Toekomst Power PC ligt bij ingebedde systemen

IBM en Motorola hebben overeenstemming bereikt over een architectuur-definitie voor toekomstige generaties van ingebedde Power PC-processoren.

Beide bedrijven ontwikkelen en fabriceren dergelijke stroomzuinige, geïntegreerde risc-chips op dit moment apart. De verdeling van het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van de toekomstige modellen is nog niet bepaald.
De overeenkomst zou ook in verband staan met Motorola's investering van drie miljard dollar in de bouw van een gigantische fabriek in Virginia. Deze productiefaciliteit moet medio 2000 gereed zijn en zal zich wijden aan de productie van Power PC-chips, verklaarde het bedrijf. De voornaamste motivatie voor de hechtere samenwerking met IBM is het financiële voordeel dat de gezamenlijke ontwikkeling met zich meebrengt. Dit is een zwaarwegende factor, gezien de negatieve ontwikkelingen in de markt voor Power PC-processoren. Vooral de beslissing van Apple Computer om Mac-klonen niet meer toe te staan, heeft de toekomst van de Power PC in de huidige vorm aan het wankelen gebracht.

Book E

IBM en Motorola verzorgen al enige tijd samen het ontwerp van niet-ingebedde Power PC-chips. De gezamenlijke productiefaciliteit hiervoor richtte zich tot nog toe op krachtige desktopcomputers en servers. In de toekomst wordt dit uitgebreid naar ook ingebedde processoren voor kleine, geïntegreerde apparatuur, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons en NC's. De details van deze architectuur, bekend als 'Book E', worden volgend jaar openbaar gemaakt, zodra de twee bedrijven de exacte vorm van hun samenwerking hebben bepaald. Verwacht wordt dat het 'Book E'-ontwerp voorziet in ondermeer multimedia-extensies en een 16-bit instructieset voor de compressie van code. De eerste praktische implementaties zouden echter nog twee jaar op zich laten wachten. Ondertussen bieden beide fabrikanten al kale versies van hun bestaande Power PC 603-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.