Symantec betrekt bunker

Amerikaanse softwarespecialist verbreedt portfolio met dienstverlening

Dit artikel delen:

Symantec heeft zich door overnames en het opkopen van faciliteiten opgewerkt tot een wereldwijde dienstverlener voor beveiliging van bedrijfsnetwerken. Of deze investeringen hun geld waard zijn, moet nog blijken, nu deze markt door het tegenzittende economische tij en onbekendheid zijn verwachtingen niet waarmaakt.

Verhuizing
Symantec kondigde in april aan alle Europese kantoorfuncties naar Dublin te halen. Tot dat moment was het hoofdkantoor voor de Emea-regio verdeeld over de Ierse hoofdstad en Leiden. Volgens Richard Saunders, woordvoerder Symantec Emea, was het zakelijk gezien niet meer dan logisch om de Europese kantoorfuncties naar één locatie te halen. Een kwart van de werknemers is meeverhuisd naar Ierland. Vooral bij de afdeling technische ondersteuning in Leiden was het animo om mee te verhuizen redelijk groot, vooral omdat hier veel niet-Nederlanders werken, aldus Saunders. Andere mensen hebben gebruik gemaakt van een vertrekregeling voor het zoeken naar een andere baan. Op dit moment werken er nog dertig mensen bij Symantec Leiden in marketing en verkoopfuncties.
Eén van de recente aankopen van Symantec in Europa is een bunker bij de Zuid-Engelse plaats Portsmouth. Het is een onverwachte locatie voor een centrum voor beveiliging van internationale bedrijfsnetwerken. Zover het oog reikt zijn alleen grazende koeien, bomen en akkers te ontwaren. De bunker zelf is bijna in zijn geheel weggewerkt in één van de heuvels en alleen te bereiken via een zandpad zonder wegwijzers. Wie het wel weet te vinden stuit op metersdik beton en hermetisch af te sluiten stalen deuren.
Veel heeft Symantec niet aan het onderkomen hoeven veranderen. De vorige eigenaar Baltimore Technologies, had de bunker al aangepast voor de beveiligde opslag van digitale certificaten. De bunker zelf is eind jaren tachtig gebouwd door de Britse overheid om bij een atoomaanval belangrijke ambtenaren uit Zuid-Engeland een veilig onderkomen te bieden. Hij is gebouwd op de restanten van een waterreservoir, dat begin negentiende eeuw de wijde omgeving van water voorzag. Naast het metersdikke beton heeft het Ministery of Defense ook gezorgd voor grote luchtventielen en een autonome lucht-, water- en energievoorziening van de bunker.

Complex

"Een effectieve beveiliging van netwerken kent twee vereisten", stelt Jeff Ogden, director managed security services Emea bij Symantec vanuit de bunker, "een snel en een adequaat antwoord op aanvallen." Volgens Ogden hebben virussen als Nimda en Code Red, die lekken in serverbesturingssystemen misbruiken, laten zien dat beveiliging van netwerken in belang maar ook in complexiteit toeneemt. Losstaande applicaties als antivirus-software zijn niet meer afdoende voor een goede beveiliging van het netwerk. Naast de toenemende complexiteit verwacht Ogden dat veel bedrijven uit kostenoverwegingen de mentaal moeilijke stap maken naar uitbesteding van hun netwerkbeveiliging.
De Britse bunker is onderdeel van een vijftal bedrijfsvestigingen van waaruit Symantec de netwerken van opdrachtgevers controleert. Er staat nog een beveiligingscentrum in Berlijn, twee in de VS en één in Japan. In de centrale ruimte van de Britse bunker houdt een tiental analisten zich bezig met de daadwerkelijke beveiliging van de netwerken onder beheer. Een analist begint zijn werkdag met het verzamelen van informatie over ontwikkelingen rond aanvalspatronen. Hij gaat na of nieuwe bedreigingen gevolgen hebben voor firewalls en andere onderdelen binnen één van de netwerken die onder beheer zijn. Als er sprake is van een mogelijk lek, dan worden de log-bestanden van de betrokken netwerksystemen erbij gepakt om te kijken of er daadwerkelijk kwetsbaarheden in het netwerk zitten.
Ogden is erg in zijn nopjes met de recente aankoop van Riptech. De Caltarian-software van dit bedrijf geeft Symantec de middelen om analysegegevens over netwerkaanvallen van alle beheerde netwerken continu centraal beschikbaar te hebben. "Als er een aanval begint in Azië, kan Symantec deze informatie gebruiken om soortgelijke bedreigingen op andere netwerken tegen te gaan", zegt Ogden. "Er zijn maar weinig bedrijven die dat ook kunnen."

Moeilijke markt

Ondanks de grote aandacht voor het onderwerp is onderzoeksbureau IDC sceptisch over de Europese markt voor netwerkbeveiligingsdiensten. Een gefragmenteerde aanbiedermarkt wijst het als de belangrijkste reden aan voor de tegenvallende groei in dit marktsegment. Ook al duurt de consolidatieslag al twee jaar, namen en reputaties van de belangrijkste spelers zijn nog steeds niet gevestigd. Daarom aarzelen veel bedrijven, die vanwege het slechte economische klimaat toch al ieder dubbeltje omdraaien, met het inkopen van netwerkbeveiliging als dienst.
 

Van software naar dienst
Veel mensen zien Symantec nog steeds alleen als een producent van anti-virussoftware. Toch is het bedrijf al enkele jaren door overnames bezig met een koersverandering van software uit een doos naar netwerkbeveiliging als dienst. De overname deze zomer van de Amerikaanse dienstverlener voor internetbeveiliging Riptech is daarvan een belangrijke exponent. Eerdere overnames als Lindner & Pelc en Foster-Melliar gaven het bedrijf in dit marktsegment ook een klantenbestand buiten de Verenigde Staten.

Augustus 2002RiptechVSDiensten & software

Recourse TechnologiesVSSoftware

SecurityfocusVSSoftware
Juli 2002Mountain WaveVSSoftware
Oktober 2001Lindner & PelcDuitslandDiensten
Juli 2001Foster-MelliarZuid-AfrikaDiensten
December 2000Axent TechnologiesVSDiensten, soft- & hardware
April 200020/20 SoftwareVSSoftware
Februari 2000L3 Network SecurityVSSoftware


 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-13T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.