IBM bescheiden over verkoop

Directeur Nederland: pc blijft cruciaal in oplossingen

IBM ziet de verkoop van zijn pc-divisie aan Lenovo als minder schokkend dan de rest van de wereld. "Onze productie was voor een groot deel al uitbesteed", vertelt directeur Hans van den Broek van de Personal Systems Group in Nederland.

Voor Europa verzorgt Sanmina-SCI de productie van desktops en het Chinese IIPC de fabricage van laptops. Sanmina-SCI nam in 2002 IBM's pc-fabrieken over in North-Carolina (VS) en Schotland. "Het is aan Lenovo of ze die overeenkomsten in stand houden of zelf de productie willen doen." Voor de Amerikaanse markt wordt de productie gedaan in Zuid-Amerika en - wederom - China. "En voor de Aziatische regio China natuurlijk", sluit Van den Broek af.
IBM's pc-divisie gaat geheel over naar Lenovo, van ontwerp en ontwikkeling tot productie, verkoop en ondersteuning. "Lenovo brengt operationele know-how in, IBM draagt zijn kennis en innovatie bij." Het Amerikaanse bedrijf draagt dan ook patenten en intellectueel eigendom, specifiek op pc-gebied, over.

Geen ontslagen

De topman gaat samen met de werknemers van de Nederlandse pc-tak, volgens Van den Broek enkele tientallen, over naar Lenovo. Het is nog onbekend hoe dat zal gebeuren. Zo heeft het Chinese bedrijf geen vestigingen in Europa of de Verenigde Staten. "We blijven in ieder geval hetzelfde doen en er komen geen ontslagen. Ik denk zelfs integendeel; IBM en Lenovo zijn erg complementair. Zo is Lenovo nu niet actief in Europa", zegt Van den Broek optimistisch.
In de overeenkomst tussen de twee kersverse partners wordt ook de consumentenmarkt genoemd, maar dan in China. Van den Broek kan bevestigen noch ontkennen dat het IBM-merk hiermee terugkeert in de consumentensector. "Dat moet de toekomst duidelijk maken."

Geen commodity

Van den Broek ontkent de notie dat de personal computer een massagoed is geworden en dat IBM zijn pc-divisie daarom van de hand doet. "De pc is op een aantal punten, sommige soorten pc, wel een commodity. Maar IBM doet niet in commodities. Het is wel zo dat we zijn opgeschoven van hardwareleverancier naar leverancier van oplossingen, diensten. IBM concentreert zich op end-to-end oplossingen, de pc is daar een cruciaal component van."
De Nederlandse directeur schetst een model voor een vast bedrag per werkplek per maand, inclusief pc, applicaties, netwerk en andere ict-middelen. "Net zoals dat al is bij gsm's; je koopt niet een toestel, je neemt een dienst af." Hij benadrukt dat IBM en Lenovo dat niet op zichzelf kunnen. "Mijn boodschap aan partners is dan ook dat IBM nog altijd verbonden is aan pc's en dat dat is vastgelegd voor de komende vijf jaar. Niet alleen voor het mkb, maar ook voor de bedrijfsmarkt en eventueel de consumentenmarkt."< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.