IBM zou pc-divisie van de hand doen

Chinese Lenovo zou joint-venture bijna rond hebben

De geruchten dat IBM zijn pc-divisie afsplitst in een joint venture met de Chinese pc-fabrikant Lenovo worden steeds sterker.

Het nieuwe bedrijf zou voor het grootste deel in handen komen van de Chinese pc-fabrikant. IBM zou een klein aandeel behouden, klein genoeg om omzet en eventueel winst of verlies buiten de operationele resultaten te houden, aldus The Wall Street Journal. Lenovo liet weten dat het in gesprek is met een niet nader te noemen groot technologiebedrijf. IBM onthoudt zich vooralsnog van commentaar: "Ons beleid is om niets te bevestigen noch te ontkennen."
Lenovo zou twee miljard dollar betalen voor IBM's pc-divisie, die jaarlijks voor ongeveer tien miljard dollar aan pc's verkoopt. De koopsom lijkt laag, maar doordat de Chinese fabrikant vooral sterk is in eigen land en niet daarbuiten, kan IBM grip houden op de bijbehorende lucratieve dienstverlening.
Als de joint venture doorgaat, krijgt het nieuwe bedrijf zijn hoofdkantoor in het Amerikaanse Raleigh, waar de ontwerp- en ontwikkelafdeling van IBM's pc-divisie zijn gevestigd. Ook zouden 2500 IBM-medewerkers bij de joint venture gaan werken.

Snelstgroeiend

Al is Lenovo vrijwel onbekend in de Verenigde Staten, toch is het geen kleintje. In China is het de grootste en snelstgroeiende pc-fabrikant. Wereldwijd neemt het de achtste plaats in. Het bedrijf uit Peking, dat deels in handen is van de Chinese overheid, verkocht vorige jaar voor meer dan drie miljard dollar aan pc's. Lenovo maakt goedkope pc's die vooral door Chinese overheden en scholen worden gekocht. Het bedrijf heeft 27 procent van de Chinese pc-markt in handen. Deze markt streeft naar verwachting binnenkort Japan voorbij als op een na grootste pc-markt ter wereld na de VS. Door de joint venture met IBM zou Lenovo bovendien zicht krijgen op een flink aandeel in de westerse markt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.