderzoek niet meer van PC-fabrikanten eisen de Internet Explorer te installeren om in aanmerking te komen voor een Windows-licentie. Volgens Jackson zal deze koppeling het monopolie van Microsoft op het gebied van besturingssystemen versterken. De rechter meent dat de software-onderneming op deze manier ook de alleenheerschappij op de markt van de Internet-browsers zal verkrijgen. En deze ontwikkeling is zo verontrustend dat de rechter Microsoft een voorlopig verbod oplegde totdat Lawrence Lessig de zaak nader heeft onderzocht. Deze rechtsgeleerde moet voor 31 mei verslag uitbrengen. De uitspraak kan het gevolg hebben dat Microsoft een versie van Windows 98 moet leveren zonder de browser-bestanden. Murray gaf aan dat de fabrikanten de browser van Windows moeten halen. Windows 98 zal dan aanwijzingen bevatten hoe de Explorer van het systeem moet worden verwijderd.

Koersval

De verklaring van Murray moest de val van de koers van Microsoft temperen. De uitgave van Windows 98 zal grote invloed hebben op de inkomsten van Microsoft. Onzekerheid omtrent de levering van het nieuwste besturingssysteem beïnvloedt de koers. Microsofts aandelen daalden met 1,7 procent. De aandelen van concurrent Netscape stegen na de uitspraak met meer dan 6 procent. Netscape reageerde dan ook verheugd op de uitspraak en sprak van een "goede eerste stap". Microsoft gaf in zijn officiële reactie aan tevreden te zijn met de voorlopige uitspraak. Jackson heeft namelijk de eis van het Amerikaanse ministerie van Justitie afgewezen om Microsoft schuldig te bevinden aan het schenden van gemaakte afspraken. Ook de dwangsom van één miljoen gulden per dag honoreerde de rechter niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-19T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.