Apple en IBM worstelen met platformen

Oudere besturingssystemen delven nog niet onderspit

Computerproducenten Apple en IBM hebben in de afgelopen anderhalve week aankondigingen gedaan voor hun oudere besturingssystemen. Apple blijft zijn Mac OS 9 voorlopig leveren, terwijl IBM de verkoop van OS/2 juist terugdringt.

Apple komt hiermee terug op het in september aangekondigde besluit Mac OS 9 met ingang van januari niet meer te leveren op nieuwe Macintosh-computers. Bovendien zouden die nieuwe modellen het oudere besturingssysteem dan niet meer kunnen starten, maar alleen het op FreeBSD-gebaseerde OS X.

OS/2-geschiedenis
OS/2 is het pc-besturingssysteem dat was bestemd als opvolger voor MS-Dos van Microsoft, door IBM onder licentie verkocht onder de naam PC-Dos. Aanvankelijk was de ontwikkeling van OS/2 een gezamenlijk project van IBM en Microsoft. Big Blue wilde namelijk meer controle over de software dan het had met MS-Dos, wat Microsoft ook leverde aan pc-concurrenten als Compaq. De OS/2-samenwerking liep echter spaak. Ondertussen werkte Microsoft aan zijn eigen grafische besturingssysteem Windows, dat draaide op het eigen MS-Dos. Medio 2000 kreeg OS/2 al een tegenslag; IBM onthulde plannen om de ondersteuning stapsgewijs terug te schroeven.
Dit leidde tot enige onrust onder gebruikers, ondanks het feit dat OS X een vorm van OS 9-emulatie in zich draagt middels de Classic-omgeving. Die communiceert echter niet rechtstreeks met de hardware, wat problemen kan opleveren met enkele oudere applicaties.

Scholen en grafici

Nu zegt Apple dat het modellen die OS 9 kunnen starten nog wel levert aan scholen. Daarnaast komt het bedrijf met een Power Mac G4-model voor grafische ontwerpers en vormgevers die OS 9 draait. In juni 2003 wil Apple alsnog overstappen naar OS X.
Deze knieval is ingegeven door het feit dat Mac-killerapplicatie Quark Xpress ontbreekt voor Mac OS X. Dit opmaakpakket is nog steeds niet overgezet naar het besturingssysteem, dat maart 2001 uitkwam. Quark werkt weliswaar aan de vertaling van Xpress, maar laat zich niet opjagen.

IBM: geen verkoopstop

IBM heeft andere besturingssysteemperikelen: het liet vorige week op zijn website weten de verkoop van pc-besturingssysteem OS/2 na 12 maart 2003 te staken. Gebruikers zouden voortaan aangewezen zijn op aanwezige voorraden in het kanaal.
Een dag later corrigeerde de producent dit: de donderdag gepubliceerde Notice of Software Withdrawal betreft alleen de winkeldozen. Het bedrijf verzekert zijn klanten dat het OS/2 blijft verkopen en ondersteunen. "Zolang onze klanten OS/2 willen, ondersteunen wij hen. We zijn niet van plan OS/2 van de markt te halen", zegt de Amerikaanse woordvoerder Steve Eisenstadt. Klanten kunnen de software online bestellen en vervolgens downloaden of op cd-rom ontvangen.
 
Terugtrekking OS/2: http://www.ibmlink.ibm.com/usalets&parms=H_902-274

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.