Nanotechnologie moet wet van Moore redden

Onderzoek naar nanotechnologie is nodig om de wet van Moore ook na 2020 nog te laten gelden. Chip-branchevereniging Semiconductor Industry Association (SIA) begint daarom met het Nanoelectronics Research Initiative (NRI).

De belangengroep meent dat de huidige chiptechnologie op den duur door natuurwetten wordt belemmerd en ziet nanotechnologie als de uitweg waarmee Moore's wet geldig blijft.
Gordon Moore, medeoprichter van Intel, voorspelde in 1965 dat het aantal transistoren dat op een chip past elke 24 maanden verdubbelt. Op dit moment zitten geavanceerde processoren op 65 nanometer (nm) en de meeste fabrikanten betwijfelen of 20 nm met de huidige techniek haalbaar is.
Met NRI hoopt SIA verschillende organisaties, van universiteiten tot de Amerikaanse overheid, bij elkaar te brengen om gezamenlijk onderzoek te doen naar de ontwikkeling van transistoren die kleiner zijn dan 10 nm.
Onafhankelijk van dit initiatief zet het Amerikaanse ministerie van Energie een stap in de juiste richting. Met vijf laboratoria werkt het aan het TEAM, Transmission Electron Aberration-corrected Microscope. Het project moet in 2007 of 2008 een microscoop opleveren waarmee je een halve �ngström ziet. Een �ngström is eentiende nanometer, een nanometer is een miljardste van een meter. Een menselijke haar is ongeveer een miljoen keer dikker dan een �ngström, zo schrijft nieuwssite Cnet.com.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Herwin Lans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.